Au mai ramas cateva zile pana la finala Eurovision Romania care va avea loc pe 8 martie, la Craiova. Voltaj, cu melodia "De la capat" si Tudor Turcu, interpretul piesei "Save Us" dar si misterioşii CEJ cu piesa „We Were in Love” vor intra in competitia finala alaturi de ceilalti concurenti. Citeste in articol cum se prezinta ei.

Cine sunt misterioşii CEJ şi care este secretul piesei „We Were in Love”?

CEJ - Eurovision Romania 2015

CEJ - Eurovision Romania 2015

Foto: TVR

Printre cei 12 finalişti ai selecţiei naţionale Eurovision 2015, anunţaţi de TVR, se află şi o trupă numită CEJ, calificaţi cu melodia „We Were in Love”. Misterul planează asupra membrilor trupei, cu atât mai mult cu cât ei nu au fost prezenţi nici la conferinţa de presă organizată de TVR cu prilejul anunţării finaliştilor, şi nici la emisiunea Eurovision România, difuzată la TVR 1 duminică seară… Aşadar, cine se ascunde sub aceste iniţiale?

Este vorba de nimeni alţii decât membrii fostei trupe suedeze Rednex, mai exact Annika Ljungberg, Jens Sylsjö şi Fredrik Jernberg. Trupa şi-a schimbat denumirea, în urma unor conflicte contractuale cu producătorii care deţin marca „Rednex”. Noua titulatură, CEJ, provine de la „Cotton Eye Joe”, titlul piesei care le-a adus celor trei faima internaţională, propulsându-i pe primul loc în clasamentele din 13 ţări!

Chiar dacă am dansat cu toţii pe acordurile country ale celebrei „Cotton Eye Joe” şi ale altor piese care i-au urmat, puţini dintre noi ştim că povestea trupei se împleteşte cu povestea de dragoste a Annikăi şi a lui Jens... Cu mai bine de 20 de ani în urmă, Annika juca fotbal la clubul Tyresö din Stockholm, iar Jens era jucător profesionist, în Marea Britanie. Cei doi s-au cunoscut, s-au plăcut şi curând deveneau un cuplu. S-au căsătorit şi au împreună o fiică. În anul 2014, însă, cei doi au divorţat, iar textul cântecului „We Were in Love” spune povestea lor şi arată sentimentele Annikăi după despărţire.

Membrii trupei CEJ au mai participat la trei selecţii naţionale Eurovision: în 2006, în Suedia, unde s-au clasat pe cea de-a şasea poziţie, şi de două ori în România (2007 şi 2008), în colaborare cu trupa Ro-Mania.

Tudor Turcu: „Muzica şi pictura au fost şi sunt de nedespărţit în sufletul meu”

Tudor Turcu - Eurovision Romania 2015

Tudor Turcu - Eurovision Romania 2015

Foto: TVR

Artistul speră să câştige inimile românilor cu piesa „Save Us”, calificată în finala Eurovision România 2015

Cu 3 zile înainte de finala selecţiei naţionale Eurovision împlineşte 33 de ani, vârstă la care Tudor Turcu îşi împarte viaţa între muzică şi pictură. Iar dacă în 2013 a reuşit calificarea în finala naţională cu melodia Hello – când a cântat şi a pictat pe scenă – anul acesta speră să câştige inimile românilor cu piesa Save Us, semnată de Gabriel Huiban.

Născut în inima ţării, la Mediaş, Tudor mărturiseşte că s-a apropiat de muzică mai târziu decât alţi artişti, la vârsta de 19 ani, în primul an de facultate. Era şi perioada în care avusese prima expoziţie de pictură. „Eram tânăr student la Arte, în Sibiu, când muzica rock m-a cucerit definitiv”, îşi aminteşte el. Anii au trecut, iar experienţele şi participările la diverse concursuri de muzică şi pictură i-au conturat drumul în cariera artistică. „Muzica şi pictura au fost şi sunt de nedespărţit în sufletul meu. După 12 ani de experienţe, am participat la preselecţia concursului X Factor, iar după 6 luni de etape grele, dublate de încurajările publicului care m-a îndrăgit, am reuşit performanţa de a câştiga Marele Premiu, în decembrie 2012. A urmat selecţia naţională Eurovision 2013, unde am ajuns în finală cu melodia Hello, chiar de la prima participare. Tot ce am reuşit să fac în muzică datorez publicului care m-a încurajat şi susţinut tot timpul”, îşi descrie Tudor parcursul de până acum.

În ultimii 2 ani, Tudor Turcu declară că a muncit şi munceşte din greu pentru pregătirea primului său album muzical şi a primei expoziţii proprii de pictură contemporană. „Printre cei care m-au inspirat în pictură se numără artişti cu o forţă de expresie extraordinară, deschizători de drumuri ca Gustav Klimt, Ilja Repine şi noua revelaţie a artei româneşti contemporane, Adrian Ghenie”, dezvăluie artistul.

În ceea ce priveşte piesa Save Us, care l-a propulsat în rândul celor 12 calificaţi în finala Eurovision România din 8 martie, difuzată în direct la TVR 1, Tudor Turcu declară: „Cred în melodie,cred în muzica bună, cred în oameni, cred în muzica ce ne salvează, cred în mesajul ce îl transmite. Îmi doresc ca voi, prieteni, să simţiţi la fel şi să îmi acordaţi încrederea de a reprezenta cu onoare România la faza internaţională Eurovision de la Viena. Mulţumesc tuturor celor care m-au format, încurajat şi susţinut, care au crezut în mine”.

