" Si au trait fericiti pana la adanci batrineti". Asa se incheiau odata povestile frumoase. Unii ar spune acum, povestile siropoase. Atunci erau povesti cu adevarat frumoase si nicidecum siropoase. Astazi nu le mai cunoastem, nici in scriitura, nici in realitate. Ni le dorim cu totii, dar putini ajung sa le si traiasca. "La bine si la greu pentru totdeauna" este proiectul editorial initiat de CABLI FUNART/ Arta De A Primi. Stii sa primesti iubirea? Ce inseamna nunta si ce ramine in urma ei? Despre industria nuntilor si povestile din spatele usilor acestei industrii, in proiectul Arta de a primi, "La bine si la greu pentru totdeauna", pentru toti cei care cred in iubire si in finalul fericit al unei povesti.

Club CortinaFoto: www.clubcortina.ro

Despre nunta ideala, meniul de nunta, momentul 0 al cuplului si fericire am stat de vorba cu Anca Mitu, fondatoarea companiei Privileg si Club Cortina, Simona Balanescu Dragomir, prezentatoare de televiziune si radio, si Daniela Petrescu, blogger.

"Nu stiu ce inseamna fericirea, dar cred ca sunt un om fericit"

Anca Mitu

Anca Mitu

Foto: www.kablifunart.com/ Arta de a Primi

Anca Mitu este o femeie frumoasa, desteapta si puternica. A reusit sa puna pe picioare acum 20 de ani cea mai mare firma de catering din Romania. De cativa ani are propria locatie pentru evenimente, Club Cortina. Un loc pe care l-a modelat si aranjat dupa sufletul ei. A organizat sute de evenimente si printre ele si foarte multe nunti. Ii plac oamenii si in special , cei fericiti. Dar ce este fericirea pentru Anca Mitu?

Nu stiu ce inseamna fericirea, dar cred sunt un om fericit. Acest lucru l-am realizat cind am implinit 40 de ani.Am un copil pe care il iubesc, de care sunt mindra si in care am pus toata pasiunea mea.Am avut norocul sa nu traiesc drame, sa nu traiesc razboaie.Am avut norocul sa pot munci si sa-mi dezvolt viata profesionala. Am avut norocul sa mearga lucrurile pe care le-am inceput, cu foarte multa munca. Am avut norocul sa am prieteni multi si buni, oameni in compania carora sa ma simt foarte bine. Am avut un mare noroc ca sunt un om comunicativ si imi place si sa vorbesc si sa ascult, ceea ce, dupa parerea mea, este un noroc. Am avut norocul sa ma pot dezvolta in timp si sa simt lucrul asta. Fara falsa modestie, din intimplarile mai mult sau mai putin grele prin care am trecut, am invatat. Si asta iar este un noroc. Poate nu am invatat suficient, poate ca mai am de invatat multe lucruri si cred ca imi pot permite sa spun ca simt o oarecare intelepciune. Imi aduc aminte acum cu foarte mare placere niste vorbe care spun: “ Cu cat stii mai multe lucruri, cu atat iti dai seama cat de putin stii.” Am avut norocul sa fiu sanatoasa pina acum si acest lucru mi-a permis sa muncesc, sa imi sprijin familia, sa imi educ copilul, sa imi fac singura bucurii. Prin asta inteleg eu ca sunt un om implinit si un om fericit.

"Inca simt starea de fericire, surescitare, emotie,bucurie si frica de acum 25 de ani"

