Romania va concura la editia de anul acesta a concursului Eurovision in cea de-a doua semifinala, care va avea loc pe 12 mai, finala competitiei urmand sa se desfasoare pe 14 mai, la Stockholm, informeaza Mediafax citand eurovision.tv.

Logo Eurovision 2016Foto: Eurovision.tv

Tragerile la sorti pentru stabilirea ordinii tarilor participante la Eurovision 2016 au avut loc, luni, Romania urmand sa fie in cea de-a doua jumatate din a doua semifinala a concursului.

Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, avand semifinalele pe 10 si 12 mai si finala pe 14 mai.

In prima semifinala vor intra urmatoarele tari: Croatia, Finlanda, Republica Moldova, Armenia, Grecia, Ungaria, Rusia, Olanda, San Marino, Azerbaidjan, Cipru, Malta, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Republica Ceha, Muntenegru, Islanda si Austria.

In a doua semifinala vor intra: Letonia, Belarus, Irlanda, Elvetia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel, Serbia, Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Romania, Slovenia, Norvegia, Ucraina si Belgia.

Ordinea exacta de intrare in concurs, in cele doua semnifinale, va fi stabilita in curand de catre organizatorii evenimentului.

Pe de alta parte, selectia nationala a concursului Eurovision 2016 se va realiza prin doua show-uri, transmise in direct de TVR, pe 4 si 6 martie, iar reprezentantul Romaniei va fi desemnat, in premiera, prin votul publicului.

Iuliana Marciuc este producatorul selectiei nationale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta va conduce delegatia Romaniei la Stockholm. Regia show-urilor va fi realizata de Dan Manoliu.

Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion si Johnny Logan.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea Selectiei Nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat Romania la Eurovision 2015 cu piesa "De la capat", ocupand locul al 15-lea in finala care a avut loc la Viena, Austria.