Cel mai prestigios concurs international de muzica clasica derulat in Romania se pregateste pentru editia cu numarul 23, derulata intre 14 si 21 mai 2016 la Bucuresti si Sibiu. 100 de pianisti din 34 de tari - Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Japonia, Kazahstan, Letonia, Luxemburg, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Mongolia, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, SUA, Taiwan-China, Turcia, Ucraina, Ungaria, vor concura pentru premii de 10.000 Euro.

EUROPAfest 2016Foto: webPR.ro

Juriul este format din artisti ai scenei internationale si profesori de la academii de prestigiu din SUA, China, Germania, Italia si Romania. Concursul se desfasoara in cele mai cunoscute sali de concert din Bucuresti, iar Finala este programata la Sala Thalia, unde cei mai buni tineri artisti evolueaza alaturi de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu.

Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti este un eveniment de tinuta, care s-a remarcat in peisajul cultural autohton si international prin calitatea muzicala prezentata, prin numarul record de participanti inregistrat la un concurs organizat in Romania, dar si datorita carierelor de succes si recunoasterii mondiale ulterioare de care s-au bucurat de-a lungul timpului laureatii sai. Derulat anual din 1994, concursul a inclus alternativ diferite discipline: pian, vioara, clarinet, flaut, compozitie, canto, 2016 fiind dedicat pianului.

Misiunea concursului este de a descoperi, a premia si a promova valorile noii generatii a muzicii clasice, de a sprijini tinerii artisti in construirea unei cariere de succes, de a incuraja mobilitatea si a oferi o platforma de schimburi interculturale.

Depasind granitele unui concurs traditional de muzica clasica, JIMCDL ofera participantilor sansa de a beneficia de master-classes cu specialisti din tara si strainatate, iar castigatorii sunt inclusi cu prioritate in programele nationale si internationale derulate de organizatori: Turneul Laureatilor, PROMS-Jazz & Classic etc. Astfel, fiecare participant are sansa sa-si exploateze potentialul la maxim, sa interactioneze cu muzicieni din alte tari, sa-si imbogateasca cunostintele, totul intr-un mediu deschis, care incurajeaza performanta.

Directorul concursului, Dl. Luigi Gageos sprijina apropierea tinerilor romani de cultura, in cadrul evenimentului permitandu-se studentilor si elevilor accesul liber la manifestari, in limita locurilor disponibile, dar si prin implicarea unui numar de 30 - 40 voluntari in derularea evenimentului. Mai multe informatii se gasesc pe www.dinulipatti.ro.

Sub sloganul It's all about live quality music!, EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneste 4 genuri muzicale - jazz | blues | pop | clasic prezinta in perioada 12 – 21 mai, peste 300 de artisti din 45 de tari. Pe langa Jeunesses International Piano Competition Dinu Lipatti, agenda sa mai cuprinde: Opening Concert – Bucuresti | Sibiu, concerte de jazz, blues, pop si muzica clasica, Bucharest International Jazz Competition, master-classes si workshopuri, Caffe Festival, Festival's corner si Gala EUROPAfest.