Despre investitii de suflet, cautari si nunta, impreuna cu Bibiana Stanciulov, "mama" magiunului de Topoloveni, Daniela Petrescu, blogger si Mirela Voicu, unul dintre cei mai buni oameni de televiziune ai Romaniei post-decembriste.

La bine si la greu pentru totdeaunaFoto: Unicdesign Cluj-Napoca, designer Adela Tarziu

Alegerea rochiei de mireasa

foto daniela

Daniela Petrescu; maldita.ro

Cu cateva luni inainte, viitoarea miresica va purcede intru cautarea Rochiei. Va fi pentru cea mai fericita zi din viata ei, deci se impune o cercetare temeinica de piata. Ea stie cam ce-si doreste pentru ca, vorba aia, de mica se viseaza mireasa, iar teancul de reviste pentru "miresici" are zeci de pagini indoite cu posibile variante, dar ce-i mai greu abia de acum urmeaza. Isi ia viitoarea domnisoara de onoare si viziteaza magazinele de profil. Vanzatoarele vin cu bratele pline de satin si tul. Preafericita intra singura in cabina de proba si incearca sa-si vare trupsorul intr-unul dintre modele.

Daniela Petrescu. Tanara, frumoasa, inteligenta si cu un extraordinar simt al umorului care se regaseste in textele ei. A lucrat 4 ani la Pro TV, timp în care a scris foarte mult.A urmat apoi calea unei agentii de publicitate, iar de scurt timp are un nou job, la IBM.

Nu se descurca singura cu nenorocitul de corset, asa ca-si cheama in ajutor aghiotanta. Aceasta face ochii mari cand vede ca poate-ar fi fost cazul sa comande doua corsete, iar nu unul singur. Isi ia inima in dinti si incepe sa traga de nojite, impingand delicat cu genunchiul in spatele beneficiarei, cu abnegatia Agripinei. Dupa lupte greco-romane presarate cu icnete si incurajari de genul "impinge! Trage! Suge burta! Hai, inca putin!", miresica iese victorioasa din cabina.

Fata ei a capatat o culoare rosiatica, dar nimeni nu baga de seama, caci fondul de ten isi face treaba.

Vanzatoarele o invita sa se admire la oglinda cea mare si ingana, pe rand, cate un "vai, dar ce bine-ti vine modelul" la fel de credibil ca un Miron Cozma in functie de primar al Bucurestiului.

Dar mireasa nu este multumita. Parca nu este ce-si dorea. Parea mai misto pe manechin. Cere alt model.

Urmeaza un sir nesfarsit de tipuri de rochii de mireasa, toate la fel de "rafinate". Culoarea untului este scoasa din discutie pe motiv ca nu se mai poarta. Acum este la moda albul cel mai alb cu reflexii albastrui.

1. Rochia de printesa

Este cea la care a visat de cand era mica. Insista sa probeze toate modelele de acest gen. Nu are cum sa dea gres. La urma urmei si Marimar a avut una similara. Ei de ce nu i-ar sta la fel de bine?

O fi mireasa pantecoasa, dar corsetul merita sa fie decorat pentru merite deosebite aduse patriei. Face minuni in zona ventrala, dar isi recunoaste limitele in partea de sus, acolo unde mainile se intalnesc cu pieptul.

Corsetul se continua cu satin peste tul, peste tul, peste tul. Un elev proaspat iesit de la ora de botanica s-ar intreba nelamurit de ce varza aceasta este dotata cu aparat locomotor.

2. Rochia tip sirena

Parca cea de printesa o face sa arate ca un bulgare de zapada. Ce-ar fi sa incerce a doua optiune in topul preferintelor: rochia tip sirena?

Opintelile din cabina de proba isi fac simtita prezenta. Vanzatoarele se fac ca nu vad, nu aud.

Domnisoara de onoare iese un pic vlaguita, dar a meritat. Prietena ei arata acum ca un carnat alb, crestat la varfuri. Ar merge de minune cu varza de mai-nainte.

De asemenea, domnisoara de onoare isi permite o gluma:

"Fata, parca esti aia din Mumia!

Cine, fata, Rachel Weisz?

Nu, fata, Mumia!"

Mireasa ii arunca o privire glaciala. Daca nu tace, s-ar putea sa-si ia adio de la rolul de domnisoara de onoare. Gabita abia asteapta sa-i ia locul.

Pe piept se impletesc nenumarate panglici de (surpriza!) satin, decorate cu diamante de sticla si mici perlute de plastec. In spatele genunchilor, acolo unde incepe volanul, ne delectam cu o funda imensa, scrobita. Nu ne ramane decat sa ne imaginam cum va arata aceasta dupa trei-patru sarbe si-un dans al pinguinului.

3. Rochia tip zeita greaca

Dupa cele doua esecuri rasunatoare, vanzatoarele ii mai aduc un model. Il poarta pe brate cu mandria chelnerilor care vor aduce peste cateva luni friptura. E drept, lipseste muzica pe fundal, dar miresica o poate auzi.

Vanzatoarele o previn ca este un tip ceva mai simplu, care nu presupune zeci de metri de material, dar ca poate va trebui sa mai piarda ceva kilograme, ca sa-i vina perfect. Vreo 25...

4. Rochia tip empire

"- Ce-o fi aia ampir? O chestioneaza soptit miresica pe domnisoara.

- Nu stiu, fata, tie ti-a placut geografia."

Nu-i place de cand o vede, dar accepta totusi s-o probeze, ca doar a patat cu fond de ten precedenta rochie si se simte cu musca pe voal.

Rochia este mulata pe sani si se continua, despicat, in partea de jos. Dantela, dantela, dantela, apoi dantela peste trena.

Miresicii nu-i place. Manecutele o cam strang si-n plus, i se pare rochie de gravide. Silueta ei merita pusa in valoare. Niciodata n-o sa arate mai bine ca-n prezent si vrea ca toata lumea sa-i admire formele. Oare Kim Kardashian ce-o fi purtat?

Un singur lucru ii place la rochia asta: manusile. Ii dau asa, un aer de doamna. Mai sunt si lucioase, deci inca un avantaj. Le cumpara. In privinta rochiilor, se mai gandeste.

Grea decizie. Mai grea decat grilele de la bac. Macar acolo a dat cu banul. Oare-ar trebui sa faca la fel?

foto bibiana stanciulov-arhiva personala

Bibiana Stanciulov

Foto: arhiva personala

Bibiana Stanciulov, "mama" magiunului de Topoloveni, despre nunta, fericire si mincare sanatoasa

"Totul s-a petrecut intr-un apartament de trei camere, cu mobila scoasa pe hol, dar a fost perfect."

Nunta, religioasa , am facut-o dupa un an si jumatate de la cununia civila. M-am casatorit, civil, in ultimul an de facultate, de Craciun, in 1976. A fost momentul cand am stiut ca momentul Intalnirii s-a petrecut si va ramane unic, irepetabil. In ianuarie 1978 s-a nascut Diana pentru a sfinti ceea ce eu si tatal ei facusem cu un an mai inainte . Am hotarat sa o botezam numai dupa ce ne vom casatori religios. Diana implinise trei luni si jumatate si am mers, toti trei, la biserica. Diana devenise atat de importanta incat amanuntele, ca rochie, palarie, pantofi au trecut pe al doilea loc. De aspectul ca mireasa s-a ocupat matusa mea , creatoarea de moda care o avea ca model pe...Zina Dumitrescu.

IMG_5166_veche

Ce mica este lumea! Si, avand asa creator de moda, tanara, frumoasa- la propriu- am fost sigura ca sunt "in pielea corecta ", artistic. Oricum, mult mai importante , decat aspectul fizic, au fost sarmalele , pregatite de mine, tortul, friptura de curcan, crearea unei atmosfere excelente pentru invitati. A fost destul de dificil deoarece totul s-a petrecut intr-un apartament de trei camere, cu mobila scoasa pe hol, dar cu atat de mult suflet. Totul a fost perfect.A fost o petrecere adevarata cu familia si prietenii. Un eveniment despre care toata lumea isi aminteste cu multa placere.

"O nunta la romani ar trebui sa aiba cutume romanesti"

foto diana stanciulov-arhiva personala

foto Diana Stanciulov

Foto: arhiva personala

Fericirea nu trece prin stomac, dar se intretine , in mod obligatoriu, cu alimente care sa te scuteasca de evenimente neplacute .O nunta la romani ar trebui sa aiba cutume romanesti , traditii care sa se predea noii generatii, de catre parinti. Este momentul in care se creeaza noua generatie si este obligatoriu sa se predea "stafeta " traditiei imaculata, pentru perpetuarea starii de roman.

Cand m-am maritat eu, "bio" nu se crease la noi, in Romania, dar se manca foarte sanatos: nu imi amintesc sa fi existat produse atat de toxice si neconforme cum sunt acum. Acum , intr-adevar, din respect pentru unicitatea evenimentului si sanatatea invitatilor ar fi bine sa fie preparate bio sau, cel putin, naturale, cu ingrediente carne, legume, fructe, oua, nu "alfabetul sau tabelul lui Mendeleev".

"Nunta este momentul care anticipeaza cum va fi familia"

Nunta ideala este nunta pe care o faci cu familia si prietenii ,fara beneficii materiale, cu mancare si bautura de bun gust dar nu extravagante, momentul de care sa iti poti aminti fara sa iti reprosezi nimic, momentul care sa anticipeze cum va fi familia.

IMG_5168_veche

Niciodata nu voi putea sa apreciez cat ar trebui sa coste o nunta. Este bine sa intelegem , sau , mai bine zis , eu asa inteleg, ca nunta este intalnirea intre soti si divinitate, este momentul adevarului suprem cand promiti, pentru toata viata, sa il respecti pe cel cu care ai hotarat sa iti continui viata.

"Ce este fericirea?"

Fericirea este cand poti sa zambesti in interiorul tau...

A fi sau a nu fi mireasa?

Mirela Voicu, jurnalist, editor-coordonator Antena 1, Observator

Mirela Voicu, jurnalist, editor-coordonator Antena 1, Observator

Foto: Arhiva personala

Femeile viseaza barbati fideli si amanti discreti. Viseaza posete de firma, parfumuri fine, excursii la Paris, aventuri la Roma si plimbari prin desert. Cauta tanderete, liniste, siguranta acasa. Adrenalina, carduri, aventuri in deplasare. Eu mireasa-n blugi n-am vazut. Eu nu ma visez mireasa. Sau, nu ma mai visez mireasa.

Eu sunt deja de partea cealalta a mesei. Cea in care barbatul iti este, inainte de toate, prieten, tovaras, camarad.

Este acel partener caruia ii spun daca m-am indagostit de seful de tren si el ma va ajuta sa-mi treaca, nu sa faca crize de gelozie. Fericirea pentru mine este zambetul copilului meu, galetile cu frezii din piata de flori din Bucuresti si zilele cand ma plimb prin Roma.