Trupe ca Metallica si Red Hot Chili Peppers si-au devansat turneele din Europa pentru a evita efectele generate de criza monedei euro. Cliff Burnstein, managerul celor doua formatii, a declarat pentru online.wsj.com ca a mutat turneele cu un an mai devreme, de teama ca organizatorii de concerte din cele 17 tari care folosesc moneda euro ar putea intampina dificultati la achitarea onorariului trupelor.

MetallicaFoto: myspace.com/metallica

In loc sa cante in Europa in 2013, cum fusese programat initial, Metallica va sustine turneul "European Summer Vacation" cu un an mai devreme (in 2012). Formatia va ajunge in Germania, Marea Britanie si Austria, urmand sa cante celebrul "Black Album" in intregime cu ocazia acestor spectacole.

Nimeni nu vrea sa faca bani de pe urma comertului de pe urma operatiunilor de schimb valutar, dar nici nu vrea nimeni sa iasa in pierdere.

managerul trupei Metallica

"Nu sunt economist, dar am totusi o diploma, fapt care imi este de ajutor", a declarat Cliff Burnstein despre devansarea turneului Metallica in Europa. "Trebuie sa te intrebi care este cel mai potrivit moment pentru a face ceva, cand si unde".

Euro este moneda de care Burnstein se teme cel mai mult. "In urmatorii cativa ani, dolarul va fi mai puternic, iar euro mai slab. Si daca asa vor sta lucrurile, vreau sa profit si sa sustin mai multe dintre aceste concerte in Europa acum, pentru ca va fi mai avantajos pentru noi."

Red Hot Chili Peppers, alta formatie manageriata de Burnstein (impreuna cu Peter Mensch), si-a lansat primul turneu (primul dupa o pauza de patru ani), in aceasta toamna, in America Latina, Asia si Europa, in ciuda protestelor fanilor din Statele Unite. Aproximativ 75% din veniturile acestei trupe provin din concertele sustinute in strainatate, sustine Cliff Burnstein. RHCP va ajunge si in Romania, pe 31 august 2012. Detalii aici.

In UK, spune Anthony Addis (managerul trupei britanice Muse), fluctuatiile monedei euro au fost puternic resimtite de clientii sai non-americani, care sustin concerte mai ales in Europa si nu doresc sa fie platiti in dolari.

Suntem un produs de export american, la fel cum este Coca-Cola. Cantam sa ajungem pe cele mai bune piete.

managerul trupei Metallica

Unii rockeri au invatat din erorile comise in trecute. Duff McKagan, fostul basist de la Guns N' Roses, a cheltuit 40.000 de dolari pe costume in Italia, deoarece nu realizase, in acea perioada cand inca exista lira italiana, cat insemnau cumparaturile facute de el in dolari. Dupa ce a urmat un curs de managementul afacerilor, basistul a inceput sa scrie despre lumea finantelor pentru Playboy (intr-o rubrica intitulata "Duffonomics"). De curand, Duff McKagan a lansat o firma de consultata financiara pentru artistii din sfera muzicii rock, numita Meridian Rock Capital Management LP.

Dupa criza financiara din 2008, trupele rock sunt mult mai atente la cursul de schimb al monedelor si la tendintele macroeconomice. Cu opt luni inainte ca Metallica sa urce pe scena in Germania, Cliff Burnstein ia decizii cu privire la modul in care trupa urmeaza sa fie platita: in dolari, in euro sau in ambele monede. Uneori, preturile biletelor cresc pentru a compensa eventualele pierderi financiare cauzate de diferentele de curs valutar - strategie pe care insa Burnstein nu o agreeaza.

"Nimeni nu vrea sa faca bani de pe urma comertului de pe urma operatiunilor de schimb valutar, dar nici nu vrea nimeni sa iasa in pierdere", a declarat managerul celor de la Metallica.

In urmatorii cativa ani, dolarul va fi mai puternic, iar euro mai slab. Si daca asa vor sta lucrurile, vreau sa profit si sa sustin mai multe dintre aceste concerte in Europa acum, pentru ca va fi mai avantajos pentru noi.

managerul trupei Metallica

De curand, chitaristul David Rawlings si Gillian Welch, manageriati tot de Cliff Burnstein, s-au plans de faptul ca moneda euro este inca foarte puternica. Spre deosebire de muzicienii de top, cei doi merg cu masina singuri, de la un concert la altul, si au remarcat faptul ca platesc de patru ori mai mult decat in America - pentru combustibil, alimente si cazare. "Ei au cu adevarat un punct de vedere foarte realist despre adevaratele costuri din Europa. Este un alt exemplu care imi confirma ca, din cauza cursurilor de schimb valutar, preturile din Europa sunt mult mai mari", a declarat Burnstein.

Avand in fata o situatie economica nesigura in Europa, manageri precum Cliff Burnstein se orienteaza spre zone cu monede mai puternice, precum America de Sud, Asia de Sud-Est si Australia. "Suntem un produs de export american, la fel cum este Coca-Cola. Cantam sa ajungem pe cele mai bune piete."