Iubitorii de blues sunt asteptati la doua zile de concerte si jam session-uri in interpretarea a peste 25 de artisti din Romania, Serbia si Statele Unite ale Americii, in cadrul celei de-a V-a editie a singurului festival in memoriam din tara si singurul festival de blues din zona Moldovei si Bucovinei, dedicat unui muzician, artist plastic si grafician sucevean, trecut in nefiinta in luna mai a anului 2000 - Fani Adumitroaie. Suceava devine capitala blues-ului pe parcursul a doua seri, in cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de blues din tara, Blues Con-Fusion. Editia a V-a aduce pe scena Talcioc Cultural peste 25 de artisti de blues din tara si de peste hotare.

Blues Con-FusionFoto: webPR.ro

Blues Con-Fusion este singurul festival dedicat blues-ului din zona Moldovei si Bucovinei si singurul festival in-memoriam din tara. Blues Con-Fusion este, de asemenea, singurul festival ce se organizeaza intr-un club, artistii si publicul nefiind despartiti de bariera formala impusa de o scena mare.

Editia a V-a, 2014, a acestui festival se va desfasura in perioada 9-10 mai, in Talcioc Cultural Suceava (gazda primitoare a editiei din anul 2013). Pe scena Festivalului revin artisti care au fost onorat cu prezenta si la editiile anterioare, ca Vali "SirBlues" Racila, Raul Kusak, Rares Totu, Joe Rusi, Hanno Hofer, Claudiu Purcarin sau Clay Windham (SUA), dar vor concerteaza in premiera si artisti autohtoni sau de peste granite: Dean Bowman (SUA) Ana Radzic & Blue Family (Serbia), Marcian Petrescu, Calin Turcanu "Cyfer".

DESPRE FESTIVAL

Au existat deja patru editii ale unui festival dedicat memoriei artistului care a fost Fani Adumitroaie, reunite sub genericul "MusicFest". Acestea au avut loc in Suceava Bucuresti (2002, 2003). Din 2013 am reusit sa-l readucem acasa, la Suceava, in doua seri cu totul speciale, cu invitati de marca din lumea blues-ului autohton si cu cativa invitati de peste hotare.

Din 2014, festivalul va purta titulatura de "BLUES CON-FUSION", acesta fiind si titlul casetei pe care Fane Adumitroaie, impreuna cu bunul sau prieten Vali 'SirBlues' Racila, au editat-o inainte ca unul dintre ei sa plece pe alt drum.

DESPRE FANI ADUMITROAIE

"Fani Adumitroaie a fost artist plastic, grafician si interpret de blues. Acesta si-a dezvoltat in timp o tehnica foarte personala de a canta blues, maniera prin care <> piese Hendrix, Rolling Stones sau Bob Dylan. Asa cum arata si numele albumului sau, <>, proiectele lui Fane erau legate de imbinarea blues-ului cu alte genuri muzicale. Cum era ca om? Un prieten foarte bun, devotat, un om care emana caldura si prin voce, si prin privire. In ultimul timp, un om cu experienta, care aduna in jurul sau o serie de copii ce bateau la <>, cum ar fi Codrin Buliga, care a cantat la festival, sau Mircea 'Joe' Rusi, care se afla acum in Norvegia." - sunt cuvintele prietenului sau, Vali Racila.

PROGRAMUL FESTIVALULUI SI A ARTISTILOR

VINERI, 9 mai 2014

ora 21.00

Vali "Sir Blues" Racila (Romania - multiple chitari, voce, muzicuta)

Handmade blues, unul dintre putinii pastratori ai blues-ului traditional acustic, un povestitor prin definitie.

ora 22.30

CYFER TRIO (Romania) (Cyfer - chitara, voce; Dan Saghin - bass, Claudiu Purcarin - tobe)

Cyfer este un chitarist extrem de stylish si inventiv,considerat de critica de specialitate ca fiind unul dintre cei mai importanti ai generatiei noi, iar sectia ritmica una dintre cele mai "colorate" din parte asta de lume. Electric blues de la John Lee Hooker la piese proprii.

ora 24.00

MIDNIGHT EXPRESS (Romania) (Rares Totu - guitar & vocals, Raul Kusak - hammond organ, keys & vocals, Adi Tetrade - drums, Seby Yoo - bass) featuring. Dean Bowman (SUA)

Membrii grupului MIDNIGHT EXPRESS au primit de-a lungul carierei lor individuale numeroase premii si mentiuni pentru virtuozitate, fiind adevarate repere in muzica din Romania. In 2007, alaturi de mai vechea lor colaboratoare Joanna Hartescu, au deschis concertul Deep Purple de pe stadionul Cotroceni.

Vocalistul american Dean Bowman este, potrivit publicatiilor de specialitate, un "vocal-mentalist", "un cantaret de jazz cu sufletului unui star rock".

SAMBATA, 10 mai 2014

Ora 21.00

CLAY WINDHAM PROJECT (USA) (Clay Windham - chitara, voce, Dan Saghin - chitara bass, Claudiu "Nasu" Purcarin - tobe)

Un trio exceptional, in care instrumentele se imbina in sunete de New Orleans, de la blues, soul, swing pana la world music.

Ora 22.30

BLUE FAMILY feat. ANA RADZIC (Serbia)

Un grup din Serbia, obisnuit al scenelor importante de gen din Europa, ce a inregistrat unul dintre albumele sale live in Romania. Ana Radzic este un artist cunoscut pentru feelingul special si tehnica impecabila in a sufla in muzicute.

Ora 24.00

JOE RUSI TRIO (Norvegia) (Joe Rusi - chitara, voce, Kjell Martin Simes - tobe, Frank ᅢverland - chitara bass)

Elevul, discipolul, fiul adoptive al lui Fane vine, din nou, pentru a onora memoria parintelui sau. No. 1 in Norvegia, tara sa adoptiva, cu multe distinctii importante si un CV artistic impresionant, cu un repertoriu bogat si variat interpretat intr-o maniera proprie si autentica in acelasi timp, Joe este, cu siguranta, un nume cu care veti ramane mult timp in memorie.

In afara de aceste nume stabilite, vor exista si invitati-surpriza, Hanno Hofer si Ryan Donahue (SUA) fiind doar cateva nume ce si-au anuntat intentia de a participa la eveniment.

Intrarea la Festival se face in fiecare zi, de la ora 20.00, in baza achizitiei biletelor sau abonamentelor.

Festivalul Internaţional de Muzică Blues Con-Fusion 'Fani Adumitroaie' 2014