Apple a lansat cea de-a doua generatie a tabletei iPad, numita in mod oficial iPad 2. CEO-ul Apple, Steve Jobs, care s-a retras temporar in luna ianuarie din motive medicale, a fost prezent la lansare. Principala noutate adusa de iPad 2 este designul nou: tableta este cu 33% mai subtire decat prima generatie, avand o grosime de 8,8mm, si are o greutate mai mica.

Foto:

Spatele este fabricat in continuare din aluminiu, iar display-ul a ramas acelasi ca si in cazul primei variante: 1024x768 pixeli, multitouch, bazat pe un panou IPS care pastreaza acuratetea culorilor indiferent de unghiul din care este privit. O noutate in ceea ce priveste designul o reprezinta noua varianta alba a tabletei, care va disponibila in acelasi timp cu varianta clasica, neagra.

La nivel hardware, iPad 2 va folosi un procesor Apple A5 cu doua nuclee de procesare la o frecventa de 1Ghz. Procesorul A5 va fi de doua ori mai puternic decat generatia precedenta, A4, iar cipul grafic va fi "de noua ori mai puternic decat generatia precedenta", conform informatiilor oferite de Apple. Tableta va avea doua camere video, una frontala si una pe spatele aparatului.

Camera frontala va putea filma si fotografia la rezolutie VGA, iar camera din spate va putea filma HD. iPad 2 va fi compatibil cu standardul FaceTime, putand participa la video-conferinte cu alte iPad-uri, iPhone-uri sau Mac-uri. Difuzorul folosit in primul iPad a fost inlocuit cu unul de dimensiuni mai mari, cu fidelitate mai buna, iar autonomia a ramas aceeasi, de 10 ore. In plus fata de modelul precedent, noul iPad 2 include si un senzor giroscop.

Simultan cu tableta, Apple a lansat si un nou conector HDMI, care va permite utilizatorilor sa conecteze aparatul la ecrane de inalta rezolutie. iPad 2 va putea reda fisiere video FullHD si va putea capta si edita local clipuri HD 720P. Husa lansata de Apple pentru primul iPad va fi inlocuita de un sistem de protectie a ecranului care se ataseaza magnetic.

iPad 2 va fi disponibila la acelasi pret cu primul iPad, in variante cu sau fara conectivitate 3G+. Modelul de baza, cu 16GB spatiu de stocare si fara 3G+, va costa 499 euro, iar modelul de varf, cu 64GB spatiu de stocare si 3G+ va costa 829 euro.

In ceea ce priveste software-ul, iPad 2 va rula pentru inceput iOS 4.3, urmand ca in vara acestui an sa primeasca iOS 5. La ora actuala sunt disponibile peste 65 000 de aplicatii optimizate pentru iPad.