Aflata pe albumul de debut al trupei Cargo, melodia "Povestiri din gara" a fost reeditata de Rezident Ex si de Ovidiu Ioncu Kempes. Single-ul a fost lansat la saptamana aceasta si va putea fi auzit live la Vama Veche (la Festivalul Folk You, pe 5 august) si la primul concert din Bucuresti (pe 21 septembrie, la Arenele Romane).

trupa Rezident EXFoto: Hotnews

Tavi Iepan: ""Povestiri din gara" are un mare succes pentru ca este o fotografie a unui moment si a unei stari pe care ascultatorul o stie si se poate identifica cu ea. Ma bucur ca am imprimat-o cu prietenii mei din Rezident Ex si abia astept sa o cantam in concertele noastre. Gara despre care scriu eu este in noi, o stim toti, este "tentatia" noastra de a ajunge undeva si dorinta noastra de a ne intoarce la ce suntem si simtim".

"Povestiri din gara" este unul dintre cele mai mari hituri ale rockului romanesc, compus de Tavi Iepan, fondator al grupului Cargo, si reprezinta, totodata, primul single pe care supergrupul Rezident Ex il ofera fanilor sai. Aceasta noua varianta respecta feelingul anilor in care piesa a fost compusa, dar evolutia tehnologica si sonoritatile moderne de chitara ii confera mai multa "greutate".

Reeditarea ei pe primul album Rezident Ex are loc in conditiile in care Tavi Iepan a avut de-abia acum ocazia sa o inregistreze asa cum si-ar fi dorit. In 1992, atunci cand a aparut prima varianta a acestei piese, pe albumul "Povestiri din gara" al formatiei Cargo, numele compozitorului a fost trecut sub tacere, arata un comunicat remis redactiei.

Cum s-au nascut "povestirile din gara"

Tavi Iepan: "Faptul ca iubita mea de atunci locuia in orasul cu cele mai multe gari din Romania a avut indirect un rol in aparitia acestei piese. Orasul avea patru gari si, ca sa nu supar pe nimeni, ar fi trebuit sa compun tot atatea piese. Dar gara despre care scriu eu este in noi, o stim toti, este "tentatia" noastra de a ajunge undeva si dorinta noastra de a ne intoarce la ce suntem si simtim. Pentru ca eram indragostit, am devenit un navetist notoriu si am patruns in universul CFR: Caile Ferate Romantice. Fiecare calatorie avea povestea si personajele ei. Un film cu coordonate asemanatoare, dar de fiecare data altfel si irepetabil.

Mai erau si opririle neasteptate in camp, uneori interminabile, cu un mic picnic sau un meci de fotbal spontan, cu "nasul" ca arbitru, cand se astepta "Acceleratul de..." sau "Rapidul de..", iar eu aveam impresia ca ma aflu in "Expresul" lui Dino Buzati si ii intelegem disperat pe cei doi batrani care spuneau: "in stilul asta nu o sa ajungem niciodata, nicaieri". Navetismul meu a mai durat un timp, iubita si iubirea s-au ratacit in labirinturile vietii, dar a ramas aceasta piesa.

Textul isi pastreaza actualitatea: "Doi tigani cantau din vioara/ Cineva-mi oferea aspirine/Toti vorbeau razand si-ntr-o doara/ Eu vroiam sa le spun despre tine/ Povesteau de "problema agrara"/ Ei radeau, eu plangeam, ce ciudat/ Iar tiganii cantau din vioara/ Cantecul lor preferat..."

"Povestiri din gara" are un mare succes pentru ca este o fotografie a unui moment si a unei stari pe care ascultatorul o stie si se poate identifica cu ea. Ma bucur ca am imprimat-o cu prietenii mei din Rezident Ex si abia astept sa o cantam in concertele noastre".

Pe linga Tavi Iepan (chitara, Hamburg, Germania), din componenta supergrupului Rezident Ex fac parte Ovidiu Ioncu - Kempes (voce, Brisbane, Australia), Christian Podratzky (bas, Berlin, Germania), Adrian Popescu (chitara, Paris, Franta), Florin Cvasa (tobe, Timisoara, Romania) si Matthias Lange (chitara, Hamburg, Germania).

Rezident Ex va sustine primul sau concert din Romania in Vama Veche (la Festivalul Folk You, pe 5 august) si primul concert din Bucuresti pe 21 septembrie, la Arenele Romane.