Nicu Covaci vorbeste despre festivalul WolfBlues ce isi propune sa completeze lista acestor genuri muzicale de calitate si se adreseaza atat publicului cunoscator, amator de blues autentic, cat si fanilor muzicii rock sau rock'n'roll - prin participarea unor artisti consacrati ai muzicii rock care vor oferi un repertoriu de blues, moment inedit pentru cariera lor muzicala.

Nicu_CovaciFoto: webPR.ro

Ai propus ca tema de discutie pentru cei care te citesc pe Facebook, in luna iunie, istoria. Ideea compozitiei ”Vino, Tepes!„ a venit in urma unei discutii cu scriitorul Vasile Lupasc-Sfintes. Te-ai gandit inca de la inceput ca va deveni un intreg album?

Problemele sociale si politice care sufoca tara astazi sunt un subiect de discutii intre cei ce mai tin la tara noastra. Desigur ca Lupasc este unul dintre cei mai evidenti, are deja cateva volume despre Vlad Tepes, care sunt foarte interesante, si spune public ce gandeste. Am purtat discutii cu multi si am inceput sa imi recastig increderea ca am putea salva ceva daca ne-am gasi sira spinarii! Asa a aparut albumul. Am tot spus: pedepseste raul daca te declari credincios si vrei sa-l ajuti pe Dumnezeu sa faca bine!

Costin Adam a spus dupa lansare ca acest album reprezinta exact ceea ce ar fi dorit el sa auda de la Phoenix. Totusi, dupa aproape un deceniu de pauza discografica, nu ai crezut ca este riscant sa te afisezi cu un album dur, care critica intreaga clasa politica, si asta chiar in plina campanie electorala?

Tocmai in campaniile electorale, care sunt in mare masura minciuni gogonate, ar trebui ca romanul sa se trezeasca si sa faca niste curatenie!!!

Stim ca tu ai ales textele incluse pe album dintr-o colectie intreaga de poezii pe care le-ai primit de la prieteni sau de la fani. A construi un intreg, a da un sens acestei idei, sunt actiuni care necesita in primul rand o pasiune pentru istorie. Tu parca erai cu fizica si cu anatomia...

Primul text, cel al piesei ”Vino, Tepes!”, imi apartine si descrie exact ceea ce simt si ce ravnesc! Aici ma intalnesc ca sentiment cel putin cu cei mai mari patrioti ai literaturii noastre, care au incercat ca si mine sa indrepte sira spinarii la romani: Alecsandri, Macedonski, Eminescu, Cosbuc si mai cativa...Viziunea de ansamblu, viziunea reala mi-a fost data in primul rand de dragostea mea pentru eficacitate (asta rezulta si din fizica sau anatomie). In plus, faptul ca am petrecut o jumatate din viata in socialism si jumatate in capitalism mi-a dat posibilitatea de a ajunge la o viziune de ansamblu deosebita. Cei ce nu au avut aceasta ocazie sunt redusi in viziunile lor generale. Am ales acele texte care exprimau ideile, luptele, durerile, cat mai aproape de ceea ce simt eu.

Textele pe care le-ai ales sunt dintre cele mai reprezentative, se spune despre ele ca pornesc de la adevaruri istorice. Ii canti pe Mihai Viteazul, pe Mircea cel Batran, pe Stefan cel Mare. Crezi ca istoria medievala a romanilor, cea pe care o invatam la scoala, este reala sau ”romantata”?

Desigur ca istoria vazuta doar politic sau doar documentar arata altcumva. Istoricii dar si scribii care au iubit tara au descris evenimentele in interpretarea lor subiectiva, bazandu-se pe materiale dobandite in fel si chip si selectate sufleteste. Din pacate, uite, tocmai din dragoste de tara cei mai multi nu au evidentiat ca aproape toti voievozii si vitejii ce au luptat pentru neintinarea tarii au murit tradati. Este o rusine uriasa a acestui neam. In scoala se omite de obicei detaliul sau nu se insista asupra lui. Stiu despre ce vorbesc caci, la nivel mult mai mic bineinteles, patesc si eu acelasi lucru.

Festivalul de blues care va avea loc in 29-30 iulie, la Garana, s-a nascut de fapt din nostalgia ta, dintr-o dorinta de reintoarcere. Ai facut in 2015 acel turneu cu Moni Bordeianu, in care te-ai intors la Beatles (un punct de referinta in istoria ta de muzician), apoi ai facut Arhaic Rock, in care te-ai intors la inceputul anilor 70, si acum vei face blues alaturi de Dan Andrei Aldea. A fost perioada in care te-ai indragostit de blues una mai fericita in viata ta? Prietenii tai te aud de fapt cantand blues foarte des, atunci cand te simti bine si va distrati impreuna. De ce anume din tine iti aminteste muzica blues?

