Roots Revival Romania aprinde spiritul Mariei in noi culori, cu un turneu de muzica improvizata in 10 orase. Turneul debuteaza pe 23 septembrie la Craiova si continua la Timisoara, Oradea, Cluj- Napoca, Sibiu, Brasov, Iasi, Galati, Constanta, Bucuresti.

Mehdi Aminian Foto: Roza Zah

Proiectul muzical reuneste artisti din 7 tari intr-un melanj unic de culturi si interpretari, inspirat de Maria Tanase.

Fascinat de legatura ancestrala pe care o avem cu sunetul, Mehdi isi folosește ney-ul (instrument de suflat traditional din Orientul Mijlociu, facut din trestie) ca un pod intre culturi. Calatoriile sale in Europa si Asia de Sud-Est au adus noi elemente stilului sau, care reuseste sa evadeaze din constrangerile unui gen, reusind in acelasi timp sa-si pastreze originile persane.

Instrumentul sau are o structura simpla insa poate da viata unor sunete calde, unice.

  • Cum ai facut cunostinta cu muzica traditionala romaneasca si care a fost prima ta impresie?

Am descoperit Romania in 2011 cand am fost invitat la Festivalul George Enescu.

Am fost surprins sa gasesc o tara est europeana atat de diferita si interesanta, avand in vedere ca locuisem deja cativa ani in tari din aceasta zona a Europei.

  • Care a fost scanteia care a aprins proiectul Roots Revival Romania?

In ultimii 12 ani am calatorit in toata lumea, din Asia de Sud-Est, pana in Orientul Mijlociu si Europa. In tot acest timp am cunoscut muzicieni tineri extraordinari, indragostiti de muzica lor traditionala.

Deseori gaseam un limbaj comun de la prima sesiune de improvizatii la care participam. Dar asta era tot, colaborarile nu depaseau stadiul de jam session. In adancul sufletului simteam potentialul intalnirii a doua culturi muzicale diferite, puteam vedea radacinile comune.

Momentul de rascruce a fost in 2011 cand, calatorind spre Brasov pentru un concert am intalnit-o pe Monica Madas in tren. Conversatia noastra s-a transformat repede intr-un dialog muzical, documentat de altfel intr-un material video disponibil pe You Tube.

Ideea Roots Revival s-a nascut chiar atunci si timp de un an am aprofundat-o si am demarat primii pasi in concretizarea ei.

  • Care sunt provocarile cu care te confrunti in dezvoltarea unui proiect muzical multicultural?

Cea mai mare care mi vine in minte in acest moment este faptul ca acest tip de proiect poate fi privit dintr-o perspectiva nationalista.

Comentarii precum ‘’ o anumita cultura a avut un rol dominant in crearea unei anumite piese’’ sau ‘’acest cantec are un puternic parfum oriental sau dimpotriva, are doar elemente occidentale’’ pot fi departe de scopul proiectului, acela al intalnirii dintre culturi diferite intr-un dialog muzical in armonie.

  • Povesteste-ne cateva lucruri despre Ney, instrumentul traditional la care canti.

Crede-ma ca pot vorbi ore in sir despre Ney, pentru mine este ca o dragoste care a crescut din ce in ce mai mult in ultimii 15 ani.

Luand in considerare structura exrem de simpla a instrumentului, sunetul creat este foarte sofisticat, aproape mistic.

Este printre cele mai vechi instrumente din lume si unul din simbolurile centrale ale sufismului, in special in poezia lui Rumi.

Este o distanta mare intre Iran si Romania, nu doar geografica. Care a fost lucrul la care te-ai adaptat cel mai greu?

Ei bine, in ciuda distantei de care pomeneai, am gasit mai multe lucruri comune, nu-mi vine in minte nicio dificultate majora. Au fost poate unele obiceiuri ale oamenilor si clima, dar m-am obisnuit foarte repede cu ele.

  • Spune-ne mai multe despre conceptual Colors of Maria, cum ai ales numele pentru acest nou turneu/disc si ce inseamna Maria Tanase pentru acest proiect?

O vad pe Maria Tanase ca pe o mare interpreta a muzicii traditionale romanesti, o cantareata foarte sofisticata, de altfel.

Aceste caracteristici sunt comune cu ideea Roots Revival de a reinterpreta vechi teme muzicale. De aici a plecat ideea de a reinterpreta cantecele ei, pornind de la radacini, dar adaugand culori si un nou ‘’parfum’’.

Astfel, numele Colors of Maria se potriveste cel mai bine. Vad acest turneu ca pe o tribuna de unde ii aducem un omagiu pentru marea ei opera si pentru faptul ca este inca o sursa de inspiratie extraordinara.

  • Ce imagine iti vine in minte cand te gandesti la radacini?

Culoarea verde.

  • Ce asteptari ar trebui sa aiba publicul care va veni la concertele voastre?

Ar trebui sa fie pregatiti pentru surpriza. Sa auda un dialog intre muzicieni de prima marime, nume respectate in culturile din care provin.

Roots Revival Romania da sansa audientei de a asculta un dialog muzical multidimensional pe care acesti artisti il vor purta pe scena. Tema acestui dialog este Maria Tanase si recomand celor curiosi sa acceseze pagina noastra de Facebook, dar si canalul You Tube.

  • Poti sa ne prezinti pe scurt muzicienii care se vor afla pe scena alaturi de tine in turneul national Colors of Maria?

Sunt muzicieni din sapte tari in acest turneu:

Monica Madas si Maria Casandra Hausi din Romania-vocaliste

AleixTobais din Spania-Percutii

Hristina Beleva din Bulagaria-Gadulka,

Mehmet Polat din Turcia-Oud

Emmanuel Hovhannisyan din Armenia-Duduk

Leila Renault din Franta-Contrabas

Si eu, Mehdi Aminian din Iran-Ney.

  • Ce mesaj ai pentru melomanii romani care vor citi acest interviu?

Nimeni nu poate intelege mai bine muzica unei zone decat nativii acelei regiuni, dar uneori strainii vad lucrurile dintr-o perspectiva noua, si asta poate conduce la o mai mare apreciere din partea localnicilor.

Ce ne propunem cu Roots Revival nu este sa-i invatam pe romani muzica lor traditionala, ci pur si simplu ne lasam inspirati de aceste comori si in acest drum e posibil ca romanii sa observe aspecte noi, fascinante legate de propriile cantece.

Dorim sa depasim granitele geografice de pe harta si sa cream muzica la nivel uman, natural.

Biletele pentru turneul Colors of Maria pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturesti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro

Biletele au preţuri cuprinse între 40 şi 60 de lei în ţară şi între 40 si 80 de lei în București, în funcţie de categorii.

Un eveniment organizat de Twin Arts cu sprijinul Sensiblu.

Mai multe detalii despre turneu şi cd pe www.roots-revival.com, www.twinarts.ro şi pe pagina de facebook Roots Revival Romania.