Reprezentantul Romaniei la Eurovision va fi desemnat in premiera, anul acesta, prin votul publicului, anunta Televiziunea Romana, organizatorul concursului. TVR anunta si inceperea inscrierilor pentru Selectia Nationala a Concursului Eurovision 2016, luni, 18 ianuarie. Compozitorii care doresc sa inscrie piese pentru Selectia Nationala a Eurovision 2016 o pot face pana pe 7 februarie, anunta TVR, intr-un comunicat.

EurovisionFoto: Eurovision.tv

Piesele pentru concurs pot fi trimise prin posta sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobantilor nr. 191, sector 1, Bucuresti), pe suport CD, cu mentiunea "Pentru Selectia Nationala Eurovision 2016" inscrisa pe plic sau electronic, la adresa eurovision2016@tvr.ro.

Pentru prima data in istoria participarii Romaniei la Eurovision, castigatorul Selectiei Nationale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot.

Iuliana Marciuc este producatorul Selectiei Nationale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta va conduce delegatia Romaniei la Stockholm. Regia show-urilor va fi realizata de Dan Manoliu.

  • Calendarul selectiei pentru Eurovision

Calendarul pentru desfasurarea selectiei:

- 18 ianuarie - 7 februarie: inscrieri - depunerea sau trimiterea pieselor la Registratura TVR ori electronic la adresa eurovision2016@tvr.ro

- 8, 9, 10 februarie: preselectii - piesele vor fi audiate de juriu

- 11 februarie: anuntarea celor 12 piese care vor intra in concurs, printr-o conferinta de presa.

Anul acesta, modul in care va fi ales reprezentantul Romaniei la Eurovision este unul diferit fata de editiile precedente. Selectia Nationala se va face prin doua show-uri, transmise in direct de TVR: semifinala pe 4 martie si finala pe 6 martie.

In semifinala vor intra 12 piese, dintre care sase vor accede in finala: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar doua de catre public, prin televot. In finala Selectiei Nationale, publicul este singurul care va alege reprezentantul Romaniei pe scena de la Stockhom, dintre cele sase piese ramase in concurs, prin televot.

Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, cu semifinalele pe 10 si 12 mai si finala pe 14 mai. In competitie s-au inscris 43 de tari, cu trei mai multe decat la editia precedenta.

Mai multe detalii, precum si Regulamentul oficial al concursului vor putea fi consultate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.ro

  • Eurovision, printre cele mai urmarite show-uri de televiziune din lume

Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea Selectiei Nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat Romania la Eurovision 2015 cu piesa "De la capat", ocupand locul al 15-lea in finala care a avut loc la Viena, Austria.