Goran Bregovic, unul dintre cei mai apreciati muzicieni sarbi, a realizat o versiune in stil tiganesc a imnului Uniunii Europene - Oda Bucuriei - oferindu-i dreptul de a o utiliza in cadrul campaniei electorale de pe 6 mai lui Boris Tadic, scrie presa sarba. Tadic a demisionat miercuri din functia de presedinte.

Goran BregovicFoto: goranbregovic.rs

Presedintele sarb Boris Tadic si-a anuntat miercuri demisia, cu noua luni inainte de sfarsitul mandatului sau. Aceasta decizie ii va permite organizarea de alegeri prezidentiale in acelasi timp cu alegerile generale programate pentru 6 mai. Tadic a mai anuntat si ca va candida pentru un nou mandat la viitoarele alegeri prezidentiale din luna mai.

Goran Bregovic, unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni sarbi, a devenit celebru datorita coloanelor sonore realizate pentru filmele lui Emir Kusturica - "Vremea tiganilor", "Arizona Dream" si "Underground". Goran Bregovic a scris si muzica filmului Train de Vie, al lui Radu Mihaileanu.

Detine titlul onorific de Doctor in muzica al Universitatii din Sheffield si a fost numit cetatean de onoare al oraselor Buenos Aires, Tirana si Atena.

De-a lungul vremii, a colaborat cu mari artisti, proveniti din diverse culturi, printre acestia aflandu-se si nume ca Iggy Pop sau Cesaria Evora.

Creatiile lui Goran Bregovic sunt influentate de muzica tiganeasca si de muzica din Balcani. Anul trecut, Bregovic a colaborat cu manelistul Florin Salam pentru realizarea piesei "Hopa Cupa", care va fi inclusa pe albumului "Champagne for the Gypsie". "Intotdeauna am fost un fan al manelelor. Este probabil cea mai buna muzica noua din Europa". Piesa poate fi ascultata aici.