Cea de-a IV-a editie a SoNoRo Conac se va incheia duminica, 18 septembrie, cu doua concerte dedicate strangerii de fonduri pentru achizitionarea sculpturii ”Cumintenia pamantului” de Constantin Brancusi. Concertele, organizate la initiativa directorului general al Muzeului National de Arta al Romaniei, Calin Stegerean, vor avea loc in Sufrageria Regala, de la ora 11.30 si de la ora 19.00, in seara aceleiasi zile. Programul muzical va cuprinde lucrari de Wolfgang Amadeus Mozart, Edward Elgar, Vittorio Monti si Bohuslav Martinu, interpretate de Angelica Postu (pian), Alexander Sitkovetsky (vioara) si Razvan Popovici (viola).

MNARFoto: webPR.ro

Desi pentru incheierea SoNoRo Conac a fost programat initial un singur concert in Bucuresti, interesul crescut din partea publicului a condus la epuizarea imediata a locurilor. Acestui fapt se datoreaza organizarea unui concert suplimentar, dar si dorintei de a expune unui public cat mai numeros cauza pe care SoNoRo Conac o sustine alaturi de Muzeul National de Arta al Romaniei, strangerea de fonduri pentru achizitionarea sculpturii ”Cumintenia pamantului” de Constantin Brancusi.

Pentru concertul de la ora 19:00 locurile s-au epuizat, dar se pot face in continuare rezervari pentru reprezentatia de la ora 11.30.

”SoNoRo Conac a pornit acum patru ani ca o celebrare a locurilor in care muzica poate fi pusa in valoare nu doar de un spatiu acustic ideal, dar si de un concept arhitectural desavarsit. Dorim ca aceasta serie de concerte sa fie un moment de impletire al artelor, drept urmare ne bucuram sa adaugam inca o noua valenta acestei ingemanari si sa facem din ultimele concerte ale acestei editii a SoNoRo Conac un prilej de intalnire al ideii achizitionarii sculpturii ᅡCumintenia Pamantuluiᅡ de Constantin Brancusi cu cei care o pot face realizabila ” - Razvan Popovici, initiatorul SoNoRo Conac si directorul Festivalului SoNoRo.

”Am propus organizatorilor programului SoNoRo Conac sa incheie seria de concerte din acest an in muzeul in care a fost expusa decenii la rand ”Cumintenia pamantului” de Constatin Brancusi. Dorim sa atragem astfel atentia asupra importantei achizitionarii acesteia prin subscriptie publica si sa oferim cadrul cel mai adecvat, ᅡcasa saᅡ pana nu demult, celor care pot sa devina contributori importanti pentru aceasta cauza de importanta nationala” - Calin Stegerean, directorul general al Muzeului National de Arta al Romaniei.

Toti cei prezenti la eveniment vor putea dona pentru campania de strangere de fonduri initiata anul acesta de Ministerul Culturii. Donatiile se va putea face prin doua POS-uri oferite de BRD, partener principal al SoNoRo Conac.

”BRD este de 4 ani langa aceasta initiativa, care faciliteaza intalnirea publicului cu muzica si arhitectura. Concertele de final ale editiei din acest an a SoNoRo coincid fericit cu un alt proiect pe care banca il saluta si pe care l-a sprijinit deja printr-o donatie: campania de strangere de fonduri pentru achizitionarea ᅡCuminteniei Pamantuluiᅡ. Ne bucuram ca putem fi partasi la aceasta intalnire a artelor si ii invitam pe toti cei care n-au donat inca sa o faca” - Flavia Popa, Secretar General al BRD - Groupe Societe Generale.

In cadrul celei de-a IV-a editii a SoNoRo Conac au fost sustinute in aceasta vara noua concerte, in spatii arhitecturale monument din toata tara. In luna septembrie vor avea loc inca patru concerte, dupa urmatorul program:

- Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana din Romania, Cisnadioara, jud. Sibiu (14 septembrie 2016)

- Cetatea Fagaras, jud. Fagaras (15 septembrie 2016)

- Muzeul National de Arta al Romaniei, Bucuresti (18 septembrie 2016, ora 11.30)

- Muzeul National de Arta al Romaniei, Bucuresti (18 septembrie 2016, ora 19.00)

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face doar pe baza de invitatie sau rezervare, in limita locurilor disponibile, la:mariaclara@sonoro.rosau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte si mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

***

Muzeul National de Arta al Romaniei este cel mai important muzeu de arta din Romania si a fost infiintat in 1948 in cladirea fostului Palat Regal. Muzeul detine una dintre cele mai mari colectii de picturi din Romania, printre care si cea a regelui Carol I. Muzeul gazduieste peste 70.000 de exponate, separate in doua directii principale: Galeria Nationala, ce are in componenta lucrarile celor mai buni pictori romani, si Galeria de Arta Europeana.

***

Despre SoNoRo Conac

In 2013, Asociatia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care isi doreste, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din Romania, sa sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a patrimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale Romaniei. In 2014, SoNoRo Conac a desfasurat o serie de 11 concerte in cladiri de patrimoniu din toata tara, printre care Vila Dobrusa din Dragasani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlati, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff - Manasia, Sinagoga din Bistrita, Castelul Corvinilor din Hunedoara si Conacul Hodoni de langa Timisoara. In 2015, concertele SoNoRo Conac au fost gazduite de Biblioteca Centrala Universitara - Mihai Eminescu - din Iasi, Biserica Evanghelica din Herina, - Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti, Catedrala Romano-Catolica / Alba-Iulia, Biserica fortificata / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Karolyi- Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Colegiul National "Moise Nicoara" din Arad, Primaria Sectorului 1 Banu Manta din Bucuresti, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrans. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate - cladiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect initiat de Asociatia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD - Groupe Societe Generale si al Ordinului Arhitectilor din Romania.

***

Sponsor principal: BRD - Groupe Societe Generale

BRD Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor. Este o banca universala care ofera servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor si face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.

BRD investeste in cultura, educatie si sport, privilegiind proiecte care insotesc dezvoltarea si faciliteaza progresul noii generatii si aduc valoare pe termen lung. Cultura reprezinta un pilon esential de dezvoltare al societatii, iar BRD incurajeaza proiectele inovatoare, care sa fie recunoscute si apreciate de public.

Urmand aceasta viziune, BRD a creat Scena9, o platforma de jurnalism care ofera zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale din Romania, si sustine constant initiative de teatru, film, arta vizuala contemporana sau muzica clasica, conturandu-si astfel universul implicarii in cultura.

Parteneri principali: Ordinul Arhitectilor din Romania, Asociatia Arche

Masina oficiala oferita de: BMW

Parteneri: Illy, Avincis, Centrul Cultural Castel Sancrai din Sancrai, Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, Muzeul de Arta din Craiova, Biserica Foritficata si Casa Kraus din Crit, Conacul Domnitei Ralu din Chitorani, Biserica Fortificata din Ilieni, Casa de Oaspeti a Printului de Wales din Valea Zalanului, Casa cu Blazoane din Chiojdu, Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana din Romania din Cisnadioara, Cetatea Fagaras.

Parteneri media: Romania libera, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Harpers Bazaar , Marie Claire, Beau Monde, National Geographic, Forbes Life, HotNews, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, The Art of Living, designist.ro, Bucharest Gentleman, Alist, Academia Catavencu, Visuell.ro, The Institute.