​Antonio Sanchez este unul dintre cei mai mari baterişti ai lumii, castigator a 4 premii Grammy. Nascut in 1971 in Mexic, Sanchez a inceput sa cante la tobe la varsta de 5 ani. Studiaza la Berklee College of Music si New England Conservatory de unde a absolvit cu Magna Cum Laude in Jazz Studies. Are un master in Jazz Improvization, iar primul sau album solo (2007) a fost inregistrat alaturi de Pat Metheny (in al carui grup cânta de 15 ani), Chick Corea, Chris Potter, David Sanchez si Scott Colley.

SanchezFoto: Hotnews

Mai jos puteti citi un scurt interviu pe care muzicianul l-a acordat in exclusivitate pentru Hotnews cu ocazia primului sau concert in tara noastra:

Coloana Sonora pe care ai compus-o pentru filmul Birdman, regizat de Alejandro González Iñárritu ti-a adus, printre multe premii, nominalizari la Golden Globe si BAFTA. Cum l-ai intalnit pe Iñárritu si cum s-a nascut ideea colaborarii cu el?

M-a vazut concertand cu Pat Metheny in 2005 in Los Angeles, dupa concert am facut cunostinta si ne-am imprietenit imediat. Alejandro este un om grozav si un mare amator de muzica. In acea seara am facut un solo de tobe destul de lung si cred ca asta i-a starnit curiozitatea. Atunci cand a inceput lucrul la Birdman s-a gandit la mine, dupa si-a dat seama ca isi doreste o coloana sonora bazata pe tobe. Decizia sa ma flateaza si ii sunt recunoscator ca m-a ales.

Cat de mult stiai despre intriga filmului atunci cand ai inceput sa compui pentru Birdman?

Mi-a trimis scenariul, iar eu am inceput sa-i dau idei, dar in cele din urma dorinta lui a fost ca eu sa improvizez si sa reactionez foarte organic la actiunea filmului.

Care crezi ca este cel mai important lucru pe care compozitiile tale l-a adaugat intregii povesti?

Am auzit oameni spunand ca tobele sunt un personaj distinct. Cred ca am reusit sa conturam starea mentala si emotionala a lui Riggan Thompson (n.r. personajul principal al filmului) intr-un mod inedit. Alejandro a vrut ca publicul sa se intrebe pe parcursul peliculei daca tobele se aud doar in capul personajului, sunt coloana sonora sau chiar este un tobar adevarat care apare in dferite scene.

Poti descrie intr-un singur cuvant experienta ta cu industria filmului de la Hollywood?

Stranie. Care sunt tobarii tai favoriti din afara sferei jazz? Stewart Copeland, John Bonham, Neil Peart, Manu Kaché, Steve Jordan.

Care este cea mai importanta lectie de music business pe care ai invatat-o cantand atat de mult cu Pat Metheny?

Munca este calea spre succes.

Care este parerea ta despre trendul ‘’do it yourself’’ printre tinerii artisti? Crezi ca asta ar trebui sa fie calea de urmat, sau le rapeste prea mult timp in detrimentul creativitatii?

Sunt de parere ca trebuie sa fie un echilibru intre cele doua. Avem astazi instrumente nemaipomenite care ne ajuta sa fim independenti ca artisti, dar nu trebuie sa uitam ca arta este pe primul loc. Unii oameni isi doresc mai mult sa fie faimosi decat sa fie buni muzicieni.

Care sunt primele tale amintiri legate de aparitia pe scena?

O bucurie electrica, ma revad cantand la mici show-uri de rock in Mexico City, acolo unde intreaga mea familie venea sa ma incurajeze. Amintiri minunate.

La ce sa se astepte publicul roman de la concertul vostru? Veti canta cel mai recent disc, The Meridian Suite. Ne poti spune cateva lucruri despre ce se intampla pe scena?

Concertam cu acest album de cateva luni de-acum si ne simtim excelent. Cantam fara pauza, peste o ora, alternand instrumente electrice cu acustice. Pe disc sunt prezente diferite influente muzicale din viata mea de pana acum, de la rock la free jazz, muzica contemporana si alte genuri pe care va las sa le descoperiti. Imi era putin teama ca publicul nu se va putea concentra pe parcursul concertului, dar reactia peste tot in lume a fost grozava.

Te rugam sa transmiti un mesaj fanilor tai din Romania.

Este prima data cand venim in Romania si abia asteptam sa ne intalnim. Am auzit lucruri foarte bune despre tara voastra si oamenii sai.

Antonio Sanchez & Migration va concerta pe 6 Decembrie, ora 20:00 la Sala Radio din Bucuresti in cadrul Jazz Night Out, in formula: Antonio Sanchez-tobe, Seamus Blake-saxofon, John Escreet-pian, Matt Brewer-contrabas.

Creata de Twin Arts, Jazz Night Out este una dintre cele mai fresh platforme muzicale din Romania. Mereu conectata la nou, Jazz Night Out aduce pe scenele din Bucuresti cei mai cool si iubiti artisti de jazz ai lumii.

Program

Accesul in sala se face incepand cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toata durata concertului.

Bilete

Biletele pentru acest eveniment costa 95, 135, 155 de lei in functie de categorie si pot fi achizitionate prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas) si online pe www.eventim.ro. Detalii pe www.twinarts.ro si paginile de Facebook Twin Arts si Jazz Night Out.

Video