Blues-ul este o anumita forma simpla de exprimare dar care iti da infinite posibilitati de a fi tu, personal, in ceea ce interpretezi. Asta trebuie apreciat in primul rand la blues! Cantam blues cu Moni si cu baietii in anii 60, si nu vreau sa ma reintorc neaparat la mine cel de atunci (sau la noi, cei de atunci) pentru ca eram mai tineri, mai liberi, mai lipsiti de griji, ci pentru ca eram mult mai uniti. Formatia Phoenix a fost o familie, eram mereu alaturi unul de altul, nu exista concurenta, competitie, era doar placerea de a canta si de a fi impreuna pentru a da ceva frumos. De aceea am ales pentru acest festival artisti din Timisoara acelor ani, sau unii care au venit mai tarziu, din Timisoara si din alte orase, dar cu care simt ca pot cladi acelasi lucru macar pentru acele doua zile in care ne vom intalni.

Fanii tai te-au auzit foarte rar vorbind despre alt artist, exceptand momentele de furie din diferite lupte personale, asa ca te voi intreba (mai ales pentru ca multi abia asteapta sa va vada impreuna): ce e mai bun in muzica lui Dan Andrei Aldea?

Dan Aldea este un artist atat de bun la interpretare, cum rar se mai gasesc! Nu imi fac niciun gand despre momentul nostru din festival, pentru ca am incredere in el suta la suta, desi n-am mai facut concerte impreuna. Ca muzician, asta conteaza foarte mult, sa n-ai nicio emotie in ceea ce priveste colegii de scena. Mie mi s-a intamplat rar.

In ce e mai bun Dan Andrei Aldea decat Nicu Covaci?

Aldea este un interpret care poate provoca live cele mai intense stari emotionale, si de fapt in asta consta arta. Covaci mai degraba prefera mediul in care se intampla tensiunile emotionale, si anume compozitia.

Am avut mereu in formatie artisti care reuseau sa transmita foarte mult, asa ca am facut un pas in spate si i-am lasat sa o faca. Si au avut succes fiecare dintre ei. Pe Aldea il vezi live si te poate face sa razi, sa plangi, sa sari pe masa si sa dansezi, ii este usor sa te ia cu el si sa te duca, pentru ca el este acolo cu totul. Eu mai fac asta acum poate doar la ”Balada” lui Porumbescu, si atunci cand o cant live iti vine sa iti smulgi parul din cap. Pentru ca piesa aceea nu minte, pentru ca durerea lui Porumbescu este reala, pentru ca o simt si eu si ti-o transmit si tie. Dar sunt artisti ca Aldea sau ca Gheorghe Zamfir, care fac asta tot timpul. Asta inseamna de fapt ca eu sunt ceva mai timid decat el. Nu par, nu?

Acum am la Phoenix un solist vocal, pe Costin Adam, care este foarte credibil. Cand iti canta Costin ”Vino, Tepes!” sau ”Baba Novak”, sau ”Ora Hora”, vrei sa pui mana pe bata si sa incepi sa faci ordine, macar in acele doua ore cat esti la Phoenix la concert. Pentru ca transmite superb ce am vrut eu sa transmit cand am compus piesele, il las sa o faca. Mai cantam cu Andrei Cerbu, care la 12 ani facea niste note lungi si pline de sentiment la ”Mugur de fluier”, exact cu acea inocenta copilareasca si pozitiva pe care o cere piesa, de te topeai. L-am lasat pentru ca a putut. Eu am momente in care nu mai pot, de exemplu, sa transmit pozitiv. De multe ori sunt prea incarcat, suparat sau dezamagit. Ori, din punctul meu de vedere, rolul meu e tocmai acela de a-i pune in valoare pe cei ce pot.

In ce e mai bun Nicu Covaci decat Dan Andrei Aldea?

Nu cred ca se poate pune problema astfel. Eu compun piese pe care le accepta anumiti fani cu o anumita sensibilitate, si Dan compune pentru altii care au nevoie de alte structuri si nivele. Poate sunt putin mai teluric. Am tot spus ca nu poti fi si genial si om normal in acelasi timp, nu? Eu ma consider un om normal.

Din acest festival vor face parte artisti pe care ii cunosti, care iti sunt prieteni sau cu care ai mai colaborat. Multi dintre ei au fost prezenti si la Gala Legendarii de anul trecut, unde au cantat piesele tale. Au fost atunci A.G. Weinberger, Ilie Stepan, Dixie Krauser, Alin Oprea, Dan Helciug, Anca Graterol, Trooper, Mircea Florian, si multi altii. Cum te-ai simtit atunci?

M-am simtit in sfarsit acasa! Asta incerc sa fac si la Garana.

