Editia 2017 a Festivalului International George Enescu (2-24 septembrie) aduce la Bucuresti si in alte sapte orase din tara peste 3.000 dintre cei mai apreciati artisti straini si romani in peste 80 de evenimente. Abonamentele pentru Festivalul Enescu 2017 vor fi puse in vanzare pe data de 5 decembrie 2016, la ora 10.00. Biletele individuale vor fi puse in vanzare pe data de 16 Februarie 2017, la ora 10.00

Festival Enescu 2017Foto: Festival Enescu

Programul Festivalului International George Enescu 2017 a fost anuntat in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc marti, 22 noiembrie la Ateneul Roman si la care au participat: Erwin Simsensohn, secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii, Mihai Constantinescu, director executiv, compozitorul Dan Dediu si Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului. Dirijorul Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu 2017 a avut o interventie speciala, prin intermediul Skype.

"Festivalul Enescu este in top trei cele mai importante evenimente de gen in plan mondial, dupa BBC Proms si Festivalul din Lucerna si este o onoare sa sustinem acest proiect care face parte dintr-o serie de proiecte strategice pentru Ministerul Culturii. Remarcam o noua lumina si un nou spririt al Festivalului in anul 2017 si ii multumim domnului Vladimir Jurowski ca a acceptat directoratul artistic al Festivalului Enescu. Tandemul Zubin Mehta, Presedinte Onorific si Vladimir Jurowski, Director Artistic va aduce un castig enorm Festivalului", a transmis Ministerul Culturii, prin secretarul de stat Erwin Simsensohn.

"Editia 2017 a Festivalului va avea un concept nou, cel de lumina. Prin modul in care cade sau este proiectata, lumina permite publicului sa descopere perspective noi si sa gaseasca sensuri noi, chiar in experiente ce i se par cunoscute. Asa va fi muzica la Festivalul Enescu in 2017: o vom redescoperi impreuna, cu ajutorul tehnologiei, al proiectiilor multimedia, al matematicii, al muzicii contemporane, al marilor artisti care vin sa interpreteze la Bucuresti", a declarat Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului Enescu.

Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Enescu a punctat cateva dintre noutatile programului editiei 2017, editie care aduce cele mai numeroase interpretari din istoria Festivalului: "Vom avea Oedipe in deschidere, cu o distributie noua. Este foarte bine ca aceasta partitura enesciana incepe sa fie din ce in ce mai cautata si mai interpretata si, cu atat mai mult este bine sa existe mai multe distributii. Apoi, am fost partas la momentul cand maestrul Antonio Pappano a decis ca va interpreta Simfonia Nr.3 de Enescu alaturi de Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, dupa ce a asculat simfonia enesciana sub bagheta lui Vladimir Jurowski, la Londra. A spus:

"Nicaieri in lume nu a mai fost organizat un Forum International al Compozitorilor Contemporani asa ca acesta este un punct absolut original al Festivalului Enescu 2017, un eveniment cu un impact foarte mare pentru comunitatea muzicala", a declarat compozitorul Dan Dediu.

Intr-o interventie speciala prin intermediul Skype, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu, a vorbit despre insemnatatea muzicii compozitorului roman George Enescu in lume si despre noutatile din directia artistica a editiei 2017. "Enescu este una dintre figurile pivot ale muzicii europene. A fost foarte curajos pentru vremea lui in a folosi anumite tehnici. A inceput intr-un mediu cu influente romantice, insa daca ne uitam la ce a compus spre finalul vietii, vom vedea ca este atat de aproape de muzica contemporana si ca inclusiv astazi este necesara o ureche de profesionist pentru a evalua toate complexitatile muzicii sale. In aceasta linie, prin deschiderea catre muzica contemporana si prezenta ei in cadrul Festivalul Enescu 2017, mi-am dorit sa realizam o punte intre perioade muzicale diferite. Consider ca este de datoria noastra sa aducem in fata publicului, alaturi de compozitii enesciene si de mari artisti ai scenei muzicale de astazi si muzica contemporana. Promovarea muzicii contemporane creaza o legatura extraordinara intre generatiile de creatori", a declarat Vladimir Jurowski.

