In ultima vreme, muza celor care dau tonul in moda sunt chiar oamenii de pe strada. Street-fashionul a inceput sa castige si mai mult succes odata cu aparitia primelor bloguri de moda, care au incercat sa surprinda cele mai interesante tinute ale oamenilor simpli de pe strada. Diana Bobar, studenta la Pictura, in Timisoara, si-a creat primul blog de moda acum un an. Studiaza strada din Timisoara, Bucuresti, Londra, Tokyo, Paris, New York, etc.

Nu calatoresc atat de mult cat mi-ar placea, astfel blogurile de street-fashion reprezinta “calatoriile” mele virtuale. Printre primele bloguri de moda a fost Style Bubble (stylebubble.typepad.com), scris de o tanara din Anglia care e intr-o continua cautare de stil.Acesta m-a motivat sa imi incep propriul blog de moda, acum un an. Alte bloguri preferate, de la inceput, sunt Style Bytes (stylebytes.net) si Fashionista (fashionista.com). Sunt dependenta de Perez Hilton (perezhilton.com) blog incredibil de hilar despre celebritatile de la Hollywood. El a avut si 8 milioane de vizitatori pe zi.

Blogurile internationale de street fashion imi dau un sentiment mai bun de cunoastere a realitatii din afara Romaniei. The Sartorialist (thesartorialist.blogspot.com) este deja cult, posteaza imagini cu personaje celebre din intangibila si inchisa lume a modei, de la cel mai inalt nivel: editorii de moda si stilistii cei mai importanti din Paris, Milano, New York etc. Un adevarat fest de haine de designer, combinatii sofisticate si ultimele tendinte in moda.

Face Hunter (facehunter.blogspot.com) este mai tangibil, mai real. Ivan fotografiaza oameni de diferite etnii si varste, cu stiluri personale foarte unice, eclectic, deseori extravagante. Este o adevarata sursa de inspiratie, multe piese vestimentare sunt vintage, reinterpretate in combinatii intereseante si foarte moderne.

Street-fashion Romania

Multi nu indraznesc sa se imbrace diferit, de frica privirilor de pe strada. Stiu, fiindca am fost in aceeasi situatie: involunatr, alegeam haine mai putin extravagante cand “alergam” prin oras. Am observat pe diferite bloguri romanesti de Street Fashion tendinta de a purta haine foarte casual, urbane, confortabile. Nu vreau sa ma axez pe lucruri negative, suntem o tara in tranzitie din multe puncte de vedere, la fel este si stilul vestimentar al romanilor.

O uniforma pe care am observat-o pe strazile din Timisoara? Skinny jeans (nu se mai poarta de doua sezoane) cu pantofi sport aurii, purtati cu o geaca minuscula cu gluga imblanita, accesorizati cu o geanta cu cat mai multe aplicatii metalice, o piele mult prea bronzata si o fata mult prea machiata. Multe romance tinere se complac intr-un stil casual, putin banal, lipsi de personalitate, deoarece asta e ceea ce vad in jurul lor (media romaneasca).

Sunt si foarte multe persoane stylish in Romania, mai ales in Bucuresti si intotdeauna am zambetul pe buze cand trec pe langa o persoana care poarta o piesa vestimentara actuala, in tendinte.

Ce se poarta astazi, pe strada

Geaca de piele, cardiganul (pulover tricotat) over-size, poseta plic vintage, ochelarii cu rame de plastic, accentul puternic de culoare intr-o tinuta, botine pana la glezna, fularul sau esarfa imensa, care prinde viata proprie in jurul gatului, colantii in diferite culori, si nu in ultimul rand, o atitudine si incredere pe masura outfitului.

Hainele vintage, second hand, inca sunt o importanta tendinta in street fashion. A combina piese de designer foarte scumpe cu piese second hand nu mai e o noutate. Kate Moss soca lumea intreaga acum cativa ani cand a declarat ca ii place la nebunie sa strabata pietele londoneze. In ziua de azi, e o tendinta, dar si o chestiune de stil personal, pe care poti fie sa ai stil si sa il exprimi fara frica,sau sa il reprimi din frica reactiilor oamenilor din jur. Eu aleg prima varianta.

De ce e importanta moda

Reprezinta societatea in care traim, valorile noastre morale, comportamentul nostru. Este o modalitate de exprimare, chiar de revolta in unele cazuri.Moda este o idealizare a omului. Suntem imprefecti, dar avem moda pe partea noastra sa ne ascundem defectele si sa ne punem in evident calitatile. Poate fi privita si ca o unealta a omului pe care aceasta o foloseste in favoarea lui.Pentru mine, moda este o modalitate de exprimare a personalitatii mele, de cautari creative; este largirea domeniului artei (pe care il studiez) pentru un public mai larg; este un posibil viitor.