Eurovision România 2015 a atras aproape 100 de piese în cursa pentru un loc în finala din 8 martie, de la Craiova. Vedete autohtone, dar şi mulţi compozitori străini – suedezi, norvegieni, germani, britanici, australieni - speră să reprezinte România la concursul de la Viena, din luna mai.

Verificare plicuri inscrisiFoto: TVR

Incepand de luni (9 februarie), dosarele de înscriere sunt verificate, pentru a fi validate, însă, faţă de ediţiile anterioare, participanţii ale căror dosare nu îndeplinesc toate condiţiile impuse de Regulament mai au la dispoziţie 24 de ore pentru a-şi completa documentele, informeaza comunicatul TVR.

Numărarea şi verificarea plicurilor conţinând melodiile trimise s-a desfăşurat la sediul TVR, unde documentele au fost deschise şi verificate în prezenţa unui notar autorizat. Perioada de înscrieri pentru etapa naţională a concursului s-a încheiat duminică, 8 februarie, la ora 20.00, pentru înscrierile expediate în plicuri şi la ora 00.00, pentru cele trimise prin e-mail.

Cei care trec de verificarea dosarului intră la preselecţie, ce se va desfăşura de luni, 9 februarie, până miercuri, 11 februarie, când juriul de specialitate va putea anunţa cele 12 piese pentru finala naţională. Voltaj, Nicola, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Luminiţa Anghel, Ozana Barabancea, Trooper, Amna feat. Glance, trupa Băieţii sau membrii fostei trupe Rednex se numără printre cei pe care i-am putea vedea pe scena concursului, dacă piesele lor vor trece de preselecţia din 9, 10 şi 11 februarie. În aceeaşi competiţie intră şi câteva compoziţii semnate de Andrei Tudor, Mihai Alexandru.

Melodia câştigătoare va fi aleasă pe 8 martie, într-un spectacol televizat, cu public, desfăşurat la Sala Polivalentă din Craiova.

„Anul acesta, s-au înscris nume mari ale muzicii. Este fantastic! Îmi doresc foarte mult ca una dintre cele 12 piese care vor intra în finală să însemne ceva în istoria muzicii, măcar la noi în ţară, fiindcă prea multe piese bune au dispărut. Sper să se schimbe felul în care europenii ne privesc, iar muzicienii pot contribui la asta. Muzica e mai mult decât un act artistic, este un mesager. Cred în valoarea fundamentală a muzicii, în rostul ei. Let‘s speak româneşte în 2015!”, a spus Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Eurovision.

Pe site-ul oficial al competiţiei, eurovision.tvr.ro, se găsesc toate informaţiile despre concurs, dar şi noutăţile din ţară şi din străinătate pe subiectul Eurovision. Concursul cântecului european se va desfăşura, în 2015, la Viena, Austria, în 19, 21 şi 23 mai. România va participa în prima semifinală a concursului, cea din 19 mai, alături de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria.