Elefantii sunt faimosi pentru memoria lor. Acum se pare ca sunt buni si la matematica elementara. Potrivit unor studii recente, citate de The Times, elefantii asiatici sunt mai isteti decat oamenii atunci cand vine vorba de operatiile aritmetice mentale.

Cercetatorii au dezvoltat un test care implica aruncarea unui numar variat de mere in doua vase situate in fata animalelor. Ulterior, era inregistrata frecventa cu care elefantii puteau alege corect vasul in care erau cele mai multe fructe. In plus, cateodata merele erau aruncate cate trei sau patru in acelasi timp pentru a le incurca putin socotelile elefantilor.

In 74 la suta dintre cazuri, animalele au ales vasul corect, iar Ashya, un elefant asiatic, a atins incredibilul scor de 87 la suta. Aceleasi exercitii au fost realizate si cu oameni, insa acestia au obtinut o rata de succes de doar 67 la suta.

Surprinzatoarea descoperire a fost realizata de dr Naoko Irie, din cadrul Universitatii Tokio, fiind folositi elefanti de la Gradina Zoologica Ueno. Cercetatoarea sustine ca a fost un test destul de dificil. "Cateodata sunt nelamurit cand arunc momeala", a declarat Naoko Irie.

Doctorul a mai descoperit ca, in afara de efectuarea unor calcule simple, cu o acuratete de circa 90%, elefantii pot face diferenta intre numerele mici.

Elefantii nu sunt singurii cu abilitati de numarare. Cimpanzeii, salamandrele si porumbeii poseda, de asemenea, astfel de calitati. Ce ii difera pe elefanti de animalele mentionate anterior e capacitatea de a distinge intre 2 numere cand acestea sunt foarte apropiate.