​Pianista japoneză Hiromi revine pe scena Sălii Radio, de data aceasta pentru primul sau recital de pian solo în Bucureşti, în cadrul seriei de concerte Jazz Night Out organizate de Twin Arts.

HiromiFoto: Hotnews

Concertul este SOLD OUT dar un număr limitat de bilete fără loc s-a mai pus în vânzare în reţeaua Eventim.

Născută în Japonia la Shizuoka în 1979, Hiromi cânta la pian încă de la vârsta de 6 ani. Timp de un an a fost studentă la Yamaha School of Music din Japonia.

La vârsta de 14 ani cânta în fosta Cehoslovacie cu Orchestra Naţională din Praga, trei ani mai târziu regăsindu-se pe aceeaşi scenă cu Chick Corea, improvizând alături de celebrul pianist în ovaţiile publicului japonez. În 1999 se mută în Statele Unite şi îşi definitivează studiile la Berklee College of Music din Boston, perioadă în care a avut şansa să cânte cu Oscar Peterson şi Ahmad Jamal, mentorul său.

Hiromi a debutat pe piaţa muzicală în 2003 cu albumul Another Mind, vândut în peste 100.000 de unităţi şi premiat cu Jazz Album of the Year în Japonia. Discografiei sale i s-au adăugat de atunci încă şapte albume de studio, primite extrem de bine de către critici şi public.

Nelipsită de pe scenele marilor festivaluri de jazz, pianista japoneză concertează în diferite formule alături de instrumentişti de marcă precum Stanley Clarke, Simon Phillips, Anthony Jackson, David Fiuczynski şi mulţi alţii.

1. Ce amintiri ai de la primul tău concert în Bucureşti din 2012?

Un public extrem de energetic, m-am simţit foarte fericită la această primă întâlnire.

2. Cum a fost 2013 pentru tine, am văzut că ai concertat mult cu Night of the Proms. Poveste-ne puţin despre această experienţă.

Am fost rugată să cânt cu o orchestră la Night of the Proms. Să fac acest lucru în atât de multe ţări a fost un vis devenit realitate. Am cântat Rhapsody în Blue, dar şi compoziţii proprii, a fost minunat.

3. Există ceva ce ai dori să experimentezi pe un album, ceva ce nu ai făcut până acum?

Mereu încerc să explorez noi teritorii şi să dau posibilitatea muzicienilor de pe album să strălucească. 4. Ai în plan un nou disc? Da, voi scoate în iunie un nou album Hiromi: The Trio Project, numit ALIVE.

5. Ştiu că ţii un jurnal muzical de la vârsta de şase ani. Cât de folositor îţi este atunci când compui?

Sunt atât de multe lucruri în jur care pot servi drept inspiraţie muzicală, depinde doar de tine dacă le observi sau nu. Încerc să fiu întotdeauna pe recepţie, să captez lucruri potrivite pentru compoziţiile mele.

6. Ce sfat ai da tinerilor pianişti care vor să devină muzicieni profesionişti?

Să-i asculte pe marii pianişti/compozitori, să înveţe şi să copieze ceea ce iubesc în muzica lor. Este ca şi cum ai învăţa o nouă limbă, trebuie să o studiezi cu cei care o vorbesc fluent. Cred că abia după aceea poţi inova, crea, la rândul tău. Imită, asimilează, creează!

7. Care este cea mai vie amintire pe care o ai de la prima ta apariţie pe o scenă?

Eram atât de bucuroasă să văd oamenii zâmbind! 8. Concertul tău în Bucureşti este deja SOLD OUT, vrei să le transmiţi un mesaj celor care îţi iubesc muzica? Va fi primul meu concert solo în Bucureşti. Pianul a fost cel mai bun prieten al meu timp de 28 de ani, sunt mereu entuziasmată să concertez împreună cu acest vechi camarad. Abia aştept să revăd publicul bucureştean şi să simt energia sa minunată!

Concertul Hiromi (Solo) va avea loc pe 25 Martie 2014, ora 20:00 la Sala Radio.

Accesul în sală se face începând cu ora 19:00.

Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.

Powered by Yokogawa si Honda. Parteneri: Yamaha si agentia de turism Free Spirit. Un eveniment Twin Arts sprijinit de Ambasada Japoniei. Mai multe detalii pe www.twinarts.ro