George Martin, producatorul legendarilor Beatles si supranumit "al cincilea Beatle", a murit la varsta de 90 de ani, a anuntat miercuri Ringo Starr, fostul tobar al grupului britanic pop-rock pe care l-a condus la un succes planetar, scrie AFP.

Supranumele de al cincilea Beatle nu este deloc uzurpator. Acest fiu de tamplar, nascut in 1926 in nordul Londrei, nu doar ca a reusit sa ii lanseze pe "Fab Four", dar si-a pastrat o influenta decisiva de-a lungul intregii lor cariere, de la "Please Please Me" pana la "Abbey Road" si trecand prin psihedelicul "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".

A fost unul dintre primii care a crezut in cei patru pusti din Liverpool. A fost de asemenea liantul lor, pana la finele 1960, cand au inceput sa se rupa relatiile dintre John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr.

"Dumnezeu sa-l binecuvanteze pe George Martin, pacea si dragostea lui Judy (sotia sa, n.r.) si a familiei sale (...) George ne va lipsi", a scris Ringo Starr, in varsta de 75 de ani, pe contul lui de Twitter.

Aventura cu Beatles a inceput in iunie 1962 cand managerul lor, Brian Epstein, care ii descoperise cu cateva luni in urma, le obtine primul contract cu Emi-Parlophone, casa de discuri condusa de nimeni altul decat George Martin.

Dupa ce a absolvit prestigioasa scoala de muzica Guildhall, George Martin a inceput sa cante la oboi in barurile si cluburile londoneze. A obtinut primul loc de munca la BBC, inainte de a se alatura Parlophone, unde a fost numit director in 1955, la varsta de 29 de ani.

Cand s-a intalnit cu Beatles, i-a condus prima oara la studioul de inregistrari. Cand i-a intrebat daca nu le place ceva acolo, chitaristul George Harrison i-a raspuns: "Deja nu imi place cravata sta".

Legenda incepuse sa se nasca si George Martin va produce cvasi-totalitatea discurilor lor dupa ce l-a inlocuit pe Pete Best cu Ringo Starr.

Va contribui activ la nasterea a numeroase melodii, devenite hituri mondiale, si gratie sfaturilor sale si aranjamentelor muzicale, pana la ultima lor inregistrare, "Abbey Road", in 1969.

George Martin va asigura ulterior productia pentru numerosi artisti, printre care Ringo Starr si Paul McCartney solo, Gerry and the Pacemakers, Shirley Bassey, Cilla Black, Celine Dion sau Jeff Beck.

Va compune si muzica pentru filme. "A compus o coloana sonora stralucita pentru primul meu James Bond! Ce tristete sa ma trezesc cu vestea ca Sir George Martin ne-a parasit", a reactionat Roger Moore referindu-se la 007 "Live and Let Die".

Imensa cariera a lui George Martin a fost recompensata cu mai multe premii Grammy. El a fost decorat de doua ori de regina Elisabeta a II-a si a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame in 1999.