"Mi-am inceput povestea de dragoste cu vinul din intamplare. Nu poti sa fortezi lucrurile cand te indragostesti de ceva, se intampla," povesteste Vili Galabova, director comercial la cea mai mare companie bulgareasca producatoare de vin.

Lucram pentru o companie japoneza care opereaza in Bulgaria si ma ocupam de sectorul alimentar. Aveam alt coleg care se ocupa de vinuri. Si la un moment dat, a plecat in delegatie, si a trebuit sa ii tin locul, si am aflat mai multe despre domeniul lui. Mi-am dat seama ca ceea ce facea el era mult mai interesent decat sectorul alimentar. Ma ocupam de produsele alimentare de mare, de gemuri din petale de trandafiri, condimente din pudra de ceapa, produse traditionale japoneze.

"Vinul mi se parea mult mai bogat si mai interesant, pentru ca mi-am dat seama ca nu este vorba doar despre produs, este o intreaga poveste in spate, de la cultura vinului, la productia lui, la imbuteliere si vanzare, la cunoasterea culturii, nu numai a tarii tale in care produci vinul, dar si a tarii in care vrei sa vinzi."

Vili Galabova

Vinul mi se parea mult mai bogat si mai interesant, pentru ca mi-am dat seama ca nu este vorba doar despre produs, este o intreaga poveste in spate, de la cultura vinului, la productia lui, la imbuteliere si vanzare, la cunoasterea culturii, nu numai a tarii tale in care produci vinul, dar si a tarii in care vrei sa vinzi. Mi s-au deschis dintr-o data noi orizonturi si mi-am dat seama ca este o aventura care poate sa tina toata viata si sa nu te plictisesti niciodata. Povestea noastra a inceput in urma cu 15 ani.

Prima mea amintire legata de vin

In Bulgaria bem vin cu mult inainte de varsta legala la care ai voie sa consumi alcool. Imi aduc aminte ca bunicul meu imi pregatea la micul dejun un amestec de cereale cu lapte, iar lui si-l pregatea cu vin.

N-a fost alegerea mea sa lucrez in industria vinului, ea m-a ales pe mine. Diploma mea de master este in relatii economice internationale. Inainte de acest job am lucrat pe partea de exporturi, diferite produse, diferite industrii: industria alimentara, echipamente, roboti, electronice. Am avut propria mea afacere prin care importam masini din Statele Unite ale Americii.

Vili Galabova
Foto: HotNews.ro

Am incercat sa fiu o sotie model si mi-am urmat sotul in Sofia, noi locuind in Plovdiv, am renuntat la afacere si am inceput o noua cariera. Asa am ajuns la compania japoneza de care iti spuneam mai devreme. Apoi a urmat privatizarea Vinimpex din Bulgaria si m-au vanat pentru pozitia de manager la departamentul de vanzari in strainatate, si lucrurile au mers de la sine.

Oamenii pe care i-am cunoscut si sunt in industria asta, sunt extraordinar de interesanti, si am inceput sa invat mai mult despre tehnologie si cultura viticola. M-a ajutat si faptul ca nu sunt foarte multi bulgari din industria vinicola vorbitori de limbi straine. Si asa am cunoscut diversi investitori care au fost interesati de Bulgaria si cineva trebuia sa le traduca enologilor. S-a intamplat ca acea persoana sa fiu eu. Si acea perioada coincide cu perioada in care deja acumulasem destule cunostiinte despre partea tehnologica, procesul de productie al vinului.

"Am renuntat la slujba de la Vinimpex si din nou mi-am facut propria firma si am vrut sa am propriul meu vin. Inca pastrez cateva sticle din acel vin."

Vili Galabova

Am renuntat la slujba de la Vinimpex si din nou mi-am facut propria firma si am vrut sa am propriul meu vin. Inca pastrez cateva sticle din acel vin. Dar mi-am dat seama ca nu pot sa conduc intreaga afacere si nu pot sa traiesc de pe urma lui. Se numea Terra Vinea, am produs 4.000 de sticle si 2.000 de sticle de rezerva. Este un Cabernet din viile bulgaresti vechi, nu cele create in perioada de tranzitie si nu a fost asa de usor ca acum, era perioada de tranzitie si altele erau conditiile.