Voltaj, De la capăt, la Eurovision 2015

Trupa Voltaj - Eurovision Romania 2015

Trupa Voltaj - Eurovision Romania 2015

Foto: TVR

Deja consacraţi, cu milioane de fani în România, trupa Voltaj o ia De la capăt, la Eurovision. Melodia De la capăt, cu care concurează în finala Eurovision România din 8 martie, este parte a unei campanii ample destinate copiilor aflaţi în dificultate din ţara noastră

Prezenţi în studiourile TVR pentru filmările de pregătire a finalei Eurovision România, trupa Voltaj a dezvăluit de ce participă din nou la Concursul Cântecului European.

Întrebat de ce concurează Voltaj la Eurovision în 2015, liderul trupei, solistul Călin Goia ne-a răspuns: „Este extrem de bună vizibilitatea şi expunerea pe care Eurovision o oferă în general, iar în cazul nostru, pentru campania pe care am pornit-o odată cu lansarea piesei. Avem un site care funcţionează şi aduce multe beneficii pentru copiii aflaţi in dificultate în România, prin intermediul celor două organizaţii cu care lucrăm de peste 5 ani: World Vision Romania şi Habitat for Humanity Romania. Şi ne-am dat seama că şi internaţional, dacă ar fi să câştigăm în România, ar însemna un lucru foarte bun pentru noi, românii: cred că am reuşi să schimbăm un pic percepţia Europei (europenii sunt foarte conectaţi, atenţi) asupra noastră. Europenii ar putea să realizeze că există români care muncesc de dimineaţă până noaptea şi fac sacrificii enorme pentru a asigura un trai decent copiilor lor, lăsaţi în ţară din cauză că nu au cum să îi ia cu ei acolo unde lucrează”.

Pe lângă această mediatizare, posibilitate de a aduce oameni noi în campanie, Călin crede că un mesaj social clar este un beneficiu pentru piesa care va reprezenta România în lupta cu celelalte. „S-a văzut foarte clar că anul trecut Eurovision a însemnat o palmă dată clar discriminării, prin câştigarea concursului de către Conchita Wurst. Şi piesa din Ungaria, care a avut o temă evident socială, s-a clasat pe locul 4. Cred că e benefic şi pentru reprezentantul României să aibă ceva în plus faţă de simpla melodie”.

Voltaj abordează cu maximă seriozitate participarea la Eurovision în 2015. „Am intrat într-o competiţie şi vom încerca să dăm tot ce avem mai bun. Ne gândim la ideile de show şi le punem la punct. Repetăm astfel încât să avem o prestaţie cât mai bună. Şi folosim prilejul pentru a transmite cât mai departe ideea campaniei De la capăt”, mai spune Călin Goia.

Trupa Voltaj a lansat piesa De la capăt pe 4 noiembrie... „Atunci am lansat şi site-ul campaniei delacapat.ro, de care ne ocupăm noi. E continuarea muncii pe care o avem în acest domeniu, al voluntariatului, de peste 5 ani.” (Călin Goia)

Şi tot despre campania De la capăt, Călin oferă mai multe amănunte: „Noi am creat acest site, răspundem mesajelor celor care ne scriu şi sunt foarte multe mesaje... Fie de la oameni care doresc să ajute, fie aflăm cazuri pe care le redirecţionăm unde considerăm că ar putea să aibă o rezolvare. Apoi, participăm ca voluntari la construcţia de case, donăm noi, pentru că întotdeauna exemplul personal contează... Avem o fetiţă pe care o sponsorizăm în cadrul programului Donator de viitor, Cornelia. Are 9 ani, îi place muzica. Dorinţa noastră este să îi facem o surpriză şi să o aducem la show-ul de la Craiova, fiind de undeva din Dolj, din mediul rural. S-au legat lucrurile aşa... (zâmbeşte Călin). Cu piesa asta toate lucrurile s-au legat... Cineva a remarcat că, în videoclipul piesei, care conţine imagini din Calea Dunării, filmul de scurt metraj filmat din 2013, copilul merge pe Dunăre spre Viena, pentru că acolo lucrau părinţii lui”, ne-a mai povestit Călin.

Întrebaţi ce cred despre despre ceilalţi concurenţi din acest an şi melodiile din concurs, membrii Voltaj au recunoscut că „sunt piese bune şi voci foarte bune anul acesta”. Ştiu că sunt printre favoriţi, „poate şi datorită anilor de carieră pe care îi avem în spate, dar contează foarte mult atunci când urci pe scenă să convingi. Sunt câteva voci bune anul acesta, care au şi experienţă. Aşa că noi nu ne culcăm pe o ureche, cum că nu am avea competitori...”, a mai precizat Călin. „Sperăm că oamenii vor alege şi cu sufletul şi–şi vor da seama că noi venim cu ceva în plus, care poate să schimbe un pic imaginea noastră, a românilor şi să ajungă să ajute cazuri triste ale unor copii din România”, a încheiat Călin.