De cateva luni tot auzim la radio, la televizor si pe retelele de socializare despre un baiat pe care il ucide o fata. Piesa "Ma ucide ea" rasuna din Romania pina peste Prut si are peste 10 milioane de vizualizari pe Youtube. Mihail are 25 de ani, s-a nascut in Rusia, a crescut in Republica Moldova si a studiat Artele la Cluj. Are doua pasapoarte: roman si moldovenesc. E un fel de James Bond, spune el. Cateva guri rele l-au catalogat drept un baiat dragut cu palarie si chitara, insa am intalnit un artist talentat si carismatic, cu care poti discuta ore in sir despre arta, muzica si carti. Desi e un tip modest, recunoaste ca a fost "ucis de multe ori".

Mihail SanduFoto: Dima Dimov

Ce gust are popularitatea si ce faceai inainte sa te lansezi?

Este un gust intens, foarte aglomerat si cu multe responsabilitati. Inainte sa scot piesa "Ma ucide ea" rutina mea zilnica era urmatoarea: casa, studio si seara iar casa. Poate o bere cu prietenii, o carte daca nu sint foarte obosit.

Cine ti-a inspirat ideea piesei si ce faceai cand ti-au venit in minte versurile?

Ideea piesei mi-a venit cand eram la studio si am facut un beat, am improvizat cu niste prieteni si a iesit expresia asta de "ma ucide ea". Am zis noi ca suna bine si ar trebui sa construim ceva in jurul formularii asteia. Ne-am tot gandit despre ce sa fie si la un moment dat ne-a venit asa o sclipire. Sa facem o piesa despre momentul acela cand mergi pe strada si vezi un chip frumos care te atrage intr-un fel sau altul, iti trezeste niste emotii, iti saliveaza putin gura si incepe sa-ti zvacneasca sufletul. Apoi am zis sa facem din decorul urban un dormitor.

De cate ori ai fost ucis dupa ce ai scos piesa asta?

De mai multe ori ca-nainte. Nu vreau sa par un fustangiu pentru ca nu sint, dar am fost ucis de multe ori, recunosc.

"Sint pe alergate tot timpul, ma ucide chitara in spate"

Te lasi greu sau usor de ucis?

Nu ma las nici greu nici usor, dar trebuie sa existe o chimie. Am facut multi ani pictura si am fost educat sa fiu atent la detalii. Pentru mine o femeie frumoasa nu e una care arata super hot, poate fi o femeie care nu face parte neaparat din tiparul de femeie frumoasa. Sint atras de o privire, o directie, un quelque chose. Acum insa sint pe alergate tot timpul, ma ucide chitara in spate.

Exista legenda urbana a romancelor care nu au pereche la frumusete in lume. Pe care le consideri mai "criminale", pe romance sau pe moldovence?

Prima mea iubita era unguroaica, a doua mare iubire a mea era o romanca din Siret. Atit romancele cit si moldovencele sint foarte frumoase. E aceeasi samanta, dar sint mici diferente de mentalitate, de background. Pina la urma urmelor e vorba de gust, de moment, de vibratie si chimie.

Dintre compatriotii tai, pe cine ai ascultat mai mult? O-zone sau Alternosfera?

Alternosfera si Zdob si Zdub.

In ultima vreme moldovenii cuceresc piata muzicala romaneasca. Sunteti mai buni ca romanii ori e accentul vostru in voga?

Eu cred ca este vorba despre background-ul care vine din Rusia, de muzica pe care au ascultat-o in copilarie. De pilda, se intampla ca atunci cand compun sa imi exteriorizez emotia, involuntar, printr-o linie care are influente din rock-ul sau pop-ul rusesc. Nu e vorba ca muzica moldovenilor este mai buna, e altceva. Si da, poate fi si accentul moldovenesc.

Esti superstar in Moldova dupa ce ai scos "Ma ucide ea"?

Nu stiu daca sint superstar, dar stiu ca multa lume deja s-a saturat de piesa asta. Am prieteni care imi tot spun ca nu mai pot sa auda "Ma ucide ea". Eu nu prea am cand sa ma ascult la radio, toata ziua sint la studio, iar cand plec de acolo am nevoie de liniste.

Cu ce artisti din Romania ai vrea sa colaborezi?

Am crescut pe muzica celor de la Holograf si ii admir mult pe baietii de la Subcarpati. Ma gandesc pe viitor sa vin cu piese care sa aduca o temperatura de rock, blues, jazz. Funk-ul imi place iarasi. Asa ca o se gaseasca influente de genul in creatiile mele. Nu stiu daca o sa fie chiar un rock curat pentru ca mie imi place blues-ul mult. E mai calm, mai balansat. Imi place foarte mult muzica romaneasca veche, slagarele din anii 60, 70.

"Fluturi si vibratii calde pe asfalt/ De parca ne plimbam desculti, prin pat"- Te-ai iubit vreodata cu sosete in picioare?

Pe fete le deranjeaza asta am sesizat. As minti daca as spune ca nu. S-a intamplat de mai multe ori. Imi era frig la picioare.

Cu cate femei ai fost pana acum? Esti din categoria celor care le numara sau a celor care nu recunosc ca s-au gandit la asta?

Ma gandeam la un moment dat sa scriu niste memorii despre toate povestile de care am avut parte. Am cunoscut multe fete faine de la care am invatat si am furat lucruri bune.

Zi-mi o intamplare despre care ai fi scris...

M-am scaldat cu patru fete intr-un lac. Avusesem un concert intr-un pub din Cracovia, era vara, o luna luminoasa pe cer, am baut o bere si am mers cu bicicletele spre un lac. Era o zona destul de creepy despre care exista tot soiul de povesti, cu oameni care s-au inecat. Era interzis accesul acolo, am intrat printr-o gaura si am sarit un gard. O intreaga aventura.

Ce faci cand nu canti?

Fie sint un tip plictisor, fie imprevizibil. Uneori ies cu bicla si hoinaresc pe strazi. Ma uit la oameni, incerc sa-i citesc si-mi fac tot felul de scenarii despre ei. Cateodata sint rebel, nu-mi place sa ma inchin in fata regulilor create de societate. Vreau sa fiu imprevizibil, sa nu merg de mai multe ori pe acelasi drum.

Din ce traiesti?

Mi-ar placea sa pot spune ca traiesc din muzica, mai ciupesc cate un pic din muzica, dar am foarte buni prieteni care m-au ajutat nu cu bani, cu o tocanita, o zacusca. Pe langa muzica mai fac si graphic design. Inainte de "Ma ucide ea" mai faceam un logo, mai cantam cu chitara prin pub-uri, n-am fost niciodata bogat, dar nici n-am murit de foame. Nici acum n-am foarte multi bani, dar daca iesim la o bere, fac eu cinste.