Au fost suficiente doua videoclipuri postate pe YouTube pentru a face din ea 'buzz-ul' muzical al anului 2011. Cu alura sa de femeie fatala, Lana del Rey fascineaza criticii muzicali ai planetei care se intreaba daca este vorba de o artista autentica sau o alta marioneta fabricata de industria muzicii, relateaza AFP.

Istoria a inceput in vara trecuta. Ca mii de alti debutanti, Lana del Rey, o americanca de 25 de ani total necunoscuta pe atunci, a postat pe internet videclipul unuia dintre cantecele sale, "Video Games".

Videoclipul, pe care spune ca l-a realizat ea insasi pornind de la imagini de arhiva, extrase din desene animate si secvente contemporane, reaminteste de atmosfera lui David Lynch si Sofia Coppola.

Totul este un subtil amestec de modernitate (fraze hip-hop, bijuterii si unghii false) si de nostalgie a Hollywoodului anilor 50, dar si de citate din serria "Mad Men".

Un al doilea videoclip, "Blue Jeans", este publicat doua saptamani mai tarziu.

"Video Games" strange 15 milioane de vizualizari, este reluat si remixat in zeci de variante iar revistele de specialitate il aleg cantecul anului.

Aceasta imagine, uneori prea perfecta pentru a fi umana, fascineaza.

Autenticitatea buzelor sale face obiectul unor dezbateri aprinse in randul internautilor: Este Lana del Rey o adevarata revelatie care a stiut sa foloseasca atat de bine web-ul sau este creatia de marketing a unei case de discuri?

Pe net, rautaciosii au descoperit urme ale unui trecut nu foarte indepartat in care Lana del Rey era inca Lizzy Grant.

Nascuta intr-o familie instarita in nord-estul Statelor Unite, a inregistrat deja doua albume. Vocea exista, dar muzica, fizicul si estetica ce ii asigura astazi succesul lipsesc din acele albume.

Un alt indiciu, tanara femeie a semnat cu Interscope, o filiala a Universal care are in portofoliu nume precum Black Eyed Peas si Lady Gaga.

In noiembrie, Lana del Rey a sustinut primele concerte in Statele Unite si in Europa, iar criticii s-au inghesuit pentru a vedea ce e adevarat si ce e fals.

Dar majoritatea au iesit cu mai multe intrebari decat raspunsuri, dupa concertele de maxim 40 de minute.

"Pe scena, femeia care inspira atat de multe comentarii si analize este o pagina alba", a scris Guardian. Lana del Rey, obscur obiect al dorintei, a comentat L'Express.

Primul sau album, "Born to die", prevazut a fi lansat in 30 ianuarie, este deja unul dintre discurile cele mai asteptate ale anului 2012.