Autoritatile locale din Aberdeen, orasul natal al fostului solist al trupei Nirvana, au desemnat data de 20 februarie drept Ziua Kurt Cobain, scrie The Guardian, potrivit Mediafax.

Kurt CobainFoto: cobain.com

Artistul rock s-a nascut pe 20 februarie 1967. Astfel, autoritatile planuiesc sa anunte oficial evenimentul pe 12 februarie si nu este exclusa varianta ca reprezentantii primariei sa ii dedice lui Kurt Cobain o intreaga saptamana.

"Locuitorii din Aberdeen se mandresc pe buna dreptate cu rolul pe care comunitatea noastra l-a jucat in viata lui Kurt Cobain si cu recunoasterea internationala pe care comunitatea noastra a dobandit-o in urma legaturii cu numele lui Kurt Cobain si cu realizarile sale artistice", se arata in declaratia consiliului municipal. Primarul orasului, Bill Simpson, este hotarat sa transforme evenimentul intr-o manifestare perena a calendarului cultural al orasului.

Decizia a venit la doar cateva saptamani dupa un anunt similar, facut de orasul invecinat, Hoquiam, situat la o distanta de 6,5 kilometri de Aberdeen, unde Cobain a locuit o scurta perioada de timp, dar autoritatile de aici au programat prima editie a Zilei oficiale dedicata trupei pe 10 aprilie, cand Nirvana va primi o stea pe Rock and Roll Hall of Fame.

Cu toate acestea, orasul Aberdeen, situat in statul Washington, nu a fost mereu atat de dornic sa ii aduca un omagiu lui Kurt Cobain, care s-a sinucis in 1994, la varsta de 27 de ani. In 2011, consiliul municipal a votat impotriva numirii unui pod dupa fostul rocker, invocand consumul de droguri si faptul ca solistul Nirvana s-a sinucis.

In 2013, casa natala a lui Cobain a fost scoasa la vanzare de catre mama cantaretului. Desi casa a fost evaluata la 67.000 de dolari, agentii imobiliari spera sa poata vinde imobilul la pretul de 500.000 de dolari.

Trupa Nirvana, infiintata de solistul si chitaristul Kurt Cobain si de basistul Krist Novoselic la sfarsitul anilor '80, a adus muzica grunge in curentul mainstream, fiind considerata formatia emblematica a generatiei X, din anii '90, cu hituri precum "Smells Like Teen Spirit" si "Come As You Are". Dupa sinuciderea lui Kurt Cobain, in 1994, la varsta de 27 de ani, formatia s-a destramat, dupa ce a lansat trei albume de studio intr-o cariera de sapte ani - interval in care Nirvana a vandut 75 de milioane de discuri in toata lumea.