Trupa Iris a prezentat, sambata seara, la Alba Iulia, noul imn al echipei nationale de fotbal - "Hai Romanie!", membrii formatiei spunand ca piesa este dedicata "suporterilor simpli din toata tara".

Arena Nationala, plina la meciul tricolorilorFoto: frf.ro

Solistul trupei, Rafael, a declarat intr-o conferinta de presa ca noul imn - "Hai Romanie!" - este atat al echipei nationale de fotbal, cat si al suporterilor adevarati, relateaza Mediafax.

"Mesajul acestui imn este acela de a ne uni sub tricolor, este un dialog intre fotbalistii de pe teren, membrii echipei nationale, si suporterii din tribune. S-a dorit o unificare a acestor doua spirite care in timpul jocului devin un singur suflet. Este o piesa de forta, o piesa mobilizatoare", a spus Rafael.

El a adaugat ca pana acum Iris a purtat noroc echipei nationale de fotbal, care dupa primele meciuri se claseaza pe primul loc in grupa la campania de calificare pentru Euro 2016.

"Este o mare bucurie si o mare onoare pentru formatia Iris sa participe alaturi de echipa nationala a Romaniei la aceasta campanie de calificare la Euro 2016. Pana acum credem ca am purtat noroc, suntem pe primul loc in grupa cu sanse foarte mari sa ramanem pana la sfarsitul acestor preliminarii pe primul loc", a mai spus Rafael.

El a afirmat ca selectionerul Anghel Iordanescu a ascultat noul imn in perioada in care era director tehnic la FRF, dupa ce in presa au aparut articole privind sintagma din finalul piesei "Hai pe ei, pe mama lor".

Potrivit solistului trupei Iris, sintagma este un indemn al suporterilor si a fost introdus in versurile imnului la solicitarea liderilor de galerii.

"Ne-au rugat sa le dam si lor doua trei secunde din acest imn unde sa strige si ei ceva cu care este obisnuit orice jucator de fotbal, orice antrenor, orice personaj care apare pe stadion. (...) Cei care s-au opus acestei interventii a membrilor de galerii au fost cei care poate nu au platit in viata lor un bilet pe stadion, care rad de la lojele VIP-urilor cand echipele de club pierd sau castiga", a mai spus Rafael.

El a explicat ca in final s-a facut totusi "o concesie" si s-a eliminat acest ultim vers, fiind inlocuit cu "Hai Romania, astazi vrem victorie".

Astfel, ultima strofa a imnului este: "Allez, allez - Hai Romania, astazi vrem victorie/Allez, allez - Hai Romania - ori murim, ori castigam!" in loc de "Allez, allez - Hai Romania, Hai pe ei, pe mama lor/Allez, allez - Hai Romania - ori murim, ori castigam!"

"Este o concesie facuta pentru ca aceasta piesa sa poata aparea si pe televiziuni si sa nu fie scandaluri si discutii. Trupa Iris a fost intotdeauna un simbol al impacarii si bunului simt in mass-media. Astfel, acea sintagma a fost scoasa si inlocuita cu alta doar pentru emisiunile TV insa in concert ramane varianta originala, neaosa din popor", a spus Rafael.

La randul sau, unul dintre fondatorii trupei Iris, Nelu Dumitrescu, a declarat ca la concertul in aer liber de duminica seara, de la Alba Iulia, sunt asteptati cateva mii de spectatori care vor primi steaguri tricolore, urmand sa fie filmata o parte din videoclipul imnului.

"Este un imn dedicat celor care vin si striga tot timpul meciului pentru echipa iubita si plang cand pleaca acasa invinsi. Formatia Iris dedica din tot sufletul acest cantec si acest proiect suporterilor simpli din toata tara ai echipei nationale", a mai spus Rafael.

Varianta anterioara a imnului cantat de Iris: