​Pianistul de jazz Dave Brubeck a incetat din viata pe 5 Decembrie 2012, cu doar o zi inante de a implini varsta de 92 de ani. Pianist si compozitor, Dave Brubeck a fost una din figurile cele mai importante ale jazului modern.

Dave BrubeckFoto: Agerpres

Muzicianul a devenit celebru in intreaga lume cand, impreuna Paul Desmond, creaza la inceputul anilor '50 Dave Brubeck Quartet (cu Gene Wright la bass si Joe Morello la baterie) si incepe sa experimenteze compozitii de jazz scrise in masuri neuzuale (5, 7, 9 sau 11 timpi). Astfel, in 1959 albumele Time Out si Time Further Out se bucura de un urias succes in intreaga lume, iar compozitia Take Five (a lui Paul Desmond) devine una din cele mai cunoscute teme de jazz.

De-a lungul anilor, multe compozitii ale lui Brubeck devin standarde de jazz, iar piese ca The Duke sau In Your Own Sweet Way apar pe albume celebre ale lui Miles Davis.

Dave Brubeck a provenit dintr-o familie de muzicieni, mama sa era pianista, iar patru din cei sase copii sunt la randul lor muzicieni care de-a lungul timpului au aparut in concerte sau inregistrari alaturi de el.

Concertul lui Brubeck din Moscova din anul 1987 este considerat ca unul din primele semne ale inceperii dezghetului in fosta URSS.

Impreuna cu Loius Armstong, Duke Ellington, Thelonious Monk si Wynton Marsalis, Dave Brubeck este unul din cei cinci muzicieni de jazz care a aparut de-a lungul anilor pe coperta prestigioasei reviste Time.