Alin Coiotu Dinca (Trooper) spune de fiecare data cand urci cu ei pe scena ca Phoenix face parte din ADN-ul tuturor muzicienilor de rock din tara, din istoria fiecarei trupe. Uite ca istoria e intr-adevar importanta. Este asta o realizare, sau o responsabilitate imensa pentru tine?

Responsabilitatea este imensa, in primul rand pentru ca multi romani si multi muzicieni se identifica si azi cu mesajul nostru permanent. Pe de alta parte vreau mereu ca acest Phoenix sa renasca, atat ca si calitate cat si ca mesaj!

Am avut surpriza sa ma intorc in tara si sa aud multe trupe bune, care canta rock fara a face compromisuri muzicale, si vad ca rezista si apar si altele noi. Daca prin ceea ce am facut am reusit sa pun o piatra de temelie pentru asta, nu pot decat sa ma bucur. Daca astazi prezenta mea ii ajuta in vreun fel, apar cu bucurie la concertele lor. Cred ca este important sa ne sprijinim intre noi indiferent de generatia din care facem parte, si poate tocmai aici e frumusetea.

Ai ales, personal, fiecare nume care face parte din line-up in festivalul Wolfblues (un mare vot de incredere! J) . Majoritatea artistilor au acceptat invitatia din dorinta de a se intalni, de a petrece timp impreuna, de a canta impreuna - pentru ei e o intalnire de suflet, nu numai un concert. Crezi ca asta va face din eveniment unul mai deosebit?

Blues-ul este o limba care a ajuns internationala prin simplitatea mijloacelor de exprimare si prin intensitatea lor! Keith Richards spunea la un moment dat ca daca nu poti sau nu stii sa canti blues, n-are rost sa ridici chitara si sa incerci sa canti rock sau alta forma de muzica celebra. Multi dintre artistii pe care i-am ales pentru festival sunt rockeri care au facut istorie in acest gen, altii sunt interpreti de blues, altii vin din pop. Am vrut sa ii reintalnesc si am ales un mijloc de exprimare care sa li se potriveasca tuturor. Va fi intr-adevar ceva inedit.

De ce ai ales Garana, de ce muntele Semenic? Tot pentru ca e legat intr-un fel frumos de istoria ta?

De ce sa nu legam un element atat de cultural, acceptat la nivel mondial, de originea noastra? De fapt Dacia este cea mai veche cultura cunoscuta pe aceasta planeta. Hai sa gasim un limbaj international. Am ales Garana datorita unei discutii cu cei de acolo, cei care au construit poiana in care se va desfasura festivalul - compania Lupo Touring. M-au invitat sa cant cu Phoenix la ei in 14 august. I-am vizitat, le-am povestit de aventurile noastre pe Semenic, si din vorba in vorba s-a nascut ideea acestui proiect; in primul rand pentru sufletul nostru. Apoi, Sepi e de fapt resitean si un client fidel al zonei Garana. Nu in ultimul rand, cenusa lui Schwartz este acolo. N-am putut sa fiu prezent cand i-au adus urna la Garana, dar el a iubit enorm zona asta si imi lipseste. Cred ca foarte mult din ceea ce fac pentru acest festival ii este dedicat de fapt lui Schwartz. A fost prieten cu multi dintre cei prezenti pe afis si a insemnat enorm pentru Phoenix. Si pentru mine.

Care a fost, pana acum, cel mai frumos moment pe care l-ai trait pe scena?

Au fost atat de multe, ca nu pot sa ma exprim! Pot sa spun ca cele mai frumoase momente pe care le-am trait au fost pe scena. Cred ca cel care m-a marcat cel mai tare a fost primul concert pe care l-am avut cand ne-am intors in tara. La un moment dat, nu mai stiu la ce piesa, m-am trezit ca sunt singur pe scena. Ceva nu era in regula, nu mai auzeam bas, tobe, nimic! M-am uitat in dreapta, niciunul dintre baieti nu mai canta. Plangeau cu totii langa microfoane. M-am dezmeticit si am constatat ca tot publicul era in genunchi, cu lumanari in mana. N-aveau telefoane mobile sau lasere pe vremea aia. Dar adusesera lumanari si cantau cu noi. Asa au intampinat Phoenix-ul acasa. Atunci am avut primul soc.

*

Va reamintim ca Nicu Covaci va urca pe scena festivalului Wolfblues in 30 iulie 2016 alaturi de Dan Andrei Aldea, Dzidek Marcinkiewicz si Flavius Hosu. Biletele pentru festival se pot achizitiona pe ambilet.ro, bilete.ro si eventim.ro, la preturi promotionale pana in 20 iunie. Detalii pe www.wolfblues.ro.