​Creata in secolul XIX, melodia Ehe ghia se regaseste in folclorul grecesc. Desi s-a nascut in tavernele Constantinopolului (Istanbulului), este "o muzica ce nu ii reprezinta pe greci sau pe turci, ci reprezinta Constantinopolul, in care nu exista crestini sau diverse nationalitati, ci pur si simplu exista locuitorii polisului", spune Constantin Raileanu, liderul formatiei de muzica veche Anton Pann. Asculta de asemenea si cantecul traditional grecesc In fata usii miresei (despre care nu stim cu siguranta ca ar apartine perioadei bizantine), interpretat luna aceasta, in Aula BCU, cu ocazia festivalului "5 (arte) in cinci (zile) - ICR la BCU".

formatia Anton PannFoto: ICR

Ehe ghia (folclor grecesc, sec. XIX) - o piesa nascut din tavernele Constantinopolului (Istanbulului). "Este o muzica ce nu ii reprezinta pe greci sau pe turci, ci reprezinta Constantinopolul, in care nu exista crestini sau diverse nationalitati, ci pur si simplu exista locuitorii polisului" (Constantin Raileanu).

In fata usii miresei (cantec traditional grecesc) - "Nu stiu in ce masura el este intr-adevar un cantec din perioada bizantina, noi l-am luat doar ca atare pentru muzica sa si pentru versurile frumoase".

"Se jertfeste inimioara mea

Si iesi sa ramai

Si multe altele au trecut prin asta

Si nu esti tu singura

Ia iesi afara, maica ginerelui si soacra miresei

Si vezi pe fiul tau ca pe un vultur

Si pe potarniche cum pleaca"

Despre formatia Anton Pann

Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann a luat fiinta in toamna anului 2004, la initiativa catorva studenti ai Universitatii Nationale de Muzica si ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Au pornit cu piesele muzicale din culegerea lui Anton Pann, au continuat cu cele din culegerea lui Gheorghe Ucenescu, Codexuri: Maldavae, Valahae, Caioni, Anonimus si Dimitrie Cantemir - din care au prelucrat cateva melodii. Asa a inceput munca de cercetare a vechilor scrieri muzicale romanesti.

Repertoriul propus de formatia Anton Pann isi are sursele in manuscrisele medievale de sorginte bizantina, otomana si apuseana, fiind influentat de parfumul balcanic si impregnat de folclorul si spiritul autohton.

Instrumentele folosite provin din spatiul oriental (al-ud, saz, ney, bendir, cobza, nai, fluiere, clarinet etc.) Aranjamentele orchestrale si conceptul sonor sunt realizate de Constantin Raileanu.

Mai multe despre formatia de muzica veche Anton Pann gasiti pe site-ul trupei.