Revelatia Ibrahim Maalouf vine in premiera in Romania. Trompetistul libanez ridica premii si sali in picioare, cu un stil de jazz aplaudat si de critici, si de publicul care nu prea sta jos la spectacolele sale.

Afis Ibrahim MaaloufFoto: Twin Arts

Primeste premiile "Revelatia anului" la Victoire de Jazz si "Cel mai bun artist World Music la French Awards", anul trecut, iar printre numele mari cu care a colaborat se numara si Sting. Ibrahim Maalouf este profesor de improvizatie la Conservatorul din Paris.

Desi este recunoscut pentru piesele energice si eclectice din show-urile sale, Ibrahim si-a inceput cariera cu muzica clasica. Urca pe scena de la 9 ani, si este remarcat sase ani mai tarziu cand interpreteaza cea mai dificila piesa pentru trompeta din repertoriul clasic - Concertul Brandeburgic nr. 2 de Bach. Atrage atentia muzicienilor profesionisti si este inceputul unei serii de evenimente care il vor face sa renunte la studiile muzicale pentru a se dedica experimentelor personale.

Canta in cluburi pariziene de jazz, mereu in cautare de sunete proaspete, si este atras de soundtrack-uri de filme. Coloana sonora a lui Miles Davis de pe filmul "Ascensor pentru esafod" reprezinta momentul in care, spune el, realizez ca trompeta are alt sunet.

Ibrahim canta la o trompeta modificata care permite atingerea unor tonuri din muzica traditionala araba - una din principalele sale surse de inspiratie, pe care o combina cu incursiuni in rock, dar si in muzica clasica. Sesiunile sale de improvizatie sunt spectaculos de coerente si limpezi, transformand improvizatia in partitura. Influentele sale orientale si felul in care le dezvolta sunt subiectul unui documentar TV5 Monde in care realizatorii au stat alaturi de artist timp de cateva luni.

Ibrahim vine la Bucurestie cu cel mai nou proiect al sau, Kalthoum - un show dedicat si inspirat de opera divei egiptene Umm Kulthum, cea mai cunoscuta voce a lumii arabe.

Artistul a semnat de curand cu prestigioasa Casa de Discuri americana Impulse!Records.

Pe 19 Noiembrie va urca pe scena alaturi de Frank Woeste (pian), Rick Margitza (saxofon), Scott Colley (bas) si Clarence Penn (percutie).

Evenimentul este sustinut de Ambasada Libanului in Romania si Institutul Francez din Bucuresti si face parte din seria de concerte Jazz Night Out, prezentate de Twin Arts.

Anul acesta la Jazz Night Out vor mai concerta:

  • Hiromi:The Trio Project - 30 iunie, Sala Radio
  • Avishai Cohen Trio- 10, 11 octombrie, Sala Radio
  • Bela Fleck & Abigail Washburn - 5 noiembrie, Sala Radio
  • Brad Mehldau Trio - 26 noiembrie, Sala Radio

Program:

Concertul are loc pe 19 Noiembrie, ora 20:00 la Sala Radio.

Accesul in sala se face incepand cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toata durata concertului.

Biletele costa 95, 135, 155 de lei in functie de categorie si vor putea fi achizitionate prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librariile Carturesti si Humanitas) si online pewww.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro si paginile de Facebook Twin Arts si Jazz Night Out.