Sambata, 17 septembrie, Grigore Lese impreuna cu grupul de aromani farseroti va prezinta un CD de exceptie, Muzici stravechi, la Muzeul Taranului Roman incepand cu ora 14.00.

In cadrul evenimentului va avea loc o proiectie a trailerului filmului "Iho", un documentar observational aflat in lucru care ii are ca protagonisti pe aromanii farseroti, urmariti in periplul lor de la viata simpla a satului la marile scene nationale si internationale, unde isi poarta cu seninatate si umor muzica tainica, uitand cateodata ca inapoi, acasa, nu mai cui sa transmita mai departe traditia cantecului polifonic farserot.

Povestea lui Grigore Lese si a aromanilor farseroti incepe in 2007 "Pe aromanii farseroti din Cogealac i-am intalnit in vara anului 2007, in timpul unor filmari pe care le realizam in Dobrogea. Atunci am avut impresia ca imi aud stramosii horind iar in cantul lor am descoperit rezonantele ancestrale ale horii in grumaz din Maramures. Sunt oameni simpli, pacurari, de un rafinament si o noblete sufleteasca rar intalnite, fermecatori si misteriosi ca spatiul de unde vin, ca muzica lor... Din pacate, cu aromanii farseroti timpul nu mai are rabdare." povesteste Grigore Lese.

De la acea prima intalnire, interpretul maramuresean a adus muzica aromanilor farseroti in numeroase concerte din tara si din strainatate, promovand neobosit autenticitatea folclorului farserot cantat in maniera polifonica. Dupa patru ani iese la lumina primul material discografic al aromanilor octogenari inregistrat alaturi de Grigore Lese. Un CD de talie europeana, purtator de valoare identitara, nepretuit din punct de vedere muzical si chiar antropologic.

17 septembrie, ora 14.00, Studioul Horia Bernea, Muzeul Taranului Roman

Lansarea album: Grigore Lese si aromani farseroti - Muzici stravechi

Proiectie trailer de prezentare: film documentar "Iho" produs de Proiectul Avdhela, Biblioteca Culturii Aromane si ViraFilm