Un juriu federal a declarat revista Rolling Stone, pe proprietarul ei si reporterul Sabrina Erdely vinovati de defaimare dupa ce au publicat un material despre un presupus viol in grup produs in campusul Universitatii din Virginia, articolul fiind retras ulterior, a anuntat vineri postul de televiziune WVIR-TV, citat de Reuters.

Raportul privind publicarea materialului fals de catre Rolling StoneFoto: Captura Rolling Stone

Juriul format din 10 persoane a considerat ca Rolling Stone a defaimat un administrator universitar care se ocupa la vremea respectiva de analiza plangerilor studentilor cu privire la comportamente sexuale inadecvate.

In 2014 revista a publicat un material amplu despre un presupus viol in grup de care se faceau vinovati mai multi membri ai unei fratii din cadrul Universitatii din Virginia. Articolul, intitulat "Viol in campus" descria atacul sexual asupra unei femei, intr-o casa a fratiei, si prezenta conducerea universitii ca fiind indiferenta la plangerile presupusei victime.

"Regretam profund aceste greseli si ne cerem scuze, sincer, tuturor persoanelor afectate de ele, inclusiv dl Eramo. Speram ca erorile noastre nu vor distrage de la problemele existente, discutate in material, si ca raportarea cazurilor de atacuri sexuale va rezulta, intr-un final, intr-o actiune mai buna a politiei din campus de protejare a studentilor nostri", a aratat Rolling Stone intr-o declaratie de presa, potrivit Washington Post.

Rolling Stone a cerut ulterior Columbia School of Journalism sa analizeze cazul si sa identifice unde au esuat mecanismele de verificare a informatiei incat sa fie publicata o ancheta complet falsa. Revista si-a asumat ca va pune la dispozitie toate informatiile de care dispune si ca va publica integral raportul.

Raportul, intitulat "Anatomia unui esec jurnalistic. 'Viol in Campus': Unde s-a gresit?" a fost publicat in aprilie 2015, reprezentand si retragerea formala a articolulul. Analiza poate fi citita aici.