In 5 octombrie 1962 se lansa in Marea Britanie "Love me do", primul single al Beatlesilor, care va ajunge pe locul 17 in topul britanic, devenind astfel si primul succes dintr-o lunga serie, inainte de destramarea grupului, in 1970, scrie AFP.

"Este evident primul lor single, dar si mai important este ca marcheaza vointa grupului de a nu lansa decat cantece scrise de ei", a explicat Hamish MacBain, redactor sef adjunct al revistei muzicale britanice NME.

"Love Me Do", scris de John Lennon si Paul McCartney si inregistrat in 1962 la studiourile Abbey Road din Londra, a fost ales de grup in detrimentul altui cantec scris de cantautorul britanic Adam Faith, si care se bucura de preferintele producatorului lor George Martin.

Doar cu cel de-al doilea lor single, "Please Please Me", vor ajunge pe primul loc si vor reusi astfel sa inregistreze primul lor album complet, pe care figureaza si "Love Me Do".

Acest album, scos pe piata in 22 martie 1963, va ramane in fruntea clasamentului celor mai bune vanzari timp de sapte luni si va lansa Beatlemania in Marea Britanie.

In anii urmatori, miscarea va invada progresiv toata Europa si va deveni un fenomen mondial in 7 februarie 1964 cand cei patru din Liverpool vor participa la Ed Sullivan Show, celebra emisiunea americana de televiziune.

Cu 73 de milioane de telespectatori, putin peste 40% din populatia americana, audienta emisiunii o depaseste pe cea a Super Bowl (finala campionatului american de fotbal) si ramane una dintre cele mai urmarite emisiuni din toate timpurile, in SUA.

"Love Me Do" devine numarul unu al vanzarilor de single in Statele Unite in 30 mai 1964.

Beatles inregistreaza cinci albume in doi ani, intre iulie 1964 si august 1966.

Dar la finele anului 1966, Beatlemania, care facea uneori concertele de neascultat, din cauza tipetelor fanilor, marcheaza sfarsitul prestatiilor scenice ale grupului, care se consacra de acum inainte inregistrarilor in studio.

"Concertele Beatles nu mai au nicio legatura cu muzica. Sunt niste ritualuri tribale", spunea la acea vreme John Lennon, potrivit The Beatles Anthology by the Beatles, publicata in 2000.

Pentru a sarbatori o jumatate de secol de la lansarea "Love Me Do", orasul Liverpool organizeaza in acest week-end mai multe celebrari, punctul de varf fiind o tentativa de a intra in Cartea Recordurilor cu interpretarea acestei melodii de catre un cor format din 897 de oameni.

BBC4 va difuza duminica un documentar despre "Love Me Do", in care se arata ca managerul grupului, Brian Epstein, a cumparat 10.000 de exemplare ale discului cu 45 de rotatii pe minut pentru a stimula vanzarile.

Site-ul www.statisticbrain.com estimeaza ca Beatles a vandut peste 2,3 miliarde de albume in intreaga lume, pe vaza datelor actualizate in iulie 2012.