Revista British Medical Journal publica in cel mai recent numar un articol despre legatura intre taierile salariilor si nivelul mortalitatii. Ideea e ca la 100 de dolari taiati la salariu, oamenii fie beau un paharel in plus fie le bate inima mai repede. In termeni tehnici, scaderea cu 100 de dolari duce la cresterea mortalitatii avand la baza alcoolul cu 2,8% si cu 1,2% a mortalitatii avand la baza infarctul. Articolul, care merita citit, e semnat de David Stuckler (de la Oxford Univ), Martin McKee (Londra) si Sanjay Basu (San Francisco), scrie Dan Popa pe blogul lui.

Oamenii astia au studiat istoriceste vorbind, perioada 1980-2005, formandu-si o baza de date din 18 state europene. Printre celelalte concluzii, ei au mai gasit ca daca de pilda tai salariile celor din sistemul militar, mortalitatea nu mai creste cu aceeasi viteza ca si cand ai taia salariile profesorilor.

In fine, eu doar am semnalat textul, nu inseamna ca musai ma uit la el ca la Biblie.

Si pe urma, eu cred ca si maririle-surpriza de salariu te fac sa bei un paharel in plus si iti ridica pulsul la fel de bine.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.