Guvernul va sprijini financiar participarea Romaniei la concursul Eurovision 2014, care se va desfasura in luna mai la Copenhaga, cu o suma de 259.250 de lei (circa 58.000 de euro), a declarat Biroul de Presa al Executivului, intr-un punct de vedere transmis la solicitarea agentiei Mediafax.

"In urma comunicarii oficiale primite de catre Guvernul Romaniei de la TVR, potrivit careia Televiziunea Romana nu poate asigura costurile presupuse de participarea artistilor romani la spectacolul de la Copenhaga, Directia Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a aprobat incheierea unui acord de parteneriat cu reprezentantii Romaniei la Eurovision 2014", spune Biroul de Presa al Guvernului.

Conform Notei de fundamentare aprobata la nivelul SGG si a Cancelariei primului-ministru, "suma totala ce va fi cheltuita din bugetul Directiei Strategii Guvernamentale este limitata la 259.250 lei", mai spune sursa citata.

Romania va fi reprezentata la Eurovision de Paula Seling si Ovidiu Cernauteanu (Ovi), cu piesa "Miracle", castigatoare a finalei selectiei nationale a Eurovision, care s-a desfasurat pe 1 martie.

Agentia Mediafax a solicitat Guvernului in 11 aprilie sa precizeze care este suma cu care va sprijini participarea Romaniei la Eurovision 2014.

In urma cu o zi, pe 10 aprilie, Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a aprobat participarea Romaniei la Eurovision si un buget de circa 178.000 de euro, la aceasta finantare asigurata de TVR urmand sa se adauge si un sprijin financiar din partea Guvernului.

Contactata la momentul respectiv de Mediafax, Liana Stanciu, sefa delegatiei Romaniei la Eurovision, a declarat ca sprijinul financiar pe care il va oferi Guvernul nu are nicio legatura cu decizia luata de CA al TVR.

"Nu are nicio legatura cu Consiliul de Administratie al TVR. Are mai degraba legatura cu faptul ca vorbim despre imaginea Romaniei, ca Televiziunea Romana este limitata in finantare anul acesta din cauza situatiei in care se afla si atunci am ales sa incercam pe la diverse institutii care ne-ar fi putut ajuta si am gasit sprijin la Secretariatul General al Guvernului, la cabinetul primului-ministru, care finanteaza, in sensul ca deconteaza preproductia de spectacol si spectacolul de pe scena si un videoclip, care sunt practic cartile de vizita ale Romaniei anul acesta in Europa la Eurovision", a spus Liana Stanciu.

Ea nu a spus care este suma pe care o va deconta Guvernul, insa a precizat ca Executivul va sprijini prezenta pe scena Eurovision a celor doi artisti, Paula Seling si Ovi.

"(...) Televiziunea Romana contribuie cu aceasta taxa, cu taxele de relee, cu acomodarea echipei formate din artisti, adica plateste hotelul si drumul, dar nu poate suporta si spectacolul si nimic din zona de PR, nimic din zona de promovare, nimic din zona artistica, pentru ca nu sunt bani. Si atunci m-am dus catre institutia guvernamentala impreuna cu cei doi artisti si am primit sprijin in sensul de decontare a acestor servicii, aceste servicii sunt exclusiv la televiziunea daneza. Ea face si scenariile si regia si show-ul integrat, noi o sa primim niste modalitati de plata, niste documente de plata, pe care Secretariatul General al Guvernului le va deconta", a spus Liana Stanciu.

Intrebata care este bugetul asigurat de TVR pentru participarea la Eurovision, Liana Stanciu a spus ca este in jur de 178.000 de euro. "131.000 de euro este taxa de participare, 14.000 de euro costa releele de transmitere, pentru ca vor fi trei transmisiuni in direct, doua semnifinale si o finala, plus costurile de drum si hotel. Atat poate plati anul acesta Televiziunea Romana", a mai spus Liana Stanciu.

*****

Concursul cantecului european Eurovision se va desfasura in acest an la Copenhaga (Danemarca), pe 6, 8 si 10 mai, si va fi transmis in direct in Romania la TVR.

Romania va intra in a doua semifinala a concursului Eurovision, care se va desfasura pe 8 mai, la Copenhaga, in Danemarca. Finala internationala a concursului Eurovision va avea loc pe 10 mai.

Eurovision Song Contest 2014 se va desfasura in Copenhaga, dupa ce editia de anul trecut a concursului a fost castigata de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa "Only Teardrops".

Cezar Ouatu, reprezentantul Romaniei la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea in concursul a carui finala a avut loc, in luna mai, la Malmo Arena (Suedia). Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa "It's My Life" (muzica si versuri Cristian Faur).

Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea selectiei nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.