Pe 30 august am implinit 25 de ani de casatorie. Momentul nuntii mele este usor incetosat dar viu in sufletul meu. Nu imi mai aduc aminte detalile acelei zile, dar inca simt starea de fericire, surescitare, emotie,bucurie si frica. Cred ca e o stare prin care trec toti oamenii. In ce priveste barbatii, ma abtin sa spun ceva despre ei, pentru ca nu-i inteleg, apropo de intelepciune si invatat. Acesta este un capitol pe care nu l-am descifrat inca: cum gindesc barbatii? Cred insa ca marea majoritate a femeilor sunt foarte fericite in ziua nuntii. Pina la nunta ele au o idee foarte clara despre ce ar trebui sa fie si cum ar trebui sa se desfasoare nunta pentru ca au acest moment in suflet inca de mici. Cred ca in acea clipa toti resimt o frica frumoasa, care e imbracata in speranta. Atunci realizezi ca viata in doi chiar incepe. "La bine si la greu pentru totdeauna". Speranta, frica, dragostea care ii face pe doi oameni sa se casatoreasca, si cred ca este cea mai frumoasa forma de dragoste aceea care ii duce pe doi oameni la altar: dragostea patimasa, pasionala, totala, plina de incredere , in care ai in fata ta un drum alaturi de barbatul pe care il iubesti. Toate sperantele si frica de necunoscut duc la o stare de efervescenta si fericire. Vei imbraca o rochie pe care ti-ai dorit-o dintotdeauna si cu care te imaginezi inca din copilarie, cu atitia oameni in jur care te admira si care sunt cu ochii pe tine si este pe buna dreptate , cea mai frumoasa zi a vietii tale. Bineinteles ca apoi fiecare avem o multime de "cele mai frumoase zile ale vietii ", dar aceea ramine de departe incarcata de farmec si pasiune. Este ziua in care toate femeile se simt regine sau macar printese.

"Toate miresele, pentru mine, sunt frumoase in felul lor"

Una dintre cele mai frumoase nunti la care am participat si pe care am organizat-o a fost pe malul marii. Mirii erau niste oameni foarte frumosi, iar ea era minunata, ca un fulg,extrem de fericita si de frumoasa. Am mai vazut o mireasa extraordinar de frumoasa si de gingasa. De fapt am intalnit foarte multe nunti si mirese frumoase si m-am si obisnuit sa vad lucrurile astfel pentru ca asa sunt construita si viata mea profesionala este in acest domeniu de organizare de evenimente.

Toate miresele, pentru mine, sunt frumoase in felul lor. Pe de o parte fericirea, dragostea le infrumuseteaza dar ele sunt si o reflectare a ceea ce vad oamenii in acel moment: fascinatie, speranta, fericire. Asa se spune ca suntem si o reflectare a ceea ce cred oamenii despre noi sau ce vad in noi. Chiar daca este si o usoara frica de necunoscut resimtita din partea familiei miresei, pina la urma tot dragostea este cea care invaluie totul.

Anca Mitu

Anca Mitu

Foto: Arhiva personala

Cateringul pentru evenimente l-am inceput acum 18 ani. Primele comenzi pentru nunti au venit in urma cu 15 ani, iar de cind avem si locatia proprie pe malul lacului la Corbeanca,Club Cortina, unde am gazduit sute de petreceri de casatorie pe care le-am si organizat atunci cand am fost solicitati. Am venit in intimpinarea lor cu idei iar daca au dorit sa ne implicam mai mult, am facut-o cu drag.

"Petrecerea de nunta este oglindirea personalitatii mirilor"

Este foarte mult marketing in piata si intotdeauna vor exista niste tendinte sau en vogue al anului.Dupa parerea mea insa, nunta este atit de personala si albul este cel mai dorit, cautat si purtat pentru rochia de mireasa, iar in ceea ce priveste momentul in care se petrece totul dupa slujba religioasa, depinde de fiecare. Acea petrecere de nunta este oglindirea personalitatii mirilor: iti dai seama daca sunt romantici, rigizi, oameni de viata, dupa felul in care isi concep nunta in sine.

Nunta ideala pentru mine este in aer liber , cu o vreme frumoasa , cu flori din gradina , cu oameni frumosi imbracati in culori deschise, din materiale naturale din in, bumbac sau matase si cu o muzica frumoasa.

Cum vede insa nunta, dar mai ales partea cea mai asteptata de unii si urata de majoritatea, respectiv mas si darul, Daniela Petrescu, o tanara frumoasa, inteligenta si cu un extraordinar simt al umorului care se regaseste in textele ei. A lucrat patru ani in televiziune, timp în care a scris foarte mult. A urmat apoi calea unei agentii de publicitate, iar de scurt timp are un nou job, intr-o multinationala. Si nu in ultimul rand, are un blog: www.maldita.ro.

