Pe vremuri era simbol al statutului social si era nelipsita din birouri, in comunism iti putea aduce arestarea daca nu o declarai, insa asaltul computerelor i-a adus un declin rapid, in numai cativa ani. Masina de scris e aproape de disparitie mai ales ca ultimul producator mai are doar 500 de bucati in stoc, iar productia a incetat acum doi ani, scrie The Telegraph, citand presa indiana. Masinile de scris sunt inca prezente in milioane de birouri din lumea a treia, insa vor mai putea fi cumparate doar ca second-hand.

Masina de scris era in voga acum cateva zeci de aniFoto: Agerpres

Compania indiana Godrej and Boyce a fost ultimul producator de masini de scris clasice, dar a incetat productia in 2009, iar fabrica a trecut pe mult mai profitabila asamblare de frigidere. La mijlocul anilor '90 compania facea anual 50.000 de masini de scris, iar pana in 2009 productia scazuse la 10 - 12.000 de unitati din cauza raspandirii computerelor.

Acum, compania a anuntat ca mai are stoc de 500 de unitati, fiecare costand aproape 200 de euro. In India este insa in floare o piata a masinilor de scris second-hand unde cele mai ieftine ajung sa coste doar cativa euro.

Masina de scris a fost inventata acum aproape 150 de ani in SUA, iar primul model comercial a fost vandut incepand cu 1873 de compania Remington.

Masina de scris era acum cativa zeci de ani simbol al statutului social si era nelipsita din birouri ale autoritatilor locale, tribunale, redactii, oficii postale si multe alte locuri. In ultimii ani raspandirea uluitoare a computerelor a facut insa ca masina de scris sa devina piesa de muzeu in cele mai multe locuri.