Videoclipul-manifest despre Catedrala Mantuirii Neamului, "Despre smerenie", al trupei Taxi a starnit in doar cateva zile de la lansare o furtuna de reactii pe net. Pe de o parte, sunt cei care critica cu inversunare initiativa formatiei, de cealalta parte stau cei care lauda si aplauda proiectul. Astfel, piesa a adus in atentia opiniei publice un conflict vechi intre cei care sustin construirea Catedralei si cei care sunt impotriva. Cateva dintre cele 33 de personalitati romanesti care canta alaturi de Taxi, ca "Dumnezeu prefera spatiile mici", au venit cu precizari legate de videoclip. Grigore Lese a cerut chiar sa fie scos din clip pe motiv ca nu stia continutul piesei, dar realitatea arata ca stia. Un caz aparte e Mircea Cartarescu, caruia un internaut i-a ars chiar o carte.

"Despre smerenie", trupa TaxiFoto: Captura YouTube

"Le cer iertare celor pe care i-a deranjat ce-am spus". A scris solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu, pe Facebook dupa ce solistul de muzica populara Grigore Lese a cerut sa fie scos din clipul "Despre smerenie". Grigore Lese spune ca nu a stiut ca melodia este un manifest impotriva Catedralei, crezand ca mesajul videoclipului este despre bisericile de lemn si despre cultura straveche.

In spatii mici sau mai mari, in bisericute de lemn sau in catedrale, important este sa mergem la Sfanta Liturghie si sa ne rugam. Sa avem o duminica frumoasa, cu pace in sufle si lumina in gand!

Posted by Grigore Lese on Sunday, 10 April 2016

De cealalta parte, trupa Taxi precizeaza ca Grigore Lese stia versurile melodiei si fost informat pe larg despre proiectul formatiei.

Nota de presa - referitoare la participarea domnului Grigore Lese in proiectul "Despre smerenie"Prin prezenta dorim sa...

Posted by trupa TAXI on Saturday, 9 April 2016

Dupa acest episod, Dan Teodorescu a postat un mesaj pe una dintre retelele de socializare in care arata ca nu se astepta ca mesajul "transmis cu atata blandete" din piesa-manifest "Despre smerenie", sa provoace atat de multa agresivitate. Solistul le-a cere iertare celor pe care i-a deranjat cu mesajul sau si le-a promis sa spuna "si de-acum incolo, exact ce simt si ce cred".

Nu-mi imaginam ca un mesaj transmis cu atata blandete poate provoca atata agresivitate. Le cer iertare celor pe care i-a...

Posted by Dan Teodorescu on Saturday, 9 April 2016

O reactie a venit si din partea lui Mircea Cartarescu. Scriitorul a postat un mesaj pe Facebook in care explica faptul ca videoclipul formatiei Taxi, "Despre smerenie", in care apare si el, nu este un atac la adresa Catedralei Mantuirii Neamului. Cartarescu a precizat ca piesa este doar "o poezie cantata" prin care nu se cere oprirea lucrarilor la catedrala si nici nu este vorba de o pozitionare atee. Acesta a mai adaugat ca lemnul si spatiile mici nu trebuie luate literal, acestea fiind "simbolul actului de credinta".

Dragii mei, apelez din nou la ratiune, cu speranta ca totusi mai exista asa ceva la noi. Clipul formatiei ¬Taxi¬ nu e in...

Posted by Mircea Cartarescu on Monday, 11 April 2016

Piesa "Despre smerenie", nu starneste doar reactii, ci si vandalisme. Pe un cont de Youtube, utilizatorul Ciornei Iulian a incarcat pe 8 aprilie un clip in care arde o carte semnata de Mircea Cartarescu.Tanarul explica, in clipul video, ca a ars cartea in semn de protest fata de aparitia scriitorului Mircea Cartarescu in videoclipul-manifest "Despre smerenie" al trupei Taxi. In timp ce cartea arde, vandalul exclama:"Incet-incet va arde. Sper sa fie la fel de viral ca si capodoperele voastre cu care va laudati. Sunteti smeriti? Sunteti smeriti, nu? Poftim. Ok, cred ca ajunge. Sa fie bine!"

Intre timp, video-ul a fost sters de pe canalul de Youtube.

Si actrita Dorina Chiriac a distribuit un mesaj pe Facebook, vizibil deranjata de conflictul pe care l-a reaprins vieoclipul "Despre smerenie".

asa... L-am gasit pe Dumnezeu intr-o catedrala... nu. L-am gasit intr-o bisericuta de lemn... nu, nu e bine. L-am gasit...

Posted by Dorina Chiriac on Saturday, 9 April 2016

Actrita a raspuns comentariilor primite pe Facebook explicand ca versul "eu cred ca nu stabileste nimic si ca Dumnezeu nu e proprietate umana, aici e vorba de o catedrala si o bisericuta, doua lacasuri de cult. Sigur ca Dumnezeu e si pe camp".

Mesajul lui Andi Moisescu in care spune ca nu detine niciun adevar si nu da lectii nimanui, doar impartaseste, din cand in cand, opinii, "sperand ca dezbaterea lor ar putea ajuta la o schimbare in bine" a primit peste 10.000 de aprecieri pe Facebook si a fost redistribuit de peste 400 de persoane.

Nu detin niciun adevar. Nu dau lectii nimanui. Din cand in cand impartasesc doar opinii, in speranta ca dezbaterea lor...