Cu un nou directorat de prima marca la nivel international - Zubin Mehta, Presedinte Onorific si Vladimir Jurowski, Director Artistic, in 2017, Festivalul va pune intr-o noua lumina muzica si creatia lui George Enescu, precum si muzica clasica. Ca parte a acestui demers, Festivalul va pune tehnologia in serviciul muzicii clasice si al creativitatii, prezentand lucrari cunoscute, intr-o noua abordare; va aduce in prim-plan muzica contemporana, invitand pentru prima data la Bucuresti pe unii dintre cei mai cunoscuti compozitori ai momentului; va oferi publicului posibilitatea sa se bucure de un numar record de lucrari de George Enescu (37) - doua dintre acestea fiind in premiera istorica in Festival -, si va acorda matematica la sunetul muzicii, in interiorul Bucurestiului creativ.

Proiectiile multimedia vor deschide dimensiuni noi in cadrul a trei concerte cu lucrari de o greutate simbolica: Concertul de deschidere al editiei 2017 a Festivalului, cu opera Oedipe de George Enescu in versiune concertanta, in interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski si director multimedia fiind regizoarea Carmen Lidia Vidu, Mathis der Maler, director multimedia Carmen Lidia Vidu si Damnatiunea lui Faust, avandu-l ca director multimedia pe regizorul Petrika Ionescu.

Compozitori contemporani si matematica

Editia 2017 aduce ca noutate absoluta si seria de concerte Muzica Secolului 21, in cadrul careia va avea loc Forumul International al Compozitorilor unde unii dintre cei mai importanti compozitori contemporani ai lumii vor participa la discutii cu publicul larg. De asemenea, un alt moment important, in premiera absoluta in Romania, este Imaginary ￯ o expozitie interactiva despre matematica si muzica, parte a proiectului Bucuresti Creativ, din cadrul Festivalului Enescu 2017. In cadrul Imaginary publicul va avea ocazia de a interactiona cu diferite opere de arta, cu sculpturi 3D, cu instalatii special create de artisti si matematicieni, care vor ilustra felul in care matematica poate crea unele dintre cele mai frumoase forme de arta. In acelasi timp, expozitia internationala Imaginary ilustreaza maniera unica prin care matematica si muzica se pot completa reciproc, aducand laolalta, cu acelasi scop creativ, matematicieni si muzicieni. Organizata de Freie Universitat Berlin si de Organizatia Non-Profit Imaginary, in colaborare cu Universita di Genova, IMAR si Universitatea din Bucuresti, expozitia a ajuns pana acum in 50 de tari si a avut peste 2.5 milioane de vizitatori.

Staruri ale muzicii clasice vin la Bucuresti

Starurile ale muzicii clasice internationale vor veni in premiera la Bucuresti in 2017. Li se alatura orchestre de top precum Orchestra Scala di Milano, Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Royal Concertgebouw Amsterdam, Munchner Philharmoniker, London Philharmonic Orchestra.

Dirijori de prima mana ca Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Riccardo Chailly, Michail Pletnev si Vladimir Jurowski vor fi de asemenea prezenti. Ca parte a programului sau din editia 2017 a Festivalului, reputatul Antonio Pappano va dirija Simfonia Nr.3 in Do Major Op.21 cu Cor de George Enescu oferind astfel publicului o alta premiera: Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia interpretand Enescu. De asemenea, Orchestra Nationala a Frantei dirijata de Christoph Eschenbach si avandu-l ca solist pe Truls M￯rk va interpreta Simfonia Concertanta pentru Violoncel de George Enescu, lucrare cu care celebra orchestra a ales sa deschida si stagiunea 2017 de la Paris. Filarmonica din Cehia, sub bagheta lui Jiri Belohlavek va fi, de asemenea, prezenta in premiera in editia 2017, cu un program care include lucrari de Brahms si Martinu.

