Eric Sardinas, chitarist american de blues rock, faimos pentru prestatia live incendiara, concerteaza in seara aceasta de la ora 21 in Silver Church alaturi de trupa sa, The Big Motor.

Ne-am intalnit cu el si ne-a povestit despre pasiunea lui pentru Delta Blues, dragostea pentru Robert Johnson, Elvis Presley , despre muzicienii care l-au influentat si despre sunetul special al chitarelor sale.

Avand ca motto “ Respect Tradition “ muzica sa este influentata de muzicieni precum Charlie Patton, Bukka White, Big Bill Broonzy, Elmore James, Muddy Waters si Whichito Mendoza . In acelasi timp insa, convingerea lui Eric este ca fiecare muzician trebuie sa isi gaseasca propriul drum spre autenticitate si sa impleteasca radacinile traditionale cu influentele moderne.

Probabil asta l-a convins si Steve Vai cand l-a ales pe Eric Sardinas sa deschida concertele din cadrul turneului sau mondial din 2005.

Urmariti mai jos discutia noastra cu Eric si cateva demonstratii la chitara in avanpremiera concertului din seara asta. Recomandam vizionarea in mod HD si full-screen. Biletele pentru concert le gasiti aici : http://www.eventim.ro/ro/bilete/eric-sardinas-and-big-motor-bucuresti-the-silver-church-271699/event.html

Despre blues si artisti care i-au influentat cariera

“Abordarea mea asupra muzicii este neortodoxa, dar nu atat de neortodoxa, e fost pur si simplu calea pe care am ales-o. Acesta este lucrul cel mai important la blues, sa te regasesti in muzica. Cred ca blues-ul m-a gasit, iar eu m-am regasit in blues. Atunci cand canti blues, cand spui adevarul, oamenii te cred. Cand esti sincer cu tine insuti si canti pentru inima ta, doar asta conteaza. Asta e tot ce e nevoie.

Daca vii la un spectacol, vei auzi tot ce m-a inspirat: Robert Johnson, Charlie Patton, Bukka White, Jimmy (Hendrix, n.r.), Johnny (Cash, n.r.), Gallagher, toti sunt acolo. Muzica pe care o consider o inspiratie a facut parte din viata mea: soul, gospel, motown, orice de la Elvis la Chuck Berry, Ray Charles, T-Bone Walker, Bo Diddley. Am inceput sa descopar muzica intrbandu-ma de unde vine. Cand asculti Jimmy Hendix, auzi inspiratia lui. Il auzi pe John Lee Hooker. Asta este energia de care am fost inspirat. Simti energia, te apropii de ea si o respecti.

Homesick James a fost legatura cu partea electrica. Hubert Sumlin a fost de asemenea un muzician incredibil, care a contribuit foarte mult prin muzica sa, care a spus foarte multe lucruri cantand la chitara. Homesick James, ca var al lui Elmor James, mi-a spus foarte multe lucruri prin melodiile sale cand eram tanar.”

Despre chitara sa

“Acesta este un instrument foarte traditional. M-am indragostit de sunetul chitarei cu rezonator in blues-ul traditional. A fost folosit de formatii mari, in muzica hawaiiana, in blues. Puterea acustica pe care a avut-o instrumentul asupra mea m-a facut cand eram foarte tanar sa o electrific, sa adaug doze in rezonator, iar la varsta de 12 ani aveam deja o chitara cu rezonator electrica. Nu exista doua chitare identice in lume, iar acesta este adevarul. Stevie a avut-o pe a lui, la fel si Jimmy, la fel si Johnny, toata lumea are propriul “mojo”. Atunci cand devii legat de un instrument, fie ca este vorba de un instrument de scris, o pensula a unui pictor sau de un instrument muzical, devine o extensie a inimii tale si a sufletului tau. Sunetul inseamna totul pentru mine.

La orice chitarist te-ai gandi, cu totii sunt inspirati de alte lucruri. Ce faci cu inspiratia, cu aceasta muzica, tine de tine. Aici conteaza creativitatea, care tine de sufletul tau. Dragostea mea pentru muzica este la fel cu a tuturor celorlalti: toata lumea iubeste muzica, cu totii vrem sa simtim puterea sufletului omenesc. Aici este legatura si sunt fericit fie ca sunt in Texas, in Romania, in Italia sau Spania, este vorba de muzica, este vorba de suflet si despre a fi viu. Ma simt foarte implinit, pentru ca iubesc sa cant. Asta imi e de ajuns.”

Eric Sardinas este un chitarist de blues rock nascut in 1970 in Florida. A inceput sa cante la chitara inca de la varsta de 6 ani, fiind influentat de Charlie Patton, Bukka White, Big Bill Broonzy, Elmore James, Muddy Waters si Whichito Mendoza. In 2005 a deschis concertele din turneul mondial al lui Steve Vai, The Real Illusions Tour. Discografia artistului numara albumele: Treat Me Right (1999), Angel Face (2000 EP), Devil's Train (2001), Black Pearls (2003), Eric Sardinas and Big Motor (2008), Sticks & Stones (2011).