Posted by Andi Moisescu on Saturday, 9 April 2016

Un mesaj a venit si din partea solistului trupei Vunk, Cornel Ilie, prin care spune ca nu a vazut "urma mai mare si pofta de a da cu piatra ca oamenii care spun ca apara biserica, dar se simt amenintati de cei care aleg sa creada altfel in Dumnezeu".

"Dumnezeu este despre ingaduinta, bunatate, toleranta, iubire. Biserica nu reprezinta intru totul aceste valori. Sau nu le mai reprezinta de o buna vreme incoace. Deschideti sufletele, ochii, mintea. Mi-e ciuda de confuzia pe care o fac acestia, cei care ii judeca pe altii, pe noi toti care am ales sa ne spunem o parere si pe toti ceilalti care au alta parere. Si am spus-o cu liniste, cu incredere, cu dragoste. Cu credinta in Dumnezeu", a mai adaugat artistul.

Ieri a murit o mare parte din puterea si valoarea lui 'EU CRED CA...'.N-am vazut ura mai mare si pofta de a da cu...

Posted by Cornel Ilie on Saturday, 9 April 2016

In urma valului de comentarii la adresa proiectului trupei Taxi si a celor care au participat la filmarile videoclipului, actrita si scriitoarea Oana Pellea a scris pe Facebook ca "Dumnezeu nu are nicio legatura cu megalomania, cu agresivitatea, cu rautatea". Aceasta a completat precizand ca nu crede ca marimea unei biserici determina profunzimea credintei in Dumnezeu, dar si ca Dumnezeu poate fi gasit oriunde.

Dumnezeu .... cred ca prefara spatiile mici.. in sensul in care cred ca Dumnezeu se odihneste in fiecare dintre noi, in...

Posted by Oana Pellea on Saturday, 9 April 2016

Raspuns la ura... Iubire.Raspuns la jignire...Iertare.Raspuns la intuneric...Lumina.

Posted by Oana Pellea on Sunday, 10 April 2016

Monica Anghel spune tot pe Facebook ca mesajul piesei este acela ca "Dumnezeu este peste tot", Alexandra Ungureanu a scris pe contul de Facebook ca este "onorata sa fie in grupul asta de prieteni. Despre smerenie. Cum numai Dan Teodorescu stie", iar Ada Milea a explicat printr-un comentariu faptul ca "Despre smerenie" este "o inregistrare care putea fi facuta oricand. Nu canta nimeni in direct, la fiecare clic. Nu cred ca sunt lectii, ci autorul exprima un gand. Oare gandul e interzis? Eu cred ca nu inseamna eu stiu ca".

Videoclipul "Despre smerenie" a reusit sa starneasca reactii nu doar din partea ascultatorilor, ori a celor care sustin sau se opun constructiei Catedralei Neamului, dar si in randul jurnalistilor, a blogger-ilor si chiar a preotilor.

De pilda, parintele Eugen Tanasescu de la Arhiepiscopia Tomisului, spune ca melodia trupei Taxi a deschis o cutie a Pandorei si marii artisti nu au facut decat sa victimizeze Catedrala Manturii Neamului prin repetitiile obsesive "Dumnezeu iubeste lemnul si spatiile mici".

"Nu cred ca Dumnezeu prefera spatiile mici doar pentru tine si pentru El. Este o eroare de mesaj aici, pentru ca Dumnezeu prefera spatiile mari. Sa nu uitam ca apostolii pe care I-a trimis a fost acolo unde a fost mai multa lume. Iubirea nu poate functiona doar eu cu mine, ci iubeste-l pe aproapele care este intreaga comunitate. De aceea apostolii au fost in marile cetati. Avem calatoriile misionare ale lui petru si Pavel la Roma, il avem pe Sfantul Andrei in Dobrogea, iar Iisus Hristos merge chiar el in marile cetati. Pocainta se face intr-un spatiu mic, dar iubirea se practica intr-un spatiu mare. Aceasta este diferenta", spune Parintele Eugen Tanasescu, potrivit Adevarul.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Ortodoxe, Vasile Banescu, a declarat ca in opinia lui, mesajul melodiei "Despre smerenie", nu ar trebui vazut ca unul "orientat impotriva bisericii sau a credintei", dar si ca "nu este chiar un act de smerenie sa crezi ca ai ajuns sa stii cu precizie ce anume ii place cu adevarat lui Dumnezeu in materie de arhitectonica bisericeasca".

Videoclipul alb-negru lansat joi seara poarta semnatura lui Tudor Olaru, are deja aproape 800.000 de vizualizari pe canalul de Youtube, si a starnit nenumarate reactii pe canalele de socializare.

"Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici" este versul pe care il rostesc cele 34 de personalitati care apar in videoclip. Alaturi de Dan Teodorescu, in clip mai apar actorii Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Emilia Popescu, Stefan Banica Jr., Oana Pellea, Dorina Chiriac, Pavel Bartos, criticul de film Irina-Margareta Nistor, jurnalistii Andreea Esca, Andi Moisescu, Teo Trandafir, scriitorul Mircea Cartarescu, muzicienii Alexandru Andries, Dan Bittman, Ada Milea, Alexandra Ungureanu, Virgil Iantu, Monica Anghel, Dan Byron, Calin Goia si Oreste Teodorescu, Horia Virlan, Laura Lavric, Dani Otil, Razvan Simion, Paula Chirila, GuessWho si Toni Grecu.