Aflat pe lista revistei Time a celor mai influenti 100 de oameni din lume, in anul 2009, si distins cu un premiu Echo Klassik in 2013, pianistul de origine chineza Lang Lang, un adevarat star al muzicii clasice internationale, va sustine in premiera un recital in cadrul Festivalului Enescu 2017. Prezent pe unele dintre cele mai importante scene de opera ale lumii, tenorul Jonas Kaufmann va face, de asemenea, parte in premiera din programul editiei 2017. Tot in premiera se vor afla in Festival mezzo-soprana Magdalena Kozena, contratenorul Philippe Jaroussky alaturi de Arpeggiata Ensemble, pianistul Daniil Trifonov, dirijorul Riccardo Chailly, baritonii Thomas Hampson si Dmitri Hvorostovsky, precum si soprana Olga Peretyatko. O alta pianista aflata in plina ascensiune internationala, tanara si stralucitoarea Khatia Buniatishvili va incanta publicul Festivalului Enescu 2017. I se alatura, tot in premiera printre artistii invitati celebra trompetista Tine Thing Helseth.

De asemenea, cunoscuta compozitoare si instrumentista de origine indiana Anoushka Shankar va fi prezenta pentru prima data in editia 2017 a Festivalului.

Les Musiciens du Louvre, sub bagheta lui Marc Minkowski vor aduce pe scena Ateneului Cosi fan tutte, de Mozart, iar opera Mathis der Maler de Hindemith va fi interpretata in premiera in Festival in varianta concertanta de Orchestra Nationala Radio si Corul Academic Radio sub bagheta dirijorului Lawrence Foster. Tot ca noutate, celebra opera de Berlioz, Damnatiunea lui Faust va fi interpretata de Corul si Orchestra Filarmonicii George Enescu sub bagheta dirijorului John Nelson.

Ensemble en Chordais, Emsemble Constantinopole si Corul Anton Pann vor aduce pentru prima data publicului din Festival The Musical Voyages of Marco Polo, o selectie rara de lucrari vechi, culese din folcorul a diferite tari de compozitorul si muzicianul de origine greaca Kyriakos Kalaitzidis. Concertul va fi insotit de proiectii multimedia inedite.

Unul dintre cei mai promitatori tineri artisti romani, aclamat pe marile scene internationale si, la doar 21 de ani, laureat al celebrului Concurs Ceaikovski, violoncelistul roman Andrei Ionita, va concerta pe scena editiei 2017 a Festivalului Enescu sub bagheta celebrului Valery Gergiev, alaturi de Munchner Philharmoniker.

Prezente romanesti de top intr-una dintre cele mai dense selectii

In premiera absoluta, la Bucuresti se vor afla si remarcabili compozitori contemporani precum Sir James MacMillan, Rodion Shchedrin, Jorg Widmann, Iain Bell Nimrod Borenstein, Sven Helbig, Zygmund Krauze, Rolf Martinsson, Magnus Lindberg, Helmut Lachenmann, Vladimir Cosma si Thomas Larcher. In cadrul unei noi serii a Festivalului Enescu, Muzica Secolului 21, publicul va putea asculta lucrarile acestora in interpretari inedite, iar in cadrul Forumului International al Compozitorilor ii va putea urmari in dezbateri pe teme de actualitate muzicala.

Violonista Anne-Sophie Mutter si legendara pianista Martha Argerich au confirmat reintoarcerea in cadrul Festivalului si vor evolua in editia 2017 alaturi de orchestre notorii precum Pittsburgh Symphony Orchestra si Royal Philharmonic Orchestra. Printre aristii invitati ai editiei 2017 se mai numara si: Maxim Vengerov, Nikolaj Znaider, Leonidas Kavakos, Joshua Bell, Renaud Capucon, David Garrett, Peter Frank Zimmermann, Misha Maisky, Gautier Capucon, Nikolai Lugansky, Boris Berezovski.

Prezentelor internationale exceptionale li se alatura prezente romanesti de top intr-una dintre cele mai dense selectii: Orchestra si Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra Nationala Radio, orchestrele din Cluj, Iasi, Timisoara, Bacau si Brasov, dirijorii Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Adrian Petrescu, Cristian Orosanu, Cristian Lupes si solistii Ruxandea Donose, Vlad Budoiu, Cosmin Ifrim, Adrian Sampetrean, Roxana Constantinescu, Szabo Balint, Gabriela Istoc, Teodor Ilincai.

Laureati ai Concursului Enescu vor urca de asemenea pe scena Festivalului Enescu, alaturi de importante orchestre internationale si nationale: Valentin Radutiu, Mihai Ritivoiu, Viniciu Moroianu, Victoria Vassilenko, Zlatomir Fung, Luiza Borac, Josu de Solaun, Stefan Tarara, Eun-Sun Hong, Vassilis Varvaressos si Dong Hyun Kim.

