Avishai Cohen revine la Jazz Night Out cu cel mai nou material discografic. El va sustine doua concerte la Sala Radio, pe 10 si 11 Octombrie. Artistul israelian este unul dintre cei mai influenti contrabasisti ai momentului, colaborand cu artisti precum Bobby McFerrin, Roy Hargrove, Paquito D’Rivera şi Chick Corea. Alaturi de acesta din urma, basistul a fondat trupa Origin, unde au cantat impreună timp de 6 ani.

Avishai CohenFoto: Hotnews

Noul sau album, From Darkness, este creat in formula de trio. Materialul reprezinta intoarcerea la nucleul esential al muzicii sale si, totodata un nou început al unei calatorii ambitioase pe teritoriile creativitătii si fortei expresive.

Din 2008 cand ai lansat Gently Disturbed nu ai mai inregistrat niciun album in formula de Trio. Ai facut-o anul acesta, lansand albumul From Darkness. Ai simtit ca formula pe care o ai acum este suficient de matura si solida ca sa intre in studio?

A: Da, cu siguranta! Am simtit ca pana acum discografia mea nu a reflectat faptul ca muzica a fost mereu compusa pentru bas, pian si tobe si ca in sfarsit ating o noua forma, proaspata si incredibil de substantiala. Muzica este o parte foarte mare din viata mea si simt ca atunci cand iubesti ceva atat de intens e simplu sa creezi piese noi si sa te reintorci la ceva ce pretuiesti atat de mult. De altfel, intentionam de ceva vreme sa revin la formula de Trio. Nitai, Daniel si cu mine cantam incredibil de bine impreuna, ei duc compozitiile mele la un nivel pe care il puteam doar visa.

Ne poti descrie procesul creativ care a stat la baza albumului?

A: Tot ce tine de viata ma inspira, iar From Darkness este o alta colectie de sunete, fragmente din existenta mea, groove si ritm. Inseamna mult pentru mine. Trio-ul are un sunet aparte, este o forma de arta in sine si prezentam albumul intr-un mod pur. Povestea si subiectul foarte precise pe care le avem isi au radacina in felul in care compozitiile sunt lucrate si in abilitatea de a le ramane fideli, indiferent cat de departe mergem cu improvizatia, interpretarea trebuie sa fie foarte personala.

Care sunt reactiile la acest album, esti multumit de rezultat?

A: Reactiile au fost grozave! Probabil pentru ca au trecut ceva ani de la ultimul album de Trio, nerabdarea a fost destul de mare. In plus, pentru ca am concertat atat de des cu acest Trio, publicul se poate bucura de el in intregime si e minunat cand oamenii vin dupa show la noi si ne povestesc cat de mult le-a placut

Cum iti alegi muzicienii cu care canti, ce asteptari ai de la un pianist sau un baterist?

A: Aleg muzicienii cu care colaborez pentru talentul si dorinta lor de a aduce pe scena lucruri originale. Mi se pare ca experienta si povestile fac parte integranta din vietile tinerilor din Israel, poate si din cauza amenintarilor si conflictelor zilnice de acolo. Am prezentat de curand o compilatie intitulata ,,All Original’’, pe care apar muzicieni israelieni, pentru ca exista o miscare tanara de jazz foarte efervescenta acum in Israel. Sunt o inspiratie pentru mine, in felul lor, iar unii dintre ei fac deja parte din proiectele mele muzicale.

Planuiesti sa-ti mai folosesti vocea pe viitoarele albume? Se pare ca la fiecare concert de-al tau publicul asteapta sa te auda cantand.

A: Cantatul este o reflexie foarte intima a sufletului tau, in sensul ca oamenii se apropie foarte mult de tine, este ca si cum ai sta dezbracat in fata lor. Sper totusi sa inregistrez in urmatorii doi ani si un album cu voce, vom vedea.

Ce muzica noua ai ascultat in ultima vreme si ce concerte ti-au dat fiori?

A: De obicei aflu noutatile muzicale de la prieteni sau alti oameni, din pacate insa nu prea am timp sa merg la concertele altor artisti. Totusi, sunt norocos ca am concertat in atatea festivaluri in toata lumea, iar cand timpul imi permite merg sa vad alti muzicieni.

Cum vezi viitorul muzicii inregistrate? Care este parerea ta, avand in vedere ca ai propria Casa de Discuri, Razdaz Records?

A: Este clar ca streamingul devine tot mai popular, si datorita facilitatilor din online si social media oamenii asculta din ce in ce mai mult muzica in acest fel. Va fi insa mereu un grup de fani care va dori sa aiba discurile fizice.

Cum au fost turneele de anul acesta?

A: Turneele au fost foarte bune, mai ales ca am avut si ocazia sa-mi prezint si alte noi proiecte, ma refer la New York Division si Classical care este chiar la inceput. Turneul curent este intoarcerea la Trio si vom prezenta albumul ,,From Darkness’’ in multe locuri.

Concertele precedente de la Jazz Night Out in Bucuresti au fost sold out. Acum vei avea doua show-uri in doua zile. La ce se poate astepta publicul?

A: Ma astept la o experienta foarte placuta in Romania, pentru ca asa a fost si pana acum. Trio-ul cu Nitai Hershkovits la pian si Daniel Dor este de departe cel mai bun si mai inteligent in care am cantat si sunt convins vor fi doua seri memorabile.

Doresti sa transmiti un mesaj numerosilor tai fani romani?

A: M-am bucurat de fiecare data cand am venit in Bucuresti, la Sala Radio. Abia astept aceste concerte si sper sa vad pe multi dintre voi acolo, sa ne ajutati sa cream doua seri grozave de muzica live.

www.avishaicohen.com

www.facebook.com/AvishaiCohenMusic

Concertele Avishai Cohen vor avea loc pe 10 si 11 Octombrie 2015, ora 20’00 la Sala Radio.

Accesul in sala se face incepand cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toata durata concertului.

Evenimentele sunt sustinute de Ambasada Israelului in Romania si fac parte din seria de concerte Jazz Night Out, prezentate de Twin Arts.

Biletele costa 95, 135, 155 de lei in functie de categorie si pot fi achizitionate prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librariile Carturesti si Humanitas) si online pe www.eventim.ro.

Detalii pewww.twinarts.rosi paginile de Facebook Twin Arts si Jazz Night Out.