Pentru prima data albumul unui muzician roman de jazz primeste 5 stele, calificativul maxim, in cronica aparuta in revista DownBeat Magazine. Albumul trupei ELEVATION se numeste Songs From Afar si combina compozitiile originale semnate de Lucian Ban cu reorchestrari ale unor doine si cantece de nunta din Transilvania.

Albumul Songs From AfarFoto: Sunnyside Records

Trupa Elevation este formata din Lucian Ban, la pian si compozitie, acesta fiind nominalizat la titlul de "Cel mai bun muzician european de jazz", Abraham Burton la saxofon, John Herbert la contrabas, votat de critici drept cel mai bun contrabasist acustic la debut doi ani la rand, Eric McPherson la tobe, Mat Maneri la viola si Gavril Tarmure la voce. Tarmure a absolvit Conservatorul "George Enescu" din Iasi, isi continua studiile muzicale in Bucuresti si se specializeaza pe trombon. Muzicianul se dedica incepand cu 1996 managementului cultural si a sprijinit artisti precum Grigore Lese, Ada Milea, Vera Ion, Radu Afrim.

Songs from Afar este cel de-al doilea album al grupului Elevation.

Lucian Ban a participat saptamana trecuta la New York la un concert de celebrare a muzicianului american Paul Bley, considerat unul dintre cei mai influenti pianisti din istoria jazz-ului. Nascut in 1932, la Montreal, cu o mama emigrata din Romania, Paul Bley a contribuit decisiv, in anii 60, la eliberarea pianului de constrangerile limbajului be-bop, influentand generatii intregi de pianisti.

Paul Bley s-a stins din viata la inceputul acestui an, pe 3 ianuarie, la varsta de 83 de ani. Concertul a fost sustinut de 7 dintre cei mai reprezentativi pianisti de jazz de astazi, continuatori ai mostenirii lui Bley: Ethan Iverson (Bed Plus Trio), Aaron Parks, Matt Mitchell, Rob Schwimmer, Frank Kimbrough, Jacob Sacks, la prestigioasa Greenwich Music House, pianistul roman fiind singurul muzician non-american invitat.

La final, celor sapte pianisti li s-a alaturat legendarul saxofonist Lee Konitz, cu un solo extrem de personal, pe care l-a deschis

spunand "Paul, sper ca ma poti auzi!". Concertul a fost inregistrat video si va fi folosit pentru un documentar dedicat lui Paul Bley.

Lucian Ban se va afla in turneu in Europa in luna mai cu Mat Maneri & "Transylvanian Concert" si cu Elevation la inceputul lunii Octombrie 2016. Mai multe detalii pot fi gasite la www.lucianban.com.