Daniela Petrescu

Daniela Petrescu

Foto: www.maldita.ro

Meniul traditional de nunta

scris de Daniela Petrescu/ www.maldita.ro

În timpul nunţii, invitaţii vor cântări toată seara suma pe care o vor oferi proaspeţilor însurăţei. Se lansează un fel de bursă neoficială şi tacită, influenţată de factori precum: amabilitatea gazdelor, muzica, atmosfera şi, mai ales, meniul. De aceea, felurile de mâncare care se vor perinda pe sub mustăţile nuntaşilor trebuie alese cu grijă şi, pe cât posibil, să satisfacă toate gusturile.

Aperitivul

Nici aici mirii nu se vor abate cu un pas de la meniul servit la toate nunţile la care au fost. Aperitivul va consta într-un platou împopoţonat ca rochia naşei. Salam de porc, ruladă de porc, cârnaţi de porc, pastramă de porc, piept de porc, şunculiţă de porc. Răzleţ, câte o bucăţică de pui, eventual ruladă, că e mai sofisticată. În mijloc vor trona tot felul de legume decupate şi maltratate de un bucătar cu două pasiuni secrete: origami şi ikebana.

Aperitiv

Aperitiv

Foto: Cooking & Photo, Andi Radiu

El va folosi cuţitele cumpărate de la teleshopping pentru a transforma în flori roşiile, morcovii, castraveţii. Nimic nu rămâne aşa cum l-a lăsat pe lume mama natură. Orice legumă, cât de banală, va accede la un stadiu superior de existenţă, împlinindu-şi destinul. Un fel de regressus ad uterum în care fructul redevine floare. Profund.

Pe lângă belşugul de cărnuri şi legume maltratate, tronează diverse tipuri de brânzică, fiice ale chimiei, care nu au văzut laptele în viaţa lor, dar poartă cu mândrie nume italieneşti.

După aperitiv, urmează încă un aperitiv, de data asta cald. Chifteluţe aburinde cu caşcaval pane şi câteva frunze deprimate de salată.

Sarmale

Sarmale

Foto: Cooking & Photo, Andi Radiu

Sarmalele

E o adevărată ruşine să faci nuntă în România fără tradiţionalele sarmale. Se aduc câte patru-cinci pe farfurie, să nu flămânzească invitaţii. Dar ele nu sunt denumite „sarmale”, ci „sărmăluţe” şi nu sunt niciodată însoţite de „mămăligă şi smântână”, ci de „mămăliguţă şi smântânică.” Ardeiul iute este singurul care-şi păstrează demnitatea.

Friptura

Dacă până acum mireasa era vedeta serii, ea este pusă în umbră de un invitat special, a cărui apariţie se petrece pe ritmuri săltăraţe: friptura. Horele se destramă, cei ieşiţi să fumeze îşi strivesc ţigara proaspăt începută, cei plecaţi la toaletă fug cu pantalonii-n vine, chiar şi domnişoarele descălţate şi refugiate pe canapelele de pe hol îşi adună puterile şi aleargă spre masă făcând abstracţie de bătături. Friptura e întotdeauna de două feluri: porc şi pui.

Friptura

Friptura

Foto: Cooking & Photo, Andi Radiu

A se remarca, din nou, atenţia mirilor la a satisface toate gusturile. Bucăţile de carne sunt, de cele mai multe ori, atât uscate, cât şi reci. Par a fi contemporane cu fecioria soacrei mari şi au o savoare aparte de talpă de pantof. Nu, nu Louboutin. Lângă friptură, câteva bucăţi de murături: nişte castraveţi tăiaţi felii care duhnesc a conservant şi nişte gogoşari pe cale să se destrame. Cu rol cromatic, câteva frunze de pătrunjel.

Desertul

Deşi se presupune că mirii degustă înainte tortul care urmează să le fie servit la nuntă, aproape de fiecare dată este un rateu colosal. Blatul are atât consistenţa, cât şi gustul de burete, crema pare a avea mai mult rol de lipici decât de a-i da aromă, iar marţipanul care le învăluie pe toate este la fel de inoportun ca avansurile pe care naşul i le face domnişoarei de onoare.

