Compozitor si claviaturist englez specializat in orga Hammond si in pian, fost membru al trupelor Deep Purple, Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, The Artwoods si Flower Pot Man, legendarul Jon Lord a decedat in cursul zilei de luni, la 71 de ani, din cauza unui embolism pulmonar, informeaza huffingtonpost.co.uk. Jon Lord este fondatorul Deep Purple si coautor al celebrei melodii Smoke On The Water. Artistul a cantat in Romania in 2009, la Sala Palatului, prezentand in fata bucurestenilor si Dansurile romanesti ale lui Bela Bartok.

Jon Lord la Sala PalatuluiFoto: Hotnews

Jon Lord a fost diagnosticat cu o forma de cancer pancreatic in 2011. In februarie, artistul a urmat un tratament in Israel. Lord ar fi trebuit sa sustina un concert pe 12 iulie, in Germania, dar spectacolul a fost amanat, din cauza unor probleme de sanatate. Lord s-a stins din viata astazi, intr-o clinica din Londra, inconjurat de membrii familiei sale.

In august 2011, dupa anuntul ca va lua o pauza pentru a lupta impotriva cancerului, Lord anuntase intr-un mesaj, pe site-ul sau: "Voi continua, desigur, sa compun muzica - in lumea mea asta pur si simplu trebuie sa fie o forma de terapie - si astept sa fiu in forma excelenta anul viitor."

Lord si-a inceput incursiunea in lumea muzicii prin a canta la pian acasa, in familie, apoi a luat lectii de muzica clasica inainte de a trece la jazz si rock 'n' roll.

A cantat la pian in pub-uri si baruri, iar in 1964 s-a alaturat trupei de blue Artwoods. In 1968 a infiintat legendara formatie Deep Purple. Este coautor al melodiei "Smoke On The Water", dar a contribuit si la "Child In Time", cele doua piese fiind considerate cele mai frumoase dintre compozitiile Deep Purple.

Formatia s-a despartit in 1976, iar Lord a continuat sa cante alaturi de Ian Paice (membru Deep Purple si el) in cadrul Paice Ashton & Lord. Ulterior, a mai cantat in cadrul Whitesnake, dar si alaturi de Deep Purple, dupa reunirea trupei. S-a despartit definitiv de Deep Purple in 2002, pentru a lansa in 2008 si 2010 doua albume de muzica clasica.