Povestea unui emigrant care a reusit in Occident: un pakistanez care vindea peste intr-o piata londoneza a devenit celebru dupa ce cativa tineri l-au filmat in timp ce incerca sa isi vinda marfa cantand. Clipul a fost postat pe YouTube si a atras milioane de vizualizari, scrie AFP.

"Veniti doamnelor! Veniti domnilor! Este foarte bun, pestele de o lira, nu e scump, pestele de o lira!". Acest refren era cantat in primavara de Mohammed Shahid Nazir pentru a atrage clientii la standul sau din Upton Park, in Londra.

Amuzati, cativa tineri au filmat scena si au postat clipul pe YouTube. Peste cinci milioane de oameni au vizionat "One pound fish". Gigantul Warner a semnat un contract cu Mohammed.

Melodia este disponibila de o saptamana intr-o noua versiune, intr-un aranjament gen Bollywood. Iar un videoclip in care pakistanezul, care a devenit o stea in urcare in Marea Britanie si in Africa de Sud, inconjurat de tinere femei, a fost lansat pentru a promova melodia care a intrat luni in topuri.

"Sunt pe pozitia 8" in Topul 40 "Dance" in Marea Britanie, a scris pe contul sau de Twitter Mohammed Shahid Nazir.

In casa sa din Pattoki, un mic st situat la 240 kilometri sud de capitala pakistaneza Islamabad, vizitatorii stau la coada pentru a copia melodia de pe un stick USB sau pentru a obtine o copie a unui CD.

Tatal lui Mohammed s-a opus plecarii fiului sau in varsta de 31 de ani in Marea Britanie, dar astazi este "foarte fericit", spune mama sa, in varsta de 67 de ani.

Mohammed a parasit locuinta parintilor sai in urma cu un an, lasandu-si in Pakistan sotia si cei patru copii pentru a studia la o scoala de comert din Londra. Fara niciun ban, a fost obligat sa munceasca in piata de peste pentru a-si sustine studiile.

Potrivit cotidianului The Sunday Times, tanarul este anchetat de ministerul de Interne pentru nerespectarea conditiilor legate de viza sa de studii, in conditiile in care a ales sa munceasca drept vanzator de peste.

"Ne lipseste mult, mie si copiilor, si vrem sa mergem la Londra sa impartasim aceste zile fericite", spune Kashifa, sotia sa, imbracata in portul traditional pakistanez. Dar, pentru a pleca, familia are nevoie de viza.

Pakistanezii sunt si ei fericiti pentru succesul "barbatului cu peste de o lira", dar nu pot viziona versiunea originara a videoclipului pe YouTube. Asta dupa ce guvernul a blocat acest site la jumatatea lunii septembrie, ca raspuns la difuzarea unui film american cu buget redus care denigra profetul Mahomed.