Diploma de master la Londra

Aventura mea cu vinul a continuat. A fost o nebunie sa incep sa fac un master la 40 de ani, mai ales ca o astfel de diploma necesita cel putin 10 ani de pregatire. La un anumit moment, a intervenit rutina in munca mea, lucram cu aceeasi parteneri din aceleasi tari, vindeam aceleasi vinuri, mergeam la aceleasi targuri si am simtit nevoia de ceva nou.

Nu eram pregatita sa parasesc lumea vinului pentru o noua provocare, asa ca am decis sa ma inscriu la Institute of Wine din Londra. M-au refuzat de 6 ori spunandu-mi ca am experienta necesara pentru a fi admisa, dar diploma mea de master din Bulgaria nu este recunoscuta in Marea Britanie. "Poti deveni doctor al Institutului dupa ce iti iei masterul aici sau intr-una din tarile nordice sau tarile europene in care limba engleza este limba oficiala.", mi s-a spus.

Am stat si m-am gandit ca la 40 de ani, ar fi nevoie sa ma mut in Marea Britanie pentru a obtine diploma care mi-ar permite sa-mi incep masterul la Institut. Si mi-am zis ca asa ceva nu este posibil, sunt bulgaroaica, vin dintr-o tara saraca si nu-mi pot permite sa fac asa ceva. Le-am spus ca am o experienta care trebuie respectata si trebuie sa faca o exceptie pentru mine: o sa dau toate testele pe care trebuie sa le dau pentru a dovedi ca sunt la nivelul care trebuie pentru a fi admisa la Institut.

"M-au refuzat de 6 ori spunandu-mi ca am experienta necesara pentru a fi admisa, iar diploma mea de master din Bulgaria nu este recunoscuta in Marea Britanie."

Vili Galabova

Am dat o serie de teste, mi-au cerut recomandari de la partenerii mei internationali in momentul in care au vazut ca am experienta in Comert Exterior. Din fericire am obtinut niste recomandari foarte bune si in cele din urma cei de la institut au cedat si mi-au spus ca va fi incredibil de greu ceea ce urmeaza sa fac. "Exista posibilitatea sa nu faci fata si sa renunti, dar daca esti constanta si vei continua sa fi asa de hotarata ca acum, merita sa incercam", mi-au spus cei de la London Wine Institute.

Nu iti poti imagina cat de greu si prin ce chinuri am trecut in primele luni. Ma intorceam in lacrimi de fiecare data de la Londra si cand avionul ateriza pe pamant bulgaresc imi spuneam ca sunt cea mai fericita persoana din lume, ma intorc acasa. N-o sa ma mai insulte nimeni ca nu stiu nimic, ca nu degust cum trebuie, ca nu am nicio idee despre burgund si ca n-am fost niciodata in Australia.

Vili Galabova
Foto: HotNews.ro

Apoi a inceput sa-mi fie din ce in ce mai usor, mi-am facut prieteni acolo, am studiat mult si m-am straduit cat am putut de mult. Spre marea surpriza a tuturor, am trecut examenele, dar a fost cumplit de greu. Timp de doi ani, am dormit mai putin de 4 ore in fiecare noapte, imagineaza-ti ca in toata aceasta perioada a trebuit sa-mi fac si munca, ceea ce a necesitat sa calatoresc foarte mult. La sfarsitul anului 1, m-am hotarat sa aleg California ca locul unde urmeaza sa-mi fac cele 2 seminarii pe care trebuia sa le fac crezand ca va fi mult mai usor. Fara sa ma gandesc ca va fi cumplit de greu, americanii sunt nebuni, sunt workaholici si a fost mult mai greu.

Am terminat cei doi ani de studii si am hotarat sa nu ma duc in California

The Institute of Masters of Wine este singurul institut din lume care pregateste specilisti la acest nivel, este in Londra si mai are doua sedii unul in California si celalat in Australia.

Am terminat cei doi ani de studii, am hotarat sa nu ma duc in California si acum trebuie sa ma hotarasc cand am de gand sa-mi dau examenul final, cel mai probabil acest lucru se va intampla la finele anului viitor. Am luat un an pauza pentru ca am nevoie de o pauza si am nevoie sa imi revina pofta de a savura vinul. Pentru ca, atunci cand te apuci sa aprofundezi ceva, la un moment dat devine o povara si nu te mai bucuri ca la inceput.