Băuturile

Site-urile de profil te avertizează: nu lăsa băuturile la discreţia invitaţilor, că te vor rupe la bani. Vrei ca invitaţii tăi să se simtă bine, dar nu prea bine. Serveşte-le direct la masă, dă-le cu raţia. Alege tu ce au voie să bea, nu le da mână liberă, că ăştia rad tot. De cele mai multe ori, meniul de băuturi este compus din: Fanta şi Cola, vin, apă carbogazoasă pentru şpriţ, o ţuiculiţă şi două cocktail-uri la alegere. Nu înţeleg de ce sunt la alegere pentru că oricum au acelaşi gust, respectiv de apă chioară.

Să trăiască mirii!

"Ne-am dorit un loc romantic, intr-o atmosfera speciala, pe malul apei"

Simona Balanescu Dragomir, mireasa

Simona Balanescu Dragomir, mireasa

Foto: Arhiva personala

Simona Balanescu Dragomir este una dintre putinele prezentatoare de televiziune pentru care zambetul este ceva normal, firesc si din tot sufletul.

Si asta nu pentru ca realizeaza emisiuni de sanatate la Antena 1 si Itsy Bitsy FM si stie ca rasul sau zimbetul sunt sanatoase, ci pentru ca asa simte. De ceva vreme traieste o frumoasa poveste de dragoste care anul trecut s-a si transformat intr-o casatorie. Alesul? Rares Dragomir, fiul lui Marcel Dragomir, si la randul lui artist.

„Sunt un om fericit”

Sunt genul de om care se bucura din tot sufletul de ceea ce are. Bine ca suntem sanatosi, eu si cei dragi mie, cred ca asta este cel mai important in viata!

Da, cred ca pot sa spun, „sunt un om fericit”!

Fericirea pentru mine inseamna copiii mei minunati (Rebecca de 11 luni si Marc de 7 ani si jumatate), sotul meu iubit Rares, parintii mei dragi! Si nu in ultimul rand fericirea pentru mine inseamna si toate emisiunile de sanatate si de parenting pe care le realizez la Antena 1 si la Itsy Bitsy FM.

In toata aceasta ecuatie a fericirii momentul nuntii a reprezentat de fapt mplinirea unui vis. A celui mai frumos vis.

Nu a existat nici cea mai mica diferenta diferente intre visul meu de a fi mireasa si realitate. In ce priveste rochia din vis si cea din realitate, au existat similaritati si nu a fost o decizie dificila. Am vazut cateva poze cu rochii de mireasa si una mi-a taiat de-a dreptul respiratia. Am spus „asta este” si aceea a fost! Asa cum am visat eu si Rares nunta, asa a fost. Ca un vis frumos! Si acum ne mai gandim, oare chiar a fost adevarat? Da, a fost! Si pozele superbe pe care le avem ne stau marturie. Ne-am dorit un loc romantic, intr-o atmosfera speciala, pe malul apei... Si l-am gasit. A fost locul perfect pentru nunta noastra.

Simona Balanescu Dragomir, mireasa

Simona Balanescu Dragomir, mireasa

Foto: Arhiva personala

Eu nu cred ca nunta este neaparat momentul 0 al unui cuplu. Momentul 0 al unui cuplu este acela in care cei doi realizeaza ca vor sa ramana pentru tot restul vietii impreuna. Pentru mine nunta perfecta este asa cum a fost nunta noastra! Doi oameni care s-au asteptat, s-au cautat si s-au gasit in cele din urma, doi oameni care se iubesc atat de mult, un cadru romantic, in natura, pe marginea piscinei, alaturi de parinti si de cei mai buni prieteni, intr-o muzica de poveste.

Asa ca toti cei care vor sa obtina reteta nuntii ideale, e simplu: sa organizeze totul dupa glasul si pofta sufletului lor.

"La bine si la greu pentru totdeauna", proiect Cabli Funart/ Arta de a Primi ce porneste de la ideea ca stim sa daruim, dar nu stim sa primim. Ni se ofera dragoste si nu stim ce sa facem cu ea. Ni se ofera flori si spunem : ”Nu trebuia sa te deranjezi! “. Viata in sine este un cadou pe care nu stim sa-l primim si sa-l apreciem. Dragostea este o minune pe care putini reusesc sa o ia asa cum este fara analize si filozofii perdante . Arta de a primi, ca de altfel si arta compromisului sau cea a dialogului, ar trebui inscrisa in manualele copiilor ca o materie pentru viata.