In total, in tara vor avea loc 12 concerte in cadrul editiei 2017 a Festivalului, in orase precum Iasi, Brasov, Cluj, Timisoara, Bacau, Ploiesti si Sibiu.

Programul complet al Festivalului Enescu 2017 este disponibil pe www.festivalenescu.ro.

Informatii despre abonamente si bilete

Abonamentele pentru Festivalul Enescu 2017 vor fi puse in vanzare pe data de 5 decembrie 2016, la ora 10.00. Biletele individuale vor fi puse in vanzare pe data de 16 Februarie 2017, la ora 10.00.

Abonamentele si biletele vor fi puse in vanzare prin EVENTIM, atat online, pe site-ul www.eventim.ro, precum si in reteaua magazinelor EVENTIM din intreaga tara (Germanos, Orange, Vodafone, Diverta, Carrefour, librariile Humanitas si Carturesti, statiile OMV), la birourile EVENTIM din Bucuresti si din tara, precum si pe site-urile EVENTIM din strainatate si in retelele EVENTIM internationale.

Datorita avansului temporal si a dinamicii in organizare pe care o presupune un eveniment de anvergura internationala, este posibil ca pe parcurs sa mai apara schimbari organizatorice. Recomandam publicului ca, pentru detalii in timp real, sa verifice periodic site-ul Festivalului Enescu, www.festivalenescu.ro, precum si pagina de facebook a Festivalului si sa confrunte constant informatiile din pre-program cu cele prezente in timp real pe site-ul Festivalului.

  • Pretul abonamentelor

a. Abonament - TIP A - valabil pentru toate concertele din seria "MARI ORCHESTRE ALE LUMII" de la Sala Mare a Palatului - 23 concerte

  • Categ. I                  2800 RON (inclusiv TM )
  • Categ. a II-a           2200 RON (inclusiv TM )
  • Categ. a III-a          1700 RON (inclusiv TM )
  • Categ. a IV-a          1200 RON (inclusiv TM )
  • Categoria Pensionari, Elevi, Studenti       900 RON (inclusiv TM )

b. Abonament - TIP B - valabil pentru toate concertele din seria "CONCERTE SI RECITALURI CAMERALE" (Ateneul Roman, Sala Auditorium) - 22 concerte Ateneu + 7 concerte Sala Auditorium

  • Categ. I                   2700 RON (inclusiv TM )
  • Categ. a II-a            2100 RON (inclusiv TM )

c. Abonament - TIP C - valabil pentru toate concertele din seria "BY MIDNIGHT" (Ateneul Roman) ￯ 13 concerte

  • Categ. I                   1600 RON (inclusiv TM)
  • Categ. a II-a            1200 RON (inclusiv TM)

d. Abonament - TIP D - valabil pentru toate concertele din seria MUZICA SECOLULUI 21 (Sala Mihail Jora - Sala Radio) ￯ 10 concerte

  • Categ. I                   300 RON (inclusiv TM)
  • Categ. a II-a            200 RON (inclusiv TM)
  • Pretul biletelor individuale

Seria MARI ORCHESTRE (Sala Mare a Palatului)

  • Categ. I                  180 RON (inclusiv TM )
  • Categ. a II-a           140 RON (inclusiv TM )
  • Categ. a III-a          110 RON (inclusiv TM )
  • Categ. a IV-a           80 RON (inclusiv TM )

Seria RECITALURI SI CONCERTE CAMERALE (Ateneul Roman, Sala Auditorium)

Pentru concertele de la Ateneu:

  • Categ. I                   180 RON (inclusiv TM )
  • Categ. a II-a           140 RON (inclusiv TM )

Pentru concertele de la Sala Auditorium:

  • Categ. I                   50 RON (inclusiv TM )
  • Categ. a II-a           30 RON (inclusiv TM )

Seria "BY MIDNIGHT" (Ateneul Roman)

  • Categ. I                   180 RON (inclusiv TM )
  • Categ. a II-a           140 RON (inclusiv TM )

Seria MUZICA SECOLULUI 21 (Sala Mihail Jora - Sala Radio)

  • Categ. I                     50 RON (inclusiv TM )
  • Categ. a II-a               30 RON (iclusiv TM )