Formatia Zmeitrei, compusa din muzicieni romani si germani (Paula Turcas - voce, Oli Bott - vibrafon, Ioan Constantin - muzicuta solo, Adam Datcu - muzicuta armonie, Mihai Victor Iliescu - chitara, voce), va sustine un nou turneu in Bucuresti intre 17 si 19 octombrie 2013.

ZmeitreiFoto: Zmeitrei

Concertele vor avea loc:

- joi, 17 octombrie, ora 20.00, la Green Hours;

- vineri, 18 octombrie, ora 20.00 la Clubul Taranului Roman;

- sambata, 19 octombrie, ora 22.00, la Godot Cafe Teatru.

Dupa succesul turneului bucurestean din aprilie si lansarea primului album, Zmeitrei revin la Bucuresti cu un program plin de noutati si surprize. De aceasta data vor fi prezentate publicului romanesc, in premiera, piese originale compuse de membrii grupului, care fac parte din noul album aflat in lucru: Rough Romanian Soul.

  • Ce este Zmeitrei

Zmeitrei este un proiect international creat la Berlin, la care participa artisti din Germania si din Romania.

Mai multe melodii Zmeitrei ascultati aici https://soundcloud.com/zmeitrei.

Paula Turcas - voce.

Oli Bott - vibrafon.

Ioan Constantin - muzicuta solo.

Adam Datcu - muzicuta armonie.

Mihai Victor Iliescu - chitara, voce.

Zmeitrei

Zmeitrei

Foto: Zmeitrei

Muzica Zmeitrei se poate defini ca o muzica aspra cantata cu suflet. Rough Romanian soul. Muzica directa, dreapta, taioasa ca o lama, fara ascunzisuri, fara pretentii, fara false identitati, Drept la inima, ca un glont de argint.

Sound-ul Zmeitrei este rezultatul unui experiment reusit din contraste. Fiecare dintre cei cinci muzicieni canta liber in propriul stil, diferit de al celorlalti, insa cu o mare sensibilitate in ceea ce priveste sunetul de ansamblu. Vocea puternica imbina stilul cel mai pur romanesc cu o frazare perfecta. Chitara sustine structura, mereu la limita dintre zonele clasic, folk si jazz. Muzicutele canta o experienta de zeci de ani in stilul traditional, iar vibrafonul improvizeaza jazz si progresiv.

Pe 4 martie 2013 Zmeitrei a cantat cu sala plina in B-Flat, cel mai renumit club de jazz din Berlin. A urmat un turneu in Romania, cu patru concerte consecutive la Bucuresti, care au avut un ecou profund in public si acoperire nationala in radio si presa. De curand Zmeitrei au fost aplaudati din nou la scena deschisa la Berlin, la invitatia Institutului Cultural Roman.

Primul album demo a fost inregistrat in mai putin de sase luni si este acum disponibil: https://soundcloud.com/zmeitrei.

Paula Turcas a studiat la Academia de Muzica "Gh.Dima" din Cluj si la Hochschule Musik und Theater Zurich. A absolvit apoi cursul postuniversitar de muzica contemporana la Conservatorio della Svizzera Italiana din Lugano, cu Luisa Castellani. A fost membru al Schweizer Opernstudio Biel si al Opernhaus Biel-Solothurn. In cadrul Academiei Internationale Handel din Karlsruhe si-a consolidat stilul interpretativ in muzica veche. In ultimii ani a cantat alaturi de importante ansambluri de muzica baroca la Handel Festspielle Halle, Bayreuth Barock, Filarmonica din Varsovia, Opernhaus Passau etc. In 2006 a castigat Premiul Fundatiei Elsy Meyer din Zurich.

Mihai Victor Iliescu a infiintat Zmeitrei in 2011. A studiat chitara de mic, dar a urmat Dreptul la Bucuresti si la Londra. S-a facut avocat, dar l-a cam strans cravata la gat. Apoi a facut reclame - pana s-a saturat si de asta. Atunci si-a luat lumea in cap si a plecat la Berlin, unde a studiat din nou chitara cu Prof. Rainer Feldmann si jazz cu Alexej Wagner. Actualmente este muzician si profesor de chitara la Berlin.

Oli Bott este, cu cuvintele presei germane, "the rising star on the Berlin jazz sky". A studiat vibrafon si compozitie la Berklee College of Music din Boston, unde i-a avut profesori pe Gary Burton si Bob Brookmeyer si unde a absolvit cu distinctia summa cum laude. La Berlin compune pentru propria sa orchestra de jazz, pentru radio si TV, Distins cu Premiul NDR pentru dirijori de jazz, Premiul I la Concursul de Improvizatie de la Leipzig, Europe Jazz Contest si Wayne Shorter Award, USA.

Ioan Constantin este un geniu muzical absolut, cel mai bun intepret la muzicuta din estul Europei, poate printre cei mai buni din lume. Nelu canta la muzicuta de peste 50 de ani si nu este ceva-sa-nu-poata. De la muzica clasica la populara, de la virtuozitate extrema le sensibilitate extrema. A inregistrat impreuna cu grupurile Ritmic si Polifonic albume cu piese de referinta ale traditiei romanesti.

Adam Datcu nu are in mana nici un fulger, nici o flinta, nici o sabie. Obiectul periculos de metal este o muzicuta mare si grea, pe care doar el poate sa o ridice si sa o mai si cante. Ea face acorduri, armonii, ritmuri, sunete ciudate, ea face oamenii sa danseze. Adam reprezinta in Zmeitrei forta bruta, energia pamanteana in starea ei naturala, nefiltrata. Sound-ul lui inconfundabil, direct, creeaza un contrast puternic cu stilul rafinat al vocii si vibrafonului.