"Am luat un an pauza pentru ca am nevoie de o pauza si am nevoie sa imi revina pofta de a savura vinul."

Vili Galabova

Experienta de la Londra mi-a deschis noi orizonturi: una poti obtine auto-educandu-te, invatand pe parcurs, si altceva este cand cineva iti ofera un silabus si spune ce trebuie sa faci si asta, si asta, si asta.

Vinurile din lumea noua sunt blestemul producatorilor de vin

Prefer vinurile din lumea noua, exact ca specialistii care cauta mereu ceva nou. Vinurile din lumea noua sunt blestemul producatorilor de vin, dar in acelasi timp sunt sansa celor care intra pe piata. Pentru ca toata lumea are o sansa in lumea vinului, nu exista cineva care ocupa locul 1 si va ocupa mereu aceasta pozitie.

Ai nevoie de cel putin 5 ani ca sa aduci pe piata o vedeta precum Kartagina, si acum toata lumea vorbeste despre Kartagina. Asta imi place la nebunie la vin, nu esti niciodata sigur, trebuie sa vrei intotdeauna mai mult si sa iti imbunatatesti produsul.

Cea mai frumoasa poveste despre vin pe care o cunosc

Este o poveste trista si dulce in acelasi timp si mi s-a intamplat chiar mie, o spun din proprie experienta. Intr-una din viile noastre producem Bordeaux si este una din primele vii de unde am exportat vin catre pietele vestice, in special in Marea Britanie.

Am avut un curs cu un domn care a spus ca vrea sa deguste vinul acesta, Targovichte, dar in anumita doza si l-am invitat in Bulgaria. Era un domn de 70 de ani si a venit impreuna cu sotia lui care ne-a povestit ca sotul ei are leucemie. Si toti doctorii la care au fost i-au spus ca nu exista tratament si mai are cateva luni de trait. Si a hotarat sa isi petreaca ultimele zile din viata cu ceea ce iubeste mai mult, band vin rosu.

"Si mi-a spus ca este un miracol si ca nu este meritul lui, pentru ca singurul lucru pe care l-a facut a fost sa schimbe cantitatea de vin pe care o consuma. Si a promis ca se va intoarce mereu la locul care l-a vindecat."

Vili Galabova

Dupa ultimele teste pe care le-a facut, a observat ca starea lui de sanatate s-a imbunatatit, si intr-un an, fara sa bea altceva si fara sa ia nicun medicament, fara sa faca altceva, s-a facut bine. Si mi-a spus ca este un miracol si ca nu este meritul lui, pentru ca singurul lucru pe care l-a facut a fost sa schimbe cantitatea de vin pe care o consuma. Si a promis ca se va intoarce mereu la locul care l-a vindecat.

Cu o zi inainte, printul Charles fusese in Bulgaria si stia despre vinurile noastre. A fost invitat intr-un restaurant si cei de acolo pregatisera mai multe soiuri de vin pentru el. Le-a refuzat pe toate si le-a spus ca stie ce vrea, este un vin care se vinde in tara lui si se numeste Targovichte. A fost o reclama gratuita la care nu ne asteptam, dar povestea aceasta nu este la fel de emotionanta pentru mine ca povestea cuplului de care va povesteam.

Femeie in lumea vinului

Lumea vinului este inca guvernata de barbati, dar incet, incet se schimba lucrurile in Bulgaria si in domeniul meu pot spune ca acum avem mai multe femei decat barbati. Majoritatea oamenilor care vand vin sunt barbati si pot sa spun ca ma ajuta lucrul acesta, reusesti altfel sa le vinzi si-ti folosesti trucurile femeiesti pentru a-i convinge sa cumpere. Intotdeauna este mult mai placut sa ai o femeie la masa de 20 de barbati, se comporta altfel, sunt amabili si tu iti faci treaba foarte bine. Ma bucur de acest privilegiu.

Cum afecteaza criza piata viticola din Bulgaria

Criza financiara a afectat piata vinului din Bulgaria. La prima vedere, te-ai fi asteptat ca sectoarele care nu vor fi afectate de criza sa fie sectorul farmaceutic si sectorul bauturilor alcoolice, in special bauturile spirtoase. Dar am constatat ca oamenii au inceput sa bea mai putin si au inceput sa consume vinuri mai ieftine. Din fericire pentru noi, ceea ce am pierdut la categoria premium, castigam la categoria mijlocie.