In ziua de 30 septembrie 2015, a decedat cantareata de muzica populara Lucretia Ciobanu, informeaza realizatorul de emisiuni TV Iuliana Tudor, pe pagina sa de socializare. ''S-a stins din viata Doamna Muntilor, Lucretia Ciobanu! Ramas bun!'' - scrie Iuliana Tudor, potrivit Agerpres.

Lucreatia CiobanuFoto: youtube.com

Lucretia Ciobanu s-a nascut la 27 octombrie 1924 in localitatea Toparcea, judetul Sibiu. De mica, a fost fascinata de doinele cantate din fluier de oierii care-si manau turmele peste vai si dealuri. Cand s-a despartit de localitatea natala avea doar 14 ani, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.

Prin vocea radioului a descoperit cantonetele italienilor. A fascinat-o aceasta muzica. In anul 1953, Lucretia Ciobanu a castigat un premiu national la Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor, unde a interpretat doua strofe dintr-o doina, ''Uite, bade-n ochii mei''. A inceput sa cante apoi in aceeasi orchestra cu Ioana Radu si Ion Luican.

Maria Tanase si Lucretia Ciobanu au deschis prima emisiune difuzata de Televiziunea Romana. A avut numeroase aparitii in emisiunile folclorice. Indragita interpreta iubea doinele ardelenesti, pe care le-a mostenit de la strabuni, precizeaza site-ul amintit.

''Am cunoscut tara intreaga... N-a ramas nimic necolindat... Cu valiza-n mana si... drumul la gara. Toate trenurile le stiam. De cele mai multe ori mergeam cu masina de la IRTA. Erau inchiriate toate vechiturile. Dormeau satele linistite si noi impingeam de ele vara, iarna... Dar totul mergea struna, ca eram tineri'', declara artista intr-un interviu in Jurnalul National, in 2008.

Melodiile populare jienesti interpretate inconfundabil de Lucretia Ciobanu, dar si invartitele din zona Sibiului, sunt foarte cunoscute de iubitorii de folclor: ''Pleaca oile la munte'', ''Codrule, batranule'', ''Ridica-te negura'', ''Cine n-are dor pe vale'', ''Ia uitati-va feciori'', ''Vino, iute, dorule''. Lucretia Ciobanu a dus cantecele din Marginimea Sibiului pana departe, in America si Canada.