Muzica clasica, improvizatia avantgardista, dar mai ales klezmer, sunt principalele ingrediente ale spectacolului "Ancestral Groove" cu care David Krakauer, unul dintre cei mai versatili clarinetisti de pe planeta, vrea sa cucereasca publicul "Mozaic Jazz Festival". Vineri, 14 noiembrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor, publicul din Romania va asista la un concert extraordinar in care clarinetul este adus in prim plan de un instrumentist remarcabil.

David KrakauerFoto: webPR.ro

"...importanta lui David Krakauer pentru clarinet in muzica klezmer este comparabila cu cea a lui Sidney Bechet pentru clarinetul clasic in anii '30, a lui Jimi Hendrix pentru chitara electrica si a lui John Coltrane pentru saxofon in anii '60..." asta spunea Mark Keresman in JazzReview.com despre clarinetistul si compozitorul american, David Krakauer.

Cunoscut publicului international simplu, ca si "Krakauer", artistul american s-a imbarcat in aceasta calatorie in anii 70, cand a inceput sa studieze clarinetul cu cei mai mari profesori ai timpurilor, Leon Russianoff. Dorinta de a-si gasi o identitate culturala si o apartenenta la un anumit stil dar si versatilitatea care l-a facut celebru, l-a purtat ulterior pe drumul muzicii evreiesti din Estul Europei, pe care a reusit s-o aduca pe marile scene ale lumii si s-o transpuna in contemporan, in combinatii unice cu muzica clasica si jazz.

Klezmer music

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest gen muzical, muzica klezmer este muzica traditionala de petrecere a comunitatilor evereiesti din Europa de Est: Rusia, Polonia, Belarus, Moldova, Romania, Ucraina, statele Baltice si Ungaria. Klezmer, care in traducere din limba Yddish inseamna "muzica" a fost adusa in America de imigrantii evrei intre anii 1880 si 1920.

Mai multe detalii despre David Krakauer si cariera sa muzicala pe http://davidkrakauer.com

Mozaic Jazz Festival

Cu un line-up de doar sase trupe, Mozaic Jazz Festival va oferi publicului participant o atmosfera jazz-istica completa. In incercarea de a asigura un mozaic incitant de trupe si artisti ne indreptam atentia atat pe artisti internationali consacrati cat si pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentisti virtuosi si artisti romani.

Alte trupe confirmate in cadrul festivalului sunt: Trilok Gurtu Band, Steve Coleman and Five Elements, Tord Gustavsen Ensemble. Referinte despre artisti: http://www.trilokgurtu.net/; http://www.m-base.com/; www.tordgustavsen.com

Bilete

Biletele se gasesc in reteaua Eventim: Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librariile Humanitas si Carturesti, la Sala Palatului si on-line pe www.eventim.ro. Pretul unui bilet va fi de 70 lei/zi si 170 lei/abonament festival cu reduceri aplicate pentru elevi, studenti si pensionari.

Mozaic Jazz Festival este un eveniment produs de "Hermannstadt Events", o agentie din Sibiu cu o bogata experienta pe piata evenimentelor culturale. Hermannstadt Events ofera consultanta de specialitate in planificarea si implementarea evenimentelor, productiei tehnice, logistice si de infrastructuri pentru evenimente publice si private.

Evenimentul este o actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu.