Lipsa unei reactii din partea lui Bob Dylan - primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatura - cu privire la prestigioasa distinctie, ar putea duce la pierderea sumei de 900.000 de dolari, remuneratia pentru acest premiu. Tacerea cantaretului a fost catalogata drept "nepoliticoasa si aroganta" de catre un membru al academiei suedeze care i-a acordat premiul Nobel, informeaza BBC.

Bob DylanFoto: Captura Youtube.com
  • Pentru a intra in posesia banilor, Dylan trebuie sa tina o prelegere sau un concert

Una dintre conditiile Academiei Nobel prevede ca Dylan sa tine o prelegere pe un subiect "relevant pentru munca pentru care i-a fost acordat premiul", la nu mai tarziu de sase luni dupa data de 10 decembrie. In caz contrar, Dylan va pierde banii atribuiti premiului, cei 900.000 de dolari.

"Asta este ceea ce cerem", a declarat Jonna Petterson, purtator de cuvant al Fundatiei Nobel.

Aceasta a precizat si ca Dylan ar putea tine un concert in locul prelegerii.

"Incercam sa gasim un aranjament care sa se potriveasca laureatului", a mai adaugat aceasta.

Chiar daca nu va primi banii, Fundatia Nobel nu accepta refuzul premiului, numele artistului fiind listat drept castigator al premiului Nobel pentru Literatura in anul 2016.

Bob Dylan nu a reactionat nici pana acum cu privire la distinctia primita, desi au trecut doua saptamani de la acordarea premiului Nobel.

Unul dintre membrii acadamiei suedeze a catalogat tacerea lui Dylan drept "nepoliticoasa si aroganta", potrivit BBC.

Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze, institutia care decerneaza premiul Nobel pentru literatura, dezvaluia saptamana trecuta ca a incercat sa intre in contact cu Bob Dylan prin intermediul unor colaboratori apropiati ai artistului, dar acesta a preferat deocamdata sa nu ii raspunda la e-mailuri, noteaza The Guardian.

Mai mult, o scurta referire la acest premiu, pe site-ul oficial al cantaretului, a fost stearsa.

  • Unii spun ca Bob Dylan ar fi trebuit sa refuze prestigioasa distinctie

Unii dintre fanii artistului au sugerat ca Bob Dylan ar fi trebuit sa refuze titulatura de "laureat Nobel", desi Comitetul Nobel nu accepta refuzuri si continua sa publice pe site-ul oficial numele castigatorilor, indiferent daca acestia doresc sau nu doresc acest premiu.

"Singura mea opozitie are legatura cu faptul ca ar fi o asociere ieftina pentru Dylan, care ar putea fi asociat cu un premiu infiintat cu ajutorul unei averi ce a fost facuta din explozibili si armament", a declarat Will Self, un scriitor britanic in mare voga.

  • Va participa Bob Dylan la ceremonia de inmanare a premiilor Nobel?

In fiecare an, pe 10 decembrie, laureatii premiilor Nobel sunt invitati la o ceremonie in cadrul careia trofeele le sunt inmanate de regele Carl XVI Gustaf al Suediei. Laureatii trebuie sa sustina discursuri de acceptare a premiilor in cadrul unui banchet.

Bob Dylan, in varsta de 75 de ani, ale carui versuri si cantece au influentat generatii de fani, este primul cantautor din lume care a castigat premiul Nobel pentru literatura. Printre favoritii din acest an se numarau nume mari ale literaturii universale, precum britanicul de origine indiana Salman Rushdie, japonezul Haruki Murakami, poetul sirian Adonis si scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o.

Decizia Academiei Suedeze a generat si cateva controverse, in special in randul scriitorilor, iar unii dintre acestia au considerat ca meritele literare ale muzicianului american nu sunt la fel de importante cu cele ale unora dintre colegii lor de breasla.

Bob Dylan a sustinut turnee aproape fara pauza incepand din 1988, iar sectiunea actuala din turneul lui mondial se va incheia pe 23 noiembrie. Insa prezenta lui la ceremonia de inmanare a premiilor Nobel de pe 10 decembrie ramane deocamdata incerta.

Cantaretul american Bob Dylan (75 de ani) a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2016, pentru "crearea de noi forme de exprimare poetica in marea traditie a muzicii americane", fiind primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel.