Mircea Cartarescu a postat, luni, un mesaj pe Facebook in care explica faptul ca videoclipul formatiei Taxi, "Despre smerenie", in care apare si el, nu este un atac la adresa Catedralei Mantuirii Neamului. Scriitorul precizeaza ca prin acest clip in care apar peste peste 30 de nume din showbiz, muzicieni si oameni de cultura, nu se cere oprirea lucrarilor la catedrala si nu este vorba despre o pozitionare atee, "e doar o poezie cantata".

Mircea Cartarescu in videoclipul "Despre smerenie"Foto: Captura YouTube

"Dragii mei, apelez din nou la ratiune, cu speranta ca totusi mai exista asa ceva la noi. Clipul formatiei "Taxi" nu e in realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mantuirii Neamului, nici o teza de doctorat. E doar o poezie cantata. Clipul nu cere oprirea lucrarilor la catedrala si nu jigneste credinta nimanui. Nu e o pozitionare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanti sunt crestini ortodocsi, ca si mine", se arata in mesajul postat pe Facebook de Mircea Cartarescu.

Acesta mai precizeaza faptul ca solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu, canta despre un vis in care nu il gaseste pe Dumnezeu in Catedrala Mantuirii Neamului, ci intr-o biserica mica, din lemn, este doar o metafora, nu o "disputa ideologica si nici o lucare de istoria religiilor sau de geo-politica gen Huntington".

Mai mult, Cartarescu a mai scris pe Facebook ca lemnul si spatiile mici nu trebuie luate literal, acestea fiind "simbolul actului de credinta".

"Dumnezeu exista si in catedrala, cum exista pretutindeni, spune cantecul in mod expres si literal. Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelenta) si nu la unul taios ideologic. In ceea ce ma priveste, o alta perspectiva nu ma intereseaza. Razboiul iscat din senin si prosteste din neintelegerea unui poem cantat nu e razboiul meu. Eu nu urasc nimic altceva decat ura (cum canta Bob Dylan). Sociologii vor avea mult de lucru sa explice enorma discrepanta dintre un mesaj ambiguu si understated al unui cantecel si masiva overreaction pe care a provocat-o. Dupa mine, asta arata ca ne scaldam in ape foarte tulburi, din care-ar putea iesi oricand o fantoma a trecutului", a scris Cartarescu pe una dintre retelele de socializare.

Dragii mei, apelez din nou la rațiune, cu speranța că totuși mai există așa ceva la noi. Clipul formației ”Taxi” nu e în...

Posted by Mircea Cartarescu on Monday, 11 April 2016

Si solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu, a postat in weekend un mesaj pe Facebook in care arata ca nu se astepta ca mesajul "transmis cu atata blandete" din piesa-manifest "Despre smerenie", lansata joi, sa provoace atat de multa agresivitate. Solistul le cere iertare celor pe care i-a deranjat cu mesajul sau si le promite sa spuna "si de-acum incolo, exact ce simt si ce crede".

Nu-mi imaginam că un mesaj transmis cu atâta blândețe poate provoca atâta agresivitate. Le cer iertare celor pe care i-a...

Posted by Dan Teodorescu on Saturday, 9 April 2016

In urma numeroaselor reactii starnite de videoclipul-manifest al trupei Taxi, solistul de muzica populara Grigore Lese, a cerut sa fie scos din clip. Muzicianul a precizat ca nu a stiut ca melodia "Despre smerenie" este un manifest impotriva impotriva Catedralei, crezand ca mesajul videoclipului este despre bisericile de lemn si despre cultura straveche.

De cealalta parte, trupa Taxi precizeaza ca Grigore Lese stia versurile melodiei si fost informat pe larg despre proiectul formatiei.