Festivalul Wolfblues care va avea loc in Poiana Lupului din Garana, in perioada 29-30 iulie, s-a nascut dintr-o idee a muzicienilor si din dorinta lor de a crea un eveniment unic, liber si autentic. Programul festivalului nu se rezuma insa la concertele din Poiana Lupului, ci cuprinde si alte activitati care se vor desfasura pe parcursul zilei de sambata.

Peter HurleyFoto: webPR.ro

Astfel, o a doua scena a festivalului, scena ”Crossroads”, va fi deschisa timp de doua ore in 30 iulie (in intervalul orar 15:00 - 17:00), in foisorul Hanului ”La Rascruce” din Garana, si are loc pentru doua formatii de blues sau rock care se afla la inceput de drum si isi doresc sa faca parte din miscarea Wolfblues. Scena ”Crossroads„ este conceputa din dointa de a sprijini tinerii artisti care au ales genurile muzicale reprezentative pentru festival si datorita numarului mare de cereri, se va deschide sub forma de concurs. Artistii interesati sa concerteze La Rascruce sunt rugati sa trimita o prezentare si cel putin trei linkuri video la adresa management@formatia-phoenix.ro pana sambata, 23 iulie. Optiunile vor fi trimise mai departe catre artistii care fac parte din juriu (artisti din line-up-ul festivalului) iar cei doi castigatori vor fi anuntati duminica, 24 iulie (cu prioritate pe pagina de Facebook Wolfblues Festival Ro).

Hanul La Rascruce, sponsorul scenei Crossroads, va sustine cheltuielile de deplasare si logistica ale castigatorilor si va gazdui astfel inca doua concerte.

Tot in data de 30 iulie, la Rascruce va avea loc conferinta Celtii din Maramures, cu Peter Hurley si Nicu Covaci.

Despre Peter Hurley se stie ca este originar din Irlanda, ca de 22 de ani locuieste in Romania, ca a mers pe jos iarna de la Cimitirul Vesel pana la Muzeul Taranului din Bucuresti ca sa demonstreze ca romanii sunt prietenosi si ospitalieri si ca este fascinat de Sapanta, unde organizeaza in fiecare an un festival numit ”Drumul lung spre Cimitirul Vesel”.

Spune despre Romania ca reprezinta ceva ce nu mai intalnesti nicaieri in lume si, in urma cu 7 ani, a renuntat la cariera in lumea corporatista ca sa isi dedice timpul cultivarii si salvarii traditiilor autentice romanesti.

In acest an a reusit sa transforme festivalul sau intr-un eveniment unic: 63 de sate din Maramures implicate in acest proiect care include concerte, sezatori, conferinte, schimburi de experienta cu artisti internationali, si mai ales prezentarea unor arte si mestesuguri care pentru cei mai multi dintre noi sunt aproape disparute. De ce? Pentru ca, spune Peter, ”nu mostenesc - asa cum mosteniti voi - dreptul de locuire in acest adevarat colt de rai, si mi-am dat seama ca trebuie sa fac un efort pe masura a ceea ce imi doresc sa obtin. M-am hotarat sa-mi castig acest drept prin munca in folosul oamenilor de aici”.

La inceputul anilor 2000, Peter l-a cunoscut pe Nicu Covaci si a studiat cu mai mare atentie muzica autentica romaneasca. Cea din Maramures, din Transilvania, muzica aceea luminoasa si deschisa, intervalele specifice folclorului autentic, toate sunt de influenta celtica. Aditional scopului principal, aceea de a prezenta intregii lumi traditia romaneasca reala, evenimentul lui Peter Hurley si-a propus de atunci si un altfel de scop: acela de comunicare internationala, de a aminti irlandezilor ca mai au, in Romania, niste ”rude” indepartate, cu o cultura care provine din aceleasi radacini.

Inainte de a petrece luna august in Maramures, pentru festivalul ”Drumul Lung” (www.drumullung.ro - 14-21 august), Peter Hurley vine la Garana in cadrul festivalului Wolfblues pentru a vorbi despre adevarata Romanie si frumusetile ei, despre celti, despre muzica si originea ei si, de ce nu, despre blues. Partener de discutie ii va fi Nicu Covaci.

”Sezatoarea” lui Peter Hurley va avea loc la Hanul La Rascruce in data de 30 iulie, incepand cu ora 11.

Tot sambata, in foisorul minunat de la Rascruce, martor al atator intamplari muzicale memorabile, criticul muzical Liviu Zamora vine la Wolfblues incepand cu ora 13:30 sa ne aduca cele mai interesante discuri de vinil ale genului si sa ne povesteasca despre muzica, artisti si concerte. Evenimentul poarta titlul ZAM-Ora de Blues si reprezinta o auditie de discuri de vinil ce nu trebuie ratata!