Personalitati nascute in Anul Calului: Adrian Pintea, Alecu Ivan Ghilia, Ana Blandiana, Aretha Franklin, Barbara Streisand, Cindy Crawford, Clint Eastwood, Ellen Barkin, Emir Kusturica, Gabriel Liiceanu, Gene Hackman, Halle Berry, Horia Arama, Ingmar Bergman, Ion Caramitru, Joanne Woodward, Marcel Chirnoaga, Neil Armstrong, Nicolae Ceausescu, Radu Beligan, Rita Hayworth, Ray Charles, Robin Wright Penn, Sean Connery, Sergiu Nicolaescu, Serban Foarta, Stephen Hawking, Vasile Andru, Vladimir Bukovski.

La 31 ianuarie 2014, incepe Anul Calului, care se va incheia pe 18 februarie 2015. Zodiacul chinezesc cuprinde 12 semne zodiacale, iar Calul este al VII-lea semn. Caracterul practic al Calului isi va pune amprenta pe aceasta perioada, fortandu-i pe toti sa actioneze rational si chibzuit.

GENERALITATI

Calul simbolizeaza bunatatea, demnitatea, impulsul, dar si consecventa. Cu o intuitie si clarviziune iesite din comun, acesti nativi pot concura cu oricine si prin inteligenta si putere de adaptare. Increderea pe care o au in propriile calitati, sociabilitatea, orgoliul si optimismul le aduc in jur multi prieteni, pe care au insa tendinta sa-i ocroteasca, fara a le face confidente. Sunt intr-o continua cautare a placerilor vietii si nu adesea poate sa apara si stari de adictie. Cei mai multi cauta sa se afirme din tinerete, parasind casa si ocrotirea parinteasca fara regrete.

Nesuportand rutina, prefera sa se implice in activitati noi ori sa aduca modificari ocupatiilor cotidiene. Sunt apreciati si pentru politete si modestie in egala masura, in ciuda firii lor prea increzatoare. Vor prefera intotdeauna activitatile intelectuale ori sportive, reactionand cu repeziciune in situatii limita, cand sunt necesare decizii inspirate si rapide. Sunt uneori prea generosi si nu arareori preiau sarcinile celor din jur macar prin a limpezi situatii aparent fara iesire.

Simtul pragmatic se evidentiaza de regula prin succesele financiare (chiar daca acestea apar in a doua parte a vietii, dupa ce acumuleaza experienta). Se ocupa cu usurinta de mai multe lucruri in acelasi timp si ii suporta greu pe cei care sunt lipsiti de inteligenta ori ies in evidenta prin rautate. Nu arareori parasesc o activitate doar pentru ca nu au suficienta rabdare ori colaboratorii potriviti. Iubesc noutatile, dar nu sunt adeptii barfelor.

Uneori sunt prea incapatanati si accepta greu parerile celor din jur (poate si din pricina orgoliului excesiv). Respecta regulile si se implica in actele de justitie. Nu sunt egoisti, dar nici nu-i lasa pragmatismul sa-si dea camasa de pe ei. Contradictiile din personalitatea lor nu semnaleaza decat o anumita capriciozitate, care poate fi eradicata prin educatie.

Odata ce iau o decizie ori promit ceva, fac tot ce este posibil sa duca la indeplinire afirmatiile, adeseori din noblete fireasca si nu doar din tenacitate. Sunt poate prea sinceri si de cele mai multe ori isi pierd prietenii, nerealizand ca ironia lor ii poate jigni grav pe cei din jur.

Sunt extrem de prietenosi, demni de incredere si adora sa fie inconjurati de prieteni si de rude. Au, de obicei, un larg cerc de cunostiinte si isi fac cu usurinta amici. Sunt independenti si stiu sa guste singuratatea (au nevoie si de multa intimitate). Au inclinatia de a se lupta cu obstinatie pentru cauza lor, scotand in evidenta si impulsivitatea.

Nativii din Anul Calului cad lesne in mrejele dragostei, dar nu se despart la fel de usor de partenerii lor. Vointa lor de a incerca tot timpul ceva nou si capacitatea de a observa orice noutate ii fac potriviti pentru aproape orice cariera. Pot fi excelenti actori, dar nu prea fac fata ca profesori. Oricum, sunt incantati de joburi ce le permit sa interactioneze cu alte persoane. Nazuinta lor de a fi independenti si a fi stapanii propriei lor soarte ii determina sa jinduiasca dupa pozitii de putere, ranguri inalte etc.

Caii pot fi bogati, insa nu se gandesc prea mult la bani. Atunci cand ii au, ii cheltuiesc atat pentru ei cat si pentru cei din preajma lor. Banii nu inseamna mai nimic pentru fericirea lor, insa ii considera necesari pentru a-i ajuta pe cei dragi.

Caii de Lemn sunt persoane stabile, puternice, mult mai apti de a lua decizii importante cu tarie. Ei interactioneaza bine cu cei din jur, o trasatura care le permite sa aiba relatii profesionale si personale foarte satisfacatoare.

Anii calului : 25 ianuarie 1906 – 12 februarie 1907 (Foc), 11 februarie 1918 – 16 februarie 1919 (Pamant), 30 ianuarie 1930 – 16 februarie 1931 (Metal), 15 februarie 1942 – 4 februarie 1943 (Apa), 3 februarie 1954 – 23 ianuarie 1955 (Lemn), 21 ianuarie 1966 – 8 februarie 1967 (Foc), 7 februarie 1978 – 27 ianuarie 1979 (Pamant), 27 ianuarie 1990 – 14 februarie 1991 (Metal), 12 februarie 2002 – 31 ianuarie 2003 (Apa), 31 ianuarie 2014 – 18 februarie 2015 (Lemn).