Ziua Sfântului Valentin este sarbatorita într-o masura mai mare (27%) decât ziua de Dragobete. (22%). Aproape un sfert din persoanele casatorite celebreaza ziua de Dragobete, în timp ce peste o treime din persoanele necasatorite sarbatoresc Valentine’s Day. În proportie de 30%, femeile au declarat ca sarbatoresc aceste zile dedicate iubirii, în timp ce numai 12% dintre barbati obisnuiesc sa le sarbatoreasca, conform unui comunicat Cult Market Research.

Daca ar fi nevoiti sa aleaga o singura sarbatoare dintre Dragobete si Sfântul Valentin, respondentii au declarat ca ar opta pentru sarbatoarea autohtona în 48% din cazuri, în timp ce doar 23% ar alege Sf. Valentin. Aproape 30% nu ar alege niciuna dintre aceste doua sarbatori. Atât femeile, cât si barbatii prefera Dragobetele în detrimentul Valentine’s day.

Aproape toti subiectii studiului (93%) au apreciat corect data calendaristica a Valentine’s day, însa doar 86% dintre barbati au stiut data exacta a sarbatorii. Putin peste doua treimi dintre respondenti (67%) au oferit raspunsul corect la întrebarea referitoare la ziua de celebrare a Dragobetelui, iar numai 53% dintre barbati au stiut data corecta, în comparatie cu 70% dintre femei. Atunci când au fost chestionati despre identitatea Dragobetelui, atât femeile, cât si barbatii au declarat ca acesta este fiul Babei Dochia (44%) si reprezinta denumirea populara pentru Ziua Îndragostitilor (40%).

Ziua Sfântului Valentin nu îi determina pe majoritatea respondentilor (57%) sa aiba activitati deosebite împreuna cu partenerul de viata. Oferirea unui cadou persoanei iubite (19%), organizarea unei cine romantice (15%) si participarea la o petrecere (7%) reprezinta modurile principale de celebrare a acestei zile. Nici de Dragobete, mai mult de jumatate dintre subiectii studiului nu planuiesc sa faca ceva diferit de activitatea unei zile obisnuite. În mod similar, cina romantica (19%), cadoul oferit iubitului/ ei (18%) si mersul la o petrecere (8%) alcatuiesc optiunile de sarbatorire a zilei de Dragobete

Printre cele mai apreciate cadouri oferite cu ocazia acestor doua sarbatori se numara dulciurile, bomboanele sau ciocolata (24%), articole de îmbracaminte (15%) si buchetele de flori (5%). În timp ce femeile au declarat ca vor oferi, în principal, dulciuri si îmbracaminte sotului sau iubitului, barbatii au declarat ca opteaza pentru dulciuri si buchete de flori pentru iubita sau sotie.

Întrebati daca spera ca vor primi un cadou de Valentine’s day, mai mult de trei sferturi dintre respondenti au afirmat ca nu se asteapta la acest lucru. 90% dintre persoanele casatorite nu spera sa primeasca un cadou de la persoana iubita, femeile asteapta primirea unui dar în proportie de 26%, iar numai 14% dintre barbati se gândesc ca vor primi un cadou. În cazul zilei de Dragobete, proportiile sunt similare, 19% dintre respondentii de sex masculin si 24% dintre respondentii de sex feminin sperând la un cadou.

În ceea ce priveste promovarea în mass-media, Valentine’s day este mediatizata prea mult (89%), în timp ce Dragobetele este mediatizat prea putin. (76%). Aceasta mediatizare a Valentine’s day este deranjanta pentru 63% dintre respondenti, iar reclamele publicitare care se folosesc de sarbatoare pentru a promova anumite produse îi deranjeaza pe doua treimi dintre acestia. Totusi, aproape trei sferturi dintre persoanele care au raspuns (74%) au declarat ca nu se simt obligate sa ofere un cadou persoanei iubite datorita mediatizarii zilei de Sfântul Valentin

În perioada 8-13 februarie 2013, Cult Market Research a efectuat un studiu independent privind preferintele românilor în sarbatorirea zilelor dedicate persoanelor îndragostite.

Instrumentul de cercetare utilizat a fost chestionarul, aplicat online.