Cu ocazia editiei din acest an a concursului Eurovision, Loreen (reprezentanta Suediei) si piesa Euphoria au castigat semifinala 2 si finala, obtinand de asemenea si doua dintre Premiile Marcel Bezencon (Premiul Artistic si Premiul Compozitorului). Loreen se poate lauda cu cel mai mare punctaj din istoria participarilor Suediei la Eurovision.

Loreen, castigatoarea Eurovision 2012Foto: Elke Roels (EBU)
  • Citeste mai jos despre Loreen, artista care a refuzat sa isi traiasca viata la televizor sau pe Facebook.
  • Vezi cateva dintre declaratiile castigatoarei Eurovision 2012.

Castigatorii Premiilor Marcel Bezencon 2012

  • Premiul Presei - Sabina Babayeva (Azerbaijan) - When The Music Dies
  • Premiul Artistic - Loreen (Suedia)
  • Premiul Compozitorului - Euphoria (cantata de suedeza Loreen, este scrisa si produsa de Peter Bostrom si de Thomas G:son)

Premiile Marcel Bezencon au fost acordate pentru prima oara in 2002, cu ocazia concursului Eurovision desfasurat la Tallinn. Anul trecut, premiile Marcel Bezencon au mers catre Paradise Oskar (Finlanda) (melodia Da Da Dum; Premiul Presei); Jedward (Irlanda) (piesa Lipstick; Premiul Artistic); Amuary Vassili (Franta) (cantecul Sognu; Premiul Compozitorului).

Loreen a castigat semifinala a doua, de joi, care i-a oferit accesul in finala mare.

In finala de sambata, reprezentanta Suediei a obtinut 372 de puncte, la distanta considerabila de locul doi (Rusia, cu 259 de puncte). Este cel mai bun punctaj obtinut de Suedia la Eurovision.

Pentru editia din 2012 a Eurovision, Loreen a fost data drept castigatoare si la casele de pariuri, dar si in sondajele online.

In cadrul repetitiei pentru juriu de vineri, Loreen a avut parte de un mic incident. Artista s-a inecat cu fulgi de zapada artificiala in timpul reprezentatiei. In aceeasi zi, Elena Ionescu (solista trupei Mandinga) a uitat versurile melodiei Zaleilah.

Intr-un clasament al celor mai frumoase femei de la Eurovision 2012, Loreen ocupa locul 6, clasamentul fiind condus de Elena Ionescu, de la Mandinga.

Loreen a castigat Melodifestivalen a ajuns sa reprezinta Suedia dupa ce a fost votata de peste 670.000 de persoane.

Oamenii cu care muncesc ma urasc pentru faptul ca nici macar nu intru pe Facebook.

Loreen, castigatoarea Eurovision 2012

Loreen are 28 de ani si se supara atunci cand este catalogata ca artista R&B. "Este aproape bizar. Nu ascult niciodata muzica R&B sau soul.

Muzica din care ma inspir este muzica aia care te introduce intr-un fel de transa. Atat prin voce, cat si prin muzica. Artisti ca Bjork, o parte din muzica cantata de Enya, dar mai ales Lisa Gerrard".

Loreen a invatat sa cante la pian imitatandu-l pe minimalistul Michael Nyman si coloana sa sonora a filmului The Piano. "Vreau sa creez o muzica ce intr-adevar este se leaga de sufletul meu. Cred ca atunci muzica ajunge sa transmita cele mai multe stari".

Artista marturiseste ca nu are televizor, are doar un laptop pe care insa il foloseste doar pentru e-maluri si pentru programe de muzica. "Oamenii cu care muncesc ma urasc pentru faptul ca nici macar nu intru pe Facebook".

Euphoria, melodie scrisa si produsa de Peter Bostrom si de Thomas G:son, este al treilea single al lui Loreen (tot anul acesta, Thomas G:son a mai contribuit si la compunerea piesei pentru Spania, iar Peter Bostrom a lucrat la melodia Norvegiei). Loreen isi va lansa